Välkommen hit!

Sök
Malou

Din trädgård-
Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Arkiv
Kategorier

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

köpa grönsaksplantor

Garanterad odlingslädje med förodlade grönsaksplantor!

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Plantagen

Glömde du att så chili i januari som du brukar eller har kålplantorna svårt att ta sig? Har du kanske inte plats för en massa försådder?
Oroa dig inte, för man behöver inte göra allting själv!

Satsa på att köpa förodlade plantor så får du ändå en skörd av dina favoriter!
Här kommer mina tips på vad du kan tänka på när du köper förodlade grönsaksplantor. Dessutom får du veta vilka plantor just jag odlar i år!

Jag älskar förodlade grönsaksplantor för de känns både som en extra försäkring, och som en härlig genväg.
För genom att köpa färdiga plantor slipper jag så och förkultivera allting själv. Och jag kan prova på flera olika sorter utan att behöva köpa en massa olika fröer som jag ändå bara tänkt så ett par av varje.
Som i år när jag inte hann så mina chili i tid för att ge en ordentlig skörd. Då kan jag passa på att köpa mig några fina plantor av olika sorter istället.
Eller lyxen med egenplockade tomater redan i maj, som jag vet kommer att leverera hela sommaren med rätt omvårdnad!
Dessutom lite läckra purjolöks- och kålplantor som jag kan plantera ut för en tidig skörd innan mina egna frösådder kommit igång ordentligt.
Och en ursnygg aubergine som kommer passa perfekt vid uteplatsen med sina snygga blommor och frukter.

Det finns ännu fler anledningar till att jag är så glad över alla färdiga grönsaksplantor än de som gäller just mig.
För de förodlade plantorna gör också odlingen, och odlingsglädjen, mer tillgänglig för alla!
Med hjälp av uppdrivna plantor är det största jobbet redan gjort och det blir mycket lättare att lyckas och få njuta av både grönskan och skörden!

Text och bild: Malou Augustin
tomatplanta plantagen

Tips vid val av plantor

En del grönsaksplantor tar längre tid på sig än andra för att kunna ge en ordentligt skörd, och de är perfekta att köpa färdiga plantor av! Allra helst om man missade att så dem där i under vårvintern.
Som exempelvis kronärtskocka, chili och paprika som är bäst att så redan i januari då det tar lite tid på sig.

Om man vill prova lite nya sorter men kanske inte vill ha så många av varje sort är det väldigt smidigt att först köpa en förodlad planta som smakprov.
Jag testar lite olika chili och tomat i år, det blir 6 nya tomatsorter och 2 olika chilisorter. 

Dessutom är de förodlade plantorna perfekta för att få en tidigare skörd! Både kålplantor, purjolök, sallat mm kommer de skörd tidigare än de jag sår nu. På så vis blir min odlingssäsong längre.
Men den plantan jag ser mest fram emot är nog ändå tomaterna och auberginen, för de har redan mogna frukter som vi kan njuta på en gång! Dessutom blir de så himla snygga i krukor på uteplatsen.
Längst ner i artikeln får du hela min inköpslista av årets grönsaksplantor.

omplantera grönsaksplantor

Ta hand om dina nyinköpta plantor

När du får hem dina grönsaksplantor är det en bra idé att plantera om dem i större krukor. Då fyller du på med näring och ger mer plats åt rötterna så att hela plantan kan växa sig större.
Det här är särskilt viktigt till de plantor som är flera i samma kruka, som majs eller purjolök till exempel.
Purjolöken toppar jag dessutom blasten på så att de växer sig kraftigare.
Plantera dem en och en i egna krukor så att de kan växa till sig ännu mer inför utplanteringen. Även om det ofta går bra att ha kvar dem i den gemensamma krukan så lönar det sig att plantera om dem en och en.
Gödsla plantorna med flytande näring och se till att hålla jorden jämnt fuktig. Jag använder Plantagens flytande näring som är gjord av fermenterat grönt organiskt avfall.
Ge dem även extra ljus med hjälp av växtbelysning – även om det kan fungera helt ok med ett soligt fönster. Men då får man räkna med att få gängligare plantor.
avhärda grönsaksplantor

Avhärda dina grönsaksplantor

Grönsaksplantorna har vuxit inomhus och behöver avhärdas innan utplantering på friland eller i kruka.
Börja med att ställa ut dem någon timme under dagtid när det är plusgrader. Tänk på att tex chili vill ha minst 10 grader och tomater 5 grader när man börjar ställa ut dem.
Ställ dem på en skyddad skuggig plats. Ha gärna på fiberduk för att skydda mot vind och solens strålar.
Öka successivt tiden de står ute och flytta dem längre ut i ljuset för varje dag.

Efter cirka en vecka klarar de av att planteras ut förutsatt att nattfrosten är över. Men plantera inte ut känsligare växter som chili förrän nattemperaturen är över 10 grader och dagstemperaturen omkring 20 grader.

För tidig utplantering utan avhärdning resulterar annars lätt i vita fläckar på bladen där solens uv-strålar skadat plantan.
Torra bladkanter för att plantan blivit uttorkad av ljuset och vinden. Och att plantan blir allmänt hängig.
Tyvärr stressar de här skadorna plantan så pass att det hämmar tillväxten. Så ta hand om dina små gröna skyddslingar.

Plantera ut dina grönsaksplantor

När det är dags att plantera ut plantorna på friland eller i kruka är mitt första råd att se till att de är väl genomvattnade sedan ett par dagar tillbaka. Då har de hunnit suga åt sig en ordentlig vattenbuffert och klarar utplanteringen eller omplanteringen lättare.
Se till att jorden är lucker, du kan använda dig av Plantagens Ört- och Grönsaksjord och blanda ut den befintliga jorden med för att tillföra mull och näringsämnen.

Passa gärna på att också strö ut Plantagens grönsaksgödsel i samband med planteringen . Det är en långtidsverkande gödning för alla typer av grönsaksväxter och den passar sig särskilt bra för fruktsättande plantor som tomat och chili. På så vis får grönsakerna den näring de behöver för att växa sig stora och starka för att ge dig en fin skörd.

Vattna igenom ordentligt när du planterat grönsaksplantorna. Vattna lite i taget så att det rinner ner på djupet. Det här får gransaksplantornas rötter att söka sig ner på djupet efter näring och vatten. På så vis blir de mer motståndskraftiga mot torka och väl förankrade i marken.

Det är inte bara vid planteringen det är bra att tillföra näring till grönsaksplantorna. Du kan med fördel gödselvattna med exempelvis Plantagens flytande näring ungefär varannan vecka under växtsäsongen. Andra alternativ är nässelvatten eller guldvatten. Grönsakerna mår också fantastiskt bra av täckodling med tex näringsrikt gräsklipp.

Vilka färdiga grönsaksplantor har jag valt i år då?

För mig blir årets plantor ett sätt att försäkra mig om en härlig skörd av allt det där som jag längtar så mycket efter men inte riktigt haft plats för att förodla. Och som ersättning för de plantor som kanske inte gick så bra bland försådderna. För tro mig, även en trädgårdsmästare kan behöva lite hjälp på traven ibland! Så här kommer min inköpslista:

  • Tomat – ’Martina’ är en tidig, högväxande tomat som ger en stor skörd av stora, goda tomater. 150-200cm hög.
  • Tomat – ’Maskotka’ En tidig cocktailtomat som ger en fin skörd av mellanstora, smakrika, orangeröda tomater. 150-200cm hög.
  • Tomat – Red Cherry. En medeltidig körsbärstomat som ger långa klasar med små, smakrika, röda frukter. 150-200cm hög.
  • Tomat – ’Mountain vineyard’. En medeltidig plommontomat som ger en rik skörd av ovala, klarröda frukter med saftig och god tomatsmak. 150-200cm hög.
  • Tomat – ’Artisan Green Tinger’. En liten plommontomat med frukter som är gröna med mörkt gröna till gula ränder. Sötsyrlig, frisk smak. 150-200cm hög.
  • Tomat – ’Marmande’. En stor busktomat som ger bifftomater med mycket fruktkött och god smak 150-200 cm hög.
  • Chili – ’Cheyenne’. Chili med ett buskigt växtsätt som passar perfekt för odling i kruka. Ger en tidig skörd av orangea frukter som är goda i grytor och inläggningar. 
  • Chili – ’Pimiento de Padron’. Det här är en av mina favoriter och är den klassiska chilin för spanska tapas! Fylliga, stora, gröna frukter med tjockt fruktkött. Hettan är mild, men passa dig, någon enstaka kan bli ordentligt stark! 
  • Aubergine – Skördeklar aubergine i kruka med små lila frukter.
  • Purjolök – Bredsådd purjolök i kruka för oplantering en och en i kruka eller grönsakslandet när frostrisken är över.
  • Broccoli – Kravodladbroccoli i kruka för en tidigare skörd i väntan på mina egna plantor.
  • Blomkål – Även denna är en kravodlad blomkål i kruka för en tidigare skörd i väntan på mina egna plantor

Så känn nu ingen stress över att hinna med eller lyckas med sommarens odlingar, med färdiga grönsakplantor kan vi alla odla och uppleva glädjen som kommer med grönskan!

Dela:

Sök
Malou

Din trädgård - Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gå med i

Trädgårdslivet!

Trädgårdslivet är den nya, fräscha medlemsportalen för dig som älskar ALLT inom trädgård!

 

Tänk dig en plats där du får lära dig trädgård på djupet av mig som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.

Från att få ordning på alla dina idéer till en enhetlig trädgård i din stil, till självkänslan när du vet hur du ska ta hand om trädgårdens växter och hur du kan odla och ta hand om allt ätbart du vill att din trädgård ska innehålla. 

Allt med fokus på just dig och din trädgård. Oavsett vart du bor någonstans!

Som medlem får du trädgårdscoaching, föreläsningar, professionella planteringsritningar, djupgående artiklar, guider och recept som är anpassade för att spara tid, och pengar i för dig trädgården!
Dessutom får du exklusiva rabatter hos mina samarbetspartners.

Så vad väntar du på, spana in Trädgårdslivet!