Jag älskar pionernas underbara doft! Det är bara så synd att blomningen går över så snabbt för man skulle vilja njuta av dem längre. Men tänk om man kunde konservera den där ljuvliga doften? Det kan du, i min pionsirap!

Dessutom behöver du inte länsa trädgården från vackra blommande pioner utan kan njuta av dem in i sista stund. För här handlar det om att passa på precis när pionerna börjar vissna och släpper sina blad. Fiffigt va?
Så ut med dig och plocka bladen nu innan de falnar helt och prova mitt enkla recept på pion-sirap som piffar till vilken kall dryck som helst i sommar. Receptet hittar du lite längre ner.

Text och bild: Malou Augustin

Ätbara pioner

Det är oklart om alla pioner är ätbara och jag tänker inte gissa mig fram till det utan istället går vi på ett säkert kort och det är Luktpionen, Paeonia lactiflora. Och om du har pioner i din trädgård men inte är helt säker på om det faktiskt är just doftpion då råder jag dig att avstå från att prova det här från just dem.
Du får istället ha tålamod och köpa dig några plantor. Hellre det säkra före det osäkra, eller hur?
Och här är det inte hela växten vi använder oss av utan enbart de ljuvligt doftande kronbladen från blomman.

Skörda pionernas blomblad:

Underbart är som sagt kort och jag hade aldrig velat skörda av mina pioner om det innebar att missa blomningen när den är som vackrast. Så därför är det så perfekt att kronbladen kan skördas från att blomman börjar släppa sin kronblad. Men innan bladen börjar bli bruna. Så njut av blommorna i godan ro och sen när de antingen vissnat av sig själva eller ett regn kommer och dundrar ner så att bladen lossnar, då är du där och plockar dem.
Ju mörkare pioner desto mer färg får din pionsirap även om smaken är densamma om du väljer helt vita pioner.

Sedan är det så att insekter precis som oss äääälskar pioner och därför brukar det kunna krylla av dem i blommorna så mittförslag är att du börjar med att dränka blombladen i ett vattenbad. Då flyter de flesta insekter upp och du kan lätt ta bort dem.
Skulle det råka komma med något kryp är det ingen fara för dig, men för krypet…

Skörda pionblad ätbara pioner

Recept Pionsirap:

Det här behöver du:

ca 1 liter kronblad från pioner (inte hårt packade utan i en bunke bara)
4 dl kokhett vatten
4 dl socker

Gör så här:

Packa de vattenbadade blombladen i en stor glasburk med lock och häll på det heta vattnet.
Tryck ner kronbladen med tex en sked så att de hamnar under vattenytan. De drar snabbt ihop sig i det varma vattnet.
Låt svalna och ställ in i kylen i 24-48 timmar.
Sila av pionbladen och häll upp vätskan i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt sjuda på svag värme tills sockret har löst upp sig.
Häll upp sirapen på en väl rengjordflaska, jag steriliserar min i ugnen på 100 grader i en kvart innan jag använder den.
Låt svalna och förvara i kylskåpet där den håller i cirka en vecka. Eller frys in i iskuber om du vill kunna ta fram när du blir sugen på något gott att dricka.

Serveringsförslag

Pionsirapen får precis samma blommiga och lite kryddiga smak som blommornas doft har och passar perfekt till svalkande drycker.
Favoriten för mig är en skvätt pionsirap ihop med bubbelvatten och pressad citron som toppas med isbitar, ätbara blommor och en citronskiva. Så härligt gott och ser otroligt läckert ut!

Eller så pimpar vi upp den hederliga Gin&Tonic med pionsirap och gärna en gin med smak av citrus eller granskott.
Om man inte är så mycket för GT så fungerar det finfint ihop med lite vodka, pressa i lime och fylla på med bubbelvatten och krossad is.
Eller varför inte en lyxigt bubblig variant där pionsirapen toppas med prosecco eller champagne?

Vill du hitta fler spännande sommar-recept?
Då ska du klicka HÄR så kommer du till lite läckra recept med fikonblad!

2 svar

  1. Men Åhh! Nu längtar jag till sommaren igen.
    Den här inspirationen var precis vad en bipolär person som mig, behöver.
    Jag har haft sorg efter flera dödsfall i närheten och dessutom mani/depression.
    Såna här inlägg får mig att känna en enorm glädje över livet igen.

    Stort, stort tack och jag önskar dig och din familj ett Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *