Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Vivara Naturprodukter som är ett stödföretag till Naturskyddsföreningen.

Vet du en sak? Läget för vilda bin är akut, för i Sverige är en tredjedel av våra vildbiarter på väg att försvinna. Men tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad!

Det finns hela 270 arter av vilda bin i Sverige och de står tillsammans med humlor för den största pollineringen av våra växter. Men idag riskerar en tredjedel av dessa bin att dö ut och det måste vi göra något åt.

Eftersom våra vilda solitärbin till skillnad från honungsbin håller sig inom några hundra meter från boplatsen trivs de på torra och blomrika platser. Naturligt handlar det om ängs- och betesmarker, grustäkter, vägkanter med mera. Och de här platserna kan vi efterlikna i våra trädgårdar och på så vis få fler bin att vilja bosätta sig i och omkring våra trädgårdar!

Text och bild: Malou Augustin

Ordna boplatser i din trädgård

Vildbin bygger sina bon på två sätt, genom att gräva en lång bogång i marken, på sandiga eller grusiga jordar. Eller så använder de håligheter som andra insekter redan gnagt i exempelvis timmerväggar och döda trädstammar, eller naturligt ihåliga stjälkar.

Vivara har ett flertal insektshotell som är framtagna speciellt för att ge olika insekter trygga bon. I den här modellen, insektshotellet Mallorca, bosätter sig gärna nyckelpigor, spindlar, blomflugor, humlor och andra insekter också. Rören med olika grovlek är perfekta för solitärbinas äggläggning. Vilda bin lägger först upp ett förråd av pollen i röret, lägger sedan ett ägg och sluter sedan till äggkammaren. Det här upprepar biet till dess hela röret är fyllt och då stänger biet till i rörets ände. När äggen är kläckta livnär sig larven av pollenförrådet. När larvstadiet är över väntar det lilla biet tills vägen ut är fri. Det betyder att biet från den sista, yttersta kammaren är det som lämnar röret allra först. Insektshotellet sätter man upp på en solig och skyddad plats som bör vara vindstilla och i närheten av blommande växter.

Bygg ett eget insektshotell

Och du kan så klart också skapa egna boplatser i trädgården.
Det kan räcka att borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge, borra hål i en död trädstam eller bunta ihop vass eller bamburör till ett hotell för vilda bin. Hålen ska vara ca 5-6 cm djupa och 3-13 mm breda för att passa olika typer av vilda bin. Men tänk på att inte gå rakt igenom hela brädbiten med borren utan det ska vara stopp så det finns en botten i biboet. Här hos oss har vi också en högstubbe som vi kompletterat med ytterligare hål för just vildbin.

Ordna en bivattnare i trädgården

Bin och andra insekter behöver vatten de också och de brukar söka sig till grunda vattenkällor för att inte riskera att drunkna. Därför är en bivattnare väldigt bra att ha i trädgården och dessutom superenkelt att fixa!
Ett grunt fat med stenar är perfekt som bivattnare och här hos mig har jag det vackra fågelbadet Edine ifrån Vivara. Det hänger under rododendronbusken och det är så härligt att höra hur det surrar inne i busken av bin och andra insekter. Här får de både skydd, pollen och vatten. Och när busken har blommat över får bivattnaren flytta till kvittenträdet utanför växthuset för då tar blomningen där vid.

Odla blommande växter

Det är inte bara för vår egen skull vi behöver odla blommande växter, utan även för binas skull. Från tidigt blommande växter som salix till senare blommande växter som kärleksört.
Så varför inte skapa en blommande rabatt just för insekterna med lavendel, fjärilsbuske, kantnepeta, stäppsalvia, stockrosor med flera? Eller anlägg en äng men blommor som vallmo, blåklint, prästkragar och malva.
Ju större artrikedom av blommande växter, desto större chans att locka flera typer av vildbin till trädgården.

Här kommer en lista på 22 växter som bin fullkomligen älskar! och dessa finns också i Vivaras sortiment.

Öka medvetenheten och kunskapen

Bin, och andra insekter också för den delen är spännande men på samma gång är det väldigt många som är lite nervösa och rädda omkring dem. Allra helst när det gäller våra pollinerare som bin, humlor och getingar som sticker till när de känner sig hotade. Och det här börjar ofta redan från barnsben. Så jag tror att det är jätteviktigt att vi låter barnen, och oss vuxna också för den delen, att titta närmare på dem på ett tryggt sätt, för att lära oss mer om dem och höja medvetenheten kring hur viktiga de är.
De är inte bara irriterande små djur som ska smällas med en tidning utan har ett enormt värde för vårt liv här på jorden. Så varför inte samla hela familjen för en insektsafari?!

Insektsafari i trädgården

Ta burkar med lufthål för att samla in olika insekter och titta närmare på dem. Insekterna hittar man lite överallt, i blommor, bland gräset, på trädstammar eller under stenar. Använd fantasin! Insektsafarin blir dessutom så himla mycket roligare om man verkligen kan studera insekterna på nära håll, som med Vivaras insektsburkar med förstoringsglas.

Då kan vi titta på insekterna i lugn och ro och de tar inte någon skada medan de är i burken och barnen tycker att det är otroligt spännande. Och även jag, måste jag ju säga, för jösses vad det är häftigt att använda förstorningsglaset i locket för att se detaljerna på insekterna som annars är svåra att uppfatta! Vilka färger har insekterna och hur många ben? Barnen tycker det är extra roligt att få rita av insekterna och ge dem ett namn innan de försiktigt släpper ut dem i naturen igen.
Sedan är det viktigt att tänka på att det är djur och de ska inte vara för länge i burken, även om min femåriga dotter gärna hade behållit dem som husdjur. Men för henne och hennes storebror blir även själva frisläppet en lektion i att vilda djur är vilda djur och de hör hemma i naturen.
Och hur ska annars insekterna kunna hjälpa till att pollinera våra växter?

Vill du göra mer skillnad för våra bin?

Var då med och skriv under för att politikerna ska ta ansvar för våra livsviktiga pollinerare och agera mot bekämpningsmedel som skadar bin. Klicka här för att komma direkt till Operation rädda bin!

Vill du läsa mer om hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård?
HÄR kan du läsa mer om hur du tar hand om småfåglarna i din trädgård.

2 svar

 1. Tack för en jättebra blogg, jag har fått många bra tips från dig! Och Tack för listan på vilka blommor som är bra för bina 🙂 Jag undrar lite över insektshotell, jag har hört någonstans (jag minns inte var) att själva tillverkningen av de insektshotell man kan köpa färdiga inte är så miljövänlig. Alltså att själva produktionen av hotellen skulle belasta miljön ca lika mycket eller mer än vad nyttan är med dom. Är det något som du har hört/vet mer om? tänkte om just Vivara kanske var mer hållbart alternativ eller så. Jag kan förstås bygga ett liknande själv av spillvirke, så slipper jag fundera och sätta mig in i det, men är ändå nyfiken i en strut 😀

  1. Hejsan Felicia, tack så mycket!
   Ursäkta för sent svar, jag behövde ta en paus i skrivande och har nu äntligen snart betat mig igenom väntande kommentarer 🙂
   Gällande insektshotellen arbetar Vivara för att ha en så hållbar tillverkning som möjligt. Sedan är en egen reflektion att det är svårt att jämföra tex koldioxidutsläpp mot nytta med insekter.
   Men jag tänker så här att istället för att inte ha något insektshotell alls för att man inte har möjlighet att bygga ett så är det en väldigt bra alternativ att köpa ett. 🙂
   Hälsningar Malou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *