I veckan har jag varit och plockat toppskott av parkslide på ett område i närheten av mig och jag tänkte berätta för er vilken god växt det faktiskt är.
Men innan jag uppmuntrar er att själva plocka och tillaga den här rabarbersmakande otäckingen tänker jag gå igenom en del saker ni bör tänka på.
För det här är en otroligt invasiv växt och minsta växtdel som tas från växtplatsen och släpps på en ny plats kan ge upphov till nya aggressiva bestånd.
Det här är med andra ord INTE en växt att få för sig att ta ifrån sin växtplats för att odla hemma oavsett hur god den är.
Vad är en invasiv främmande växt?
Naturvårdsverket har en handlingsplan mot invasiva växter och de har tagit fram en definition av vad en invasiv växt är för något.
“En invasiv främmande art är en art som tagit sig över naturliga barriärer med människans hjälp och orsakar skada på bland annat biologisk mångfald på den nya platsen genom att konkurrera ut inhemska arter.”
Naturvårdsverket rekommenderar att man begränsar Parkslidens spridning och det finns flera sätt att göra det på.
Parkslide är en riktig mardröm att få in i trädgården, rötterna tränger sig fram och kan snabbt sprida sig över stora ytor. Rötterna kan tränga sig genom asfalt, in i vattenledningar och förstöra hus.
Rotsystemet är djupt och jordmassor på flera meters djup kan behöva forslas bort.
Hur begränsas spridningen av Parkslide?
Parksliden sprider sig via rötterna som är så kallade rhizomer, det är en rotstam som sprider sig under jorden. Minsta bit av rhizom från parksliden kan ge upphov till en ny planta.
Den vanligaste orsaken till att Parkslide sprider sig är enligt naturvårdsverket att människor medvetet tar plantor och flyttar med sig. Okunskap av vad det är för växt tillsammans med dess bambu-lika utseende gör tyvärr att vissa åtrår den att ha i sin egen trädgård innan de förstår vad det är för något de skaffat sig.
Om du har ett större bestånd av Parkslide men inte har resurser för att göra en större utgrävning av jordmassan är rekommendationen att INTE börja gräva i det själv för att störa rötterna. Det finns nämligen erfarenheter av att den då blir ännu mer aggressiv.
Då är det viktigare att förhindra större spridning. Det görs genom att klippa bladmassan flera gånger under säsongen.
Det gör att växten försvagas för att den inte får energi genom tillväxten och spridningen begränsas.
När jag plockade parkslide var jag noga med att ta med mig en tät påse som jag lade skotten i och den påsen hölls stängd på den korta promenaden hem. Allt för att inte riskera att tappa någon växtdel på vägen. Även om jag inte plockade skotten nerifrån roten utan uppe på toppen på plantorna.
Vid tillagningen hemma i köket var jag dessutom noga och tog de få restbitar som blev över och kokade dem i några minuter innan jag slängde dem i komposten.
Bekämpning av Parkslide
Om du har ett litet bestånd med några få plantor av parkslide rekommenderar naturskyddsföreningen att man gräver upp och forslar bort plantorna för förbränning. Plantorna ska packas i tätt stängda sopsäckar för att inte riskera spridning under transporten, som i ett öppet släp. De får absolut inte komposteras utan ska förbrännas eftersom de i en kompost inte hade förmultnat utan istället spridit sig.
Om det är ett större område där det ska tas bort Parkslide går det att gräva upp men då behöver man ofta gräva ner på 3-5 meter djup och en god säkerhetsmarginal i bredd. 7 meter är marginalen som rekommenderas i England där den verkar vara ett utbrett problem.
Parkslide till frukost, lunch, fika och middag
Parkslide är besläktad med rabarber och det märks på smaken. Både stjälken och de späda bladen på skotten går fint att äta.
Smaken på stjälken är som en mild variant av rabarber med en lite jordig efterton, ungefär som gulbetor jämfört med rödbetor.
De unga bladen och toppskotten har en syrlig ton som passar fint som bladgrönsak i matlagning.
Det som är ätbart på växten är de mjuka skotten, innan växten blir vedartad och hård. Det låter lite ”plopp” när stjälken bryts av när den är ung och späd.
Eftersom smaken är rätt väldigt lik rabarber och det finns en hel del annat bladgrönt man kan använda i matlagning kommer jag med största sannolikhet inte att äta mer av Parksliden.
Istället har jag kontaktat kommunen så att de vet om beståndet och kan ha det under kontroll.
Men om du har parkslide i trädgården och det känns hopplöst så hoppas jag att det här inlägget kan ha gett lite inspiration till vad du kan göra med skotten i samband med begränsning och bekämpning av växten.
Kräm på Parkslide, 4 portioner
Ca 500 g parkslide
4 dl vatten
1 dl socker
1,5 msk maizena
Skiva stjälkar av parkslide i centimeterstora skivor.
Koka upp parksslide, vatten och socker.
Låt småkoka tills parksliden är mjuk och börjar dela på sig.
Jag körde ett par varv med mixerstaven för att få slätare konsistens.
Rör ihop maizena med ett par matskedar vatten och häll ner i en jämn stråle samtidigt som du rör om.
Låt krämen koka upp och ta av från värmen.
Servera med mjölk, mums!
Frittata med Parkslide, 1 portion
3 ägg
3 msk mjölk
1 vitlöksklyfta, hackad
Toppkott av parkslide
Örter hackade
Salt och peppar
Olja att steka i.
Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke.
Ha i örterna i äggblandningen.
Värm oljan i en ungsfast panna och fräs vitlöken ihop med skotten av Parkslide.
Häll över äggblandningen och rör lite grann i den när den börjar stelna för att få en luftig frittata.
Ställ in i ugnen på 200 grader varmluft i 10 minuter eller tills den fått lite färg.
Servera gärna med en god sallad.
Kanel och kardemummakaka med Parkslide
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
50 g kallt smör
Ströbröd till formen
Skär stjälkar av parksliden i 2 cm långa bitar.
Vispa ägg och socker luftigt.
Rör försiktigt ner mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Tryck ner bitar av Parkslide jämnt fördelat i smeten i formen.
Grädda på 175 grader i 30-35 minuter.
Min milda variant av Shakshuka med Parkslide, 6 portioner
2 gula lökar, tärnade
3 vitlöksklyftor, hackade
Blad och skott av Parkslide
1 msk malt paprikapulver
1 msk mald Spiskummin
1 tsk mald Koriander
1 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
1 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt och peppar efter smak
Olivolja för stekning
6 ägg
Värm olja i pannan och stek löken och vitlöken lite lätt ihop med kryddorna om tomatpuré.
Ha i blad och skott av Parkslide och fräs tills de mjuknat.
Ha i tomaterna, smula ner grönsaksbuljong och ha i skvätten av vinäger.
Smaka av med salt och peppar.
När såsen känns klar knäcker du i äggen och lägger på ett lock. Äggen kokas direkt i den sjudande såsen och det är klart när äggets vita stelnat.
Toppa med kryddor eller som idag, med färsk spenat. Servera med ett gott bröd, potatis eller ris.
För mer information: