Behövs det en stor yta för att kunna njuta av en mångfald av bär, eller kan de istället odlas tillsammans? Så här gör jag för att odla 6 olika sorters bär på en liten yta och skördar från juni tills frosten kommer.
Prova du också!
När vi flyttade till vårt hus för 10 år sedan fanns det knappt något ätbart alls i trädgården. Jag hade haft odling som mitt största intresse sedan barndomen och längtade efter en egen trädgård. All design, plantering och anläggning gick på känsla. Det var svårt att få ihop det och växterna blev lätt utspridda utan någon tydlig plan. Min önskan att kunna mer och få sprida kunskap växte. Därför bestämde jag mig för att följa min passion och studera till trädgårdsmästare.
Numera har vi fleråriga ätbara växter i alla planteringar. Och hela familjens favorit är planteringen med smultron, smulgubbar, amerikanska blåbär, minikiwi, vindruvor och lingon.
Om barnen blir tysta när de leker i trädgården vet jag direkt var de är, för där finns det nästan alltid goda bär att smaska på.
Jag älskar buskarnas lummighet och den ombonade känslan på altanen som klätterväxterna bidrar till. Så för att ge dig en genväg vill jag nu dela med mig av mitt bästa sätt att odla bär!
Text: Malou Augustin
Design
Att rita upp trädgårdsdesignen behöver inte vara så här avancerat. Jag själv älskar den kreativa processen
och tycker att akvarell ger ett levande uttryck och en försmak av planteringen. Mitt knep till att odla bär på liten yta är att maximera ytan, från marktäckare till förvedade växter som buskar och klätterväxter.
Växternas placering
Mot spaljén växer tre plantor med klätterväxter. Två minikiwi i ytterkanterna och en vinranka i mitten. Plantavståndet är 1,3 meter och de har gott om plats att klättra på.
De amerikanska blåbärsbuskarna är planterade i rad, mitt i planteringen med 75 centimeters mellanrum. Även om det är ganska tätt klarar de det bra och bildar en häck av blåbär.
Sedan i framkant är det planterat lingonplantor som kantväxt med 30 centimeters mellanrum.
Mellan buskarna växer plantor av smultron och smulgubbar. Dessa har med tiden bildat en tät matta. De växer fint både i solen i framkant och inne bakom buskarna i lite skuggigare läge.
I den här planteringen får de sprida sig obehindrat och växer även in emellan lingonplantorna.
Anläggning
Planteringen har en yta på 65 centimeter i bredd och 5,5 meter i längd. Den är placerad i ett soligt sydvästläge mot altanen. I bakkant av ungefär halva planteringen har vi byggt en nästan 4 meter hög spaljé. Spaljén fungerar som altanens vägg och under altantaket sitter även vajrar som klätterstöd till vindruvsrankorna. Planteringen sluttar brant på längden och jordmånen är relativt grund. Därför valde vi att bygga upp planteringsbädden i ena änden för att minska sluttningen och fylla på med jord.
Alla växter i den här planteringen trivs i jord med lågt pH-värde så vid anläggningen användes Rhododendronjord. Den blandades med den befintliga jorden och fylldes upp till bredden.
Växtval
Minikiwi, Actinidia ’Oskar’
Kallas även kameleont buske och är en hanplanta. Den får vackra gröna blad som ser ut att vara doppade i vit/rosa målarfärg på topparna. Den krävs för att honplantan ska sätta frukt.
Minikiwi, Actinidia ’Paula’
Kraftigväxande slingrande minikiwi som får små honungsdoftande blommor i juni. Senare kommer de små gröna frukterna som är cirka 2-3 cm långa.
Vindruva, Vitis Labrusca-Gruppen ’Zilga’
En av de mest härdiga vindruvsorterna som tål ner mot -35 grader. Den ger blå druvor som är sota och aromatiska. Plantan är starkväxande och bladen är stora och kraftiga. Bladen är perfekta till matlagning, som att göra vinbladsdolmar. Bladen får dessutom en vacker höstfärg.
Amerikanskt blåbär, Vaccinium corymbosum, ’Patriot’
Busken blir 1,5-2 meter hög och ger mängder av stora blåbär. Skörd i juli/augusti.
Amerikanskt blåbär, Vaccinium corymbosum, ’Duke’
Busken blir 1,5-2 meter hög och får medelstora bär. Relativt tidig skörd i juli.
Amerikanskt blåbär, Vaccinium corymbosum, PELLE
Busken blir 1,5-2 meter hög och får stora goda bär. PELLE är anpassad till det svenska klimatet och bären mognar i augusti/september.
Smultron, Fragaria vesca
Revbildande och lättodlad fungerar smultron utmärkt som marktäckare.
Smulgubbar, Fragaria x vescana ’Rebecka’
Små bär med en söt smak av jordgubbar. Smulgubben är remonterande och ger bär hela sommaren.
Lingon, vaccinium vitis-idaea, ’Ida’
Lingonplantan är tätväxande och ger stora röda bär. Bären mognar i augusti.
Lingon, vaccinium vitis-idaea, ’Sussi’
’Sussi’ är utvald bland vilda lingonplantor i Småland och ger stora bär. Bären mognar i augusti/september.
Skötsel
Det här är det absolut bästa med den här planteringen och jag lovar att det här stämmer! Den är nästan underhållsfri!
Vår
När det börjar grönska ute gödslar jag planteringen med kompost eller med bös ifrån skogen. Det blir eklövskopost eller tallbarr. Vi har en tall vid tomtgränsen och det är perfekt att kratta upp omkring den och lägga i planteringen.
Om man inte har möjligheten till det fungerar det fint med köpt Rohodendrongödsel eller lite hönsgödsel.
Sommar
Under sommaren plockar jag enstaka ogräs som kan ha lyckats etablera sig i planteringen, men det är mycket sällsynt.
Är det varmt vattnar jag på lite extra och är jag riktigt snäll gödselvattnar jag med bokashi lakvatten elelr guldvatten i Juni.
Höst
På hösten gör jag inte mycket alls. Jag kan passa på att klippa bort döda eller skadade grenar på blåbärsbuskarna.
Vinter
Nu kommer egentligen det enda lite större skötselmomentet.
Vindruvsrankan ska beskäras! Och om minikiwin är bångstyrig kan den också beskäras.
Det här ska göras under senhöst/vinter och här hos mig har det blivit en tradition att göra det på juldagen av alla dagar. Då passar jag även på att ta sticklingar.
Mer om själva beskärningen och sticklingar får komma i ett annat inlägg!
Hoppas att du har inspirerats till att odla bär för att skörda i många år framöver!
P.s. Nu på hösten är för övrigt en fantastisk tid att plantera. Det går att plantera ända tills frosten slår till.