Detta är ett reklamsamarbete med Sproutly.
Att odla groddar och skott är ett enkelt, snabbt och billigt sätt att odla fram din egen superfood hemma i köket. Hållbar och hälsosam mat när den är som bäst! Häng med och se hur och varför du också ska börja odla groddar och skott.
Jag har aldrig varit någon groddare och odlar egentligen bara lite ärtskott. Jag brukar istället köpa hem färdiga groddar och skott ifrån affären. Men det är slut med det för min del nu!
För med hjälp av den otroligt pedagogiska och vackra boken Groddar och Skott, skriven av Jonas Bendroth från Sproutly och Annika Christensen från Annikas Naturliga Ting är jag nu helt hooked.
Jag har lärt mig hur enkelt och snabbt det går att grodda. Dessutom är det fantastiskt nyttigt, det ser trevligt ut och resulterar i mängder av hållbar mat som hela familjen älskar.
Om du inte redan odlar groddar och skott då är det hög tid att du börjar nu och jag kan lova att du absolut inte ångrar dig!
Hållbar och hälsosam mat när den är som bäst!
Text: Malou Augustin
Vad är Groddar och Skott för något?
Allting börjar med ett frö som innehåller den färdiga plantans anlag för att kunna växa sig till en stor och fin planta. Utöver det innehåller även fröet en koncentrerad kraft och precis rätt mängd av näring för att överleva när fröet grott men inte fått sina rötter ännu.
Grodd

När fröet kommer i kontakt med vatten och håller sig fuktigt i rumstemperatur startar växtprocessen i fröet och det vaknar till liv. Nu börjar växer det snart ut en liten ”svans”. Svansen är i själva verket fröets outvecklade rot. Det här stadiet på fröet kallar vi för för grodd. För att få riktigt fina groddar ska fröerna gro i en luftig och rymlig miljö och i samband med att man sköljer igenom groddarna rör man runt dem så de inte får fäste. Man äter hela grodden och den har en härligt krispig konsistens. Tänk att ett stenhårt litet frö på bara några dagar är förvandlat till något så gott!
Skott

Efter groddfasen kommer nästa tillväxtfas i växternas liv. Det skjuter ut skott. För att odla skott låter man i så fall fröet vara och groddarna rota sig. Man behöver ingen jord för detta utan vatten räcker här också. Då omvandlar grodden sig till små rötter som får ta fäste. Grodden skjuter sedan upp ett skott mot ljuset. Ljuset får igång fotosyntesen och på grund av fotosyntesen grönskar skottet. Skotten skördar man sedan av efter ungefär 1 vecka beroende på sort.
Så här odlar jag groddar och skott
Groddar
Börja med att mäta upp hur mycket groddar du ska ha. Tänk på att några frön blir väldigt mycket groddar i slutändan så ta inte för mycket! Sedan är det dags att tvätta av groddarna, jag gör det genom att skölja dem i omkring 15 sekunder. Sedan lägger jag dem i en skål, fyller på med ordentligt med vatten och blötlägger. De fröer jag skriver om här har jag gjort i ordning på kvällen innan jag går och lägger mig så är de redo på morgonen. Efter blötläggningen sköljer jag dem igen och därefter hamnar de i sin burk eller sil. Sedan får de sig en titt morgon och när jag minns, även kväll då jag sköljer igenom dem. Sedan är det bara att köra på i några dagar och förundras över hur snabbt groddarna växer. Jag föredrar att skörda mina innan de får för sig att grönska.
Dosera groddarna, tänk på att inte ta för mycket! Skölj av groddarna ordentligt Lägg de sedan i vatten. Dessa låg över natten.
Lägg groddarna i groddkärlet Skölj av, en till två gånger om dagen.
Skott
Mina skott odlar jag främst i jord. Jag blötlägger fröerna och trycker sedan ner de på jordytan. Täck med en handduk de första tre dygnen för att hålla kvar fukten. Spraya även med vatten på fröerna de första dagarna. Sedan kan man börja vattna i jorden då rötterna letat sig ner. Står skotten ljust växer blir de inte långa lika snabbt som om de står lite mörkare. Därför är vintermånadernas mörker är till en fördel här – långa fina skott!
Ärtorna får en handduk över sig
de första dagarnaPå ungefär en vecka är de skördeklara
5 goda och bra nybörjarfröer
Bovete – en snabb vän till tarmfloran
På bara ett par dygn börjar groddningen av bovete. Sedan har man en grodd att njuta av som är både god och gör gott. Den hjälper nämligen bakterierna i tjocktarmen att producera kortkedjiga fettsyror som kan ha en positiv effekt på IBS. Ljuv musik i mina öron!
För att odla skott tar det 7-10 dagar till skörd.
Blötläggning: 8-12 timmar.
Linser – proteinrikrik nybörjargrodd
Efter 3 dagars groddning är linserna klara. Därefter kan man äta de som de är i sallader eller använda i allt ifrån vegofärs till bröd eller smoothies. Med hela 18 % järn och 18% av det dagliga intaget är de härligt näringsrika. Samtidigt innehåller de hela 9% protein.
Blötläggning: 12-24 timmar
Groddjonas Ekoblandning som bland annat innehåller linser.
Mungbönor – ljusskygg favorit
På bara 4 dagar groddas mina barns absolut favorit, mungbönsgroddar. De fullkomligen älskar dem och skulle kort sagt kunna vräka i sig hur mycket som helst. På inrådan av Annika odlar jag mina i mörker så de inte blir beska. Till det använder jag en groddskål drejad av Ellen Claesson Ceramics för Sproutly. Groddskålen hittar du här.
Blötläggning: 12-24 timmar
Rädisor – läckert pepprig smak
Rädisgroddarna tar 4-5 dagar och de blev lite av en smaksensation för mig. Matlagning, såsom en ganska alldaglig sallad är fantastisk ihop med rädisornas pepprighet. De lyfter smakerna till en annan nivå.
Skräms inte av det vita luddet, det är inte mögel utan små fibriller som bildats. Fibriller är små rothår/rotludd som har som uppgift att fånga upp den sista fukten i luften när grodden börjar torka. Så det är ett tecken på att allt fungerar precis som det ska. Rädisgroddar får ofta fibriller.
För att odla skott eller bladgrönt tar det 5-7 dagar.
Blötläggning: 8-12 timmar
Ärtor – Enzymrik trotjänare
Ärtgroddar går otroligt fort, bara 1-2 dagar efter blötläggning. Jag har inte odlat ärtgroddar innan men här hemma har vi ofta ärtskott i fönstret, flera krukor. För utöver att vara riktigt goda är ärtskotten även vackra att se på. Ärtor innehåller massor av enzymer som hjälper de goda tarmbakterierna att bryta ner mat till näring.
För att odla skott tar det 7-10 dagar.
Blötläggning: 12 timmar
Svagt ljus gör ingenting
Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget och blir inspirerad till att prova odla groddar och skott du också!
Om du odlar egna groddar eller skott är det superkul om du delar med dig på sociala medier och märker inlägget med hashtaggen ”#evergreenssprouts”. Allt blir så mycket roligare när vi delar med oss och gör det tillsammans.

Ta hand om dig så hörs vi snart igen!
Visste du att?
Odla groddar är en god gärning för vår planet. Sex gånger så mycket frön än färdiga groddar får plats på i lastbil. De kräver mindre landyta för odling. De är nästan alltid odlade på ekologist vis och gynnas friska odlingsmarker som binder koldioxid bättre.
Du kan grodda och odla skott i nästan vad som helst.
En sil, en skål, på ett fat, i en kruka, i en lergryta eller i gamla mjölkkartonger. Skott kan gro på papper, i jord, i vatten….