Har du fått upp ögonen för den ovanliga växten Yacon ännu? Den är trots sitt exotiska ursprung lättodlad och dessutom är det inte bara knölarna som är ätbara. Häng på här för tips och råd för denna vackra, fleråriga grönsak. Börja odla Yacon!

Yacon är en spännande växt med sina stora sammetslena blad och små solroslika blommor. Den växer sig dessutom hög och bred och står som ett exotiskt utropstecken bland övriga växter.
Yacon säljs som en exotisk och god knölväxt och det stämmer verkligen. Men den har fler otroligt fina egenskaper som jag inte tycker vi ska glömma bort.
Yacon är en lite ovanlig planta och det är inte helt lätt att veta hur man ska odla och använda den. Men här får du råd och tips för att odla och skörda din egen Yacon.

Text och bild: Malou Augustin

Vad är Yacon för växt?

Man odlar Yacon, Smallanthus sonchifolius, traditionellt i norra och centrala Anderna, som Colombia, Bolivia och Peru för sina söta och krispiga rotknölar. Den innehåller inulin som har goda probiotiska egenskaper och är ett osmältbart socker. Inulin kan man använda för behandling av till exempel diabetestrots att det ger en söt och god smak.
Den är nära släkt med solrosor och jordärtskocka och det syns både på de små gula blommorna och bladen.

Odla Yacon

Det är inte rotknölarna som ger upphov till nya plantor utan kronan, som likt en dahlia går att dela för att ge upphov till flera nya plantor.
För bästa resultat vill plantan stå i ett skyddat soligt och varmt läge. För det här är trots allt en exotisk växt. I varmare länder kan man odla yacun som en perenn men här i Sverige behöver vi likt Dahlior gräva upp knölarna på hösten för vinterförvaring. De tycker om mycket vatten och en mullrik, näringsrik jord, men klarar även torrare perioder.

Eftersom plantan kommer ifrån varmare klimat än vi har behöver den ganska lång utvecklingstid för att verkligen utveckla många och stora knölar. Minst 5-6 månaders växtperiod men helst uppemot 8 månader innan frosten kommer. Därför brukar jag börja odla yacun inomhus på våren och planterar sedan ut dem när frostrisken är över.

Innan utplantering
förodla yacon

Jag tar fram knölarna i början av April och sätter i krukor med planteringsjord. Dessa får stå inomhus med växtbelysning tills jag i Maj kan börja avhärda dem och sätta ut dem i växthuset tills frostrisken är över.
Var noga med att hålla jorden fuktig och tillsätt gärna flytande näring när de börjar växa.

Vid utplantering

Plantera på ett skyddat, varmt och soligt läge. De stora bladen är ganska mjuka och vindbyar kan skada dem så det är bra att tänka lite extra på det.
Tänk även på att plantan blir 1,5-2 meter hög beroende på sort och växtplats plus att den breder ut sig uppemot en meter i sidled. De stora bladen ger skugga till marken under vilket är bra mot ogräs men gör det svårare att kombinera med lågväxande grödor under.
Jag gödslar i samband med planteringen och då använder jag ekologiskt pelleterat gödsel eller bokashikompost från min jordfabrik.

Skötsel under tillväxtperioden

Håll jorden fuktig, även om plantan tål perioder av torka bra. Ge gärna näring, men tänk på att kväverik näring stimulerar bladmassa snarare än tillväxten på rotknölarna. Jag täcker med gräsklipp i början av sommaren och gödselvattnar med ekologisk flytande näring eller bokashi lakvatten ungefär varannan vattning under sommaren.
Det blir inga direkt skadedjursangrepp på plantan utan den är otroligt lättodlad.

Skörda yaconknölar

Yacon växer sig stor och fin och det är lockande att börja skörda knölarna direkt när hösten närmar sig. Men vänta in i det sista och låt frosten ta kål på plantans ovanjordiska delar. Själva knölarna tål markfrost så länge de inte ligger väldigt ytligt. I så fall är det en god idé att täcka med löv eller annat inför frosten för att skydda knölarna. Det är nämligen så att om plantan får en så pass lång säsong att den producerar riktigt stora knölar så riktigt ser man hur jordytan runt plantan reser på sig, riktigt häftigt faktiskt!
Knölarna är ömtåliga och man behöver vara försiktig när man skördar för att inte skada dem. En skadad knöl tål inte någon längre lagring utan blir snabbt dålig.
Knölarna sprider ut sig runt omkring och under plantans krona så gräv och krafsa försiktigt fram de stora knölarna för att inte skada dem, jag använder en grep och vickar lite lätt på platan för att få loss den skonsamt.
En planta kan ge så mycket som två kilo i skörd och jag var mer än nöjd med mitt dryga kilo i år!

Laga mat på blad och stjälk från Yacon

Yacun ätbara blad

Bladen skördas under växtsäsongen och används som spenat i grytor och omeletter. De godaste bladen är de nyare i toppen på plantan då de har en mjukare textur. Bladen kan också användas som wrap runt olika fyllningar.
Stjälken kan också tillagas i grytor och andra varma rätter.
Både blad och stjälk har en god ”grön” smak om jag ska försöka förklara smaken.

Rotknölar från Yacon ger många alternativ

Rotknölarna från Yacon har vanligen cremevitt fruktkött med en mild och söt smak samtidigt som köttet är väldigt krispigt. Som ett mindre sött äpple i smak ungefär. Sötman blir mer intensiv om rotknölen får ligga och lagras ett par veckor efter skörd. Men men får vara försiktig så att inte knölen skadas för då minskar hållbarheten markant. I kylen håller en knöl i minst tre månader. Det går även bra att frysa in bitar eller puré av rotknölarna.

Rotknölen är god att äta som den är, bara tvätta eller skala först och skvätt eventuellt på lite citron. Den är även god rå i smoothies och sallader.

Tillagad är den ganska anonym i smaken men innehåller mycket glutaminsyra som agerar som en smakförstärkare. Konsistensen är som vattenkastanjer. Därför tycker jag att den är extra god i asiatiska rätter.
Eller så utnyttjar man det söta och använder den i en efterrättspaj och det den är känd för, kokar sirap på den.
I dagarna här kommer jag att visa på Instagram hur jag gör godis på Yacon, så håll utkik!

P.s Yacon är som sagt släkt med jordärtskocka som är lite lättare att få tag på och du kan läs mer om HÄR>>

20 svar

 1. Intressant att läsa så mycket fakta om den och lära sig något nytt. Tack!

    1. Hejsan Maud,
     nej tyvärr säljer jag inte några yacunplantor.
     Mina har jag köpt in ifrån Tyskland och tyvärr blev det oväntat kallt i vinterförvaringen så den ruttnade, men jag har beställt nya till i år.
     Hälsningar Malou

 2. Hej! Låter lockande att odla Yacun! Men var hittar man det? Har letat lite rundor.
  Har du något tips på var man kan få tag på det?
  Mvh Ulrika

  1. Hej
   Har köpt en Yacon undrar om den passa till en Thai kyckling gryta?
   Tacksam för svar!

  1. Hejsan Pernilla, jag har inte provat det men tänkt tanken själv.
   Annars kan du precis som med dahliaknölar föröka dem genom delning. Se bara till att det är synliga knoppar på kronan.
   Hälsningar Malou

 3. Hej Malou!
  Låter jättespännande detta. Jag har köpt ett stort parti av dessa eftersom jag driver en plantskola/handelsträdgård i Uppsala och tänkte prova det.
  Googlade lite på den och kom till din sida som jag tycker du har förklarat hur bra som helst.
  Varma o gröna hälsningar/Ivan

  1. Hejsan Ivan,
   vad kul att höra!
   Här behöver jag köpa in nya då vi precis flyttat och de blev lite bortglömda mitt i det.
   Men det är en härlig växt, vackert växtsätt och goda knölar!
   Hälsningar Malou

 4. Har nyss upptäckt yaconsirap har beställt sirap från Koro sweden har inte fått paket ännu och jag har inte smakat den än,så det blir spännande. Har letat info.samt recept.
  Såg att David Appelgren från Omberg odlade Yacon (rot).
  Bra att den kommer till oss också.Nyttigare än socker,sockerbeta sägs inte vara så bra.
  Vill gärna ha en bra sötning i bak och mat.Detta verkar toppen,tack

 5. Spännande! Detta vill jag testa, man ska aldrig säga att det inte går förrän man har provat på (bor i V-botten)! Hur förvarar du kronan över vintern (temperatur)? Hur stor är kronan/hur stor kruka behövs till förmodligen?

  1. Hejsan Mona, ursäkta mitt sena svar! Jag har fått en massa spam på hemsidan så de riktiga kommentarerna försvinner lite i mängden.
   Kronan förvarar jag som en dahliaknöl, jag lägger de i en påse eller låda ihop med sågspån eller tex inslagen i tidningspapper och kollar till så de inte möglar under vintern bara.
   Jag hade satt den i en rejäl kruka, storlek som en murarhink ungefär om den ska få växa där hela säsongen.
   Annars brukar en kruka på 10 cm räcka vid förodlingen innan den får flytta ut i trädgården 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *