Detta inlägg är en del av ett reklamsamarbete med Nelson Garden

Odla goda och färgstarka tomater inomhus hela året, även på vintern! Här får du råd och tips för en lyckad odling.

Så snart kylan kommer börjar vi intala oss att det är skönt att vila från odlingen. Men det tar inte speciellt lång tid så kliar det ihärdigt i de gröna fingrarna. Man saknar redan känslan av jord under naglarna och smaken från nyplockade tomater på tungan. Så låt inte vintern hindra dig!
Det går nämligen alldeles utmärkt att odla flera olika grönsaker inomhus på fönsterbrädan hela året, och tomater är en av dem!

Text och bild: Malou Augustin

Sådd

Så fröerna 0,5 cm djupt i såjord eller planteringsjord. Jag sår mina tomatfröer i planteringsjord då de även tål lite mer näringsrik jord. På så vis sparar jag såjorden till mer känsliga fröer.
Därefter ställer du sådden ljust och i rumstemperatur tills de gror. Alternativt på en värmematta så går det ännu fortare men det är knappt nödvändigt. Se även till att hålla sådden fuktig men inte blöt. Efter ungefär en vecka tittar de första små plantorna upp.
När fröerna grott gallrar jag så att det är en planta per kruka, annars blir det lätt för trångt för att de ska växa bra.
Detta eftersom två plantor i samma trånga kruka konkurrerar med varandra om både rotutrymme, näring, vatten och ljus. De brukar då tendera att bli långa rangliga plantor med mycket blad istället för kraftiga plantor som koncentrerar sig på att sätta frukt.

Tomatfröer

Omplantering

Beroende på storlek på krukan du använder tar det olika lång tid innan du behöver plantera om dina tomatplantor. Kika på undersidan av krukan, när rötterna börjar söka sig ut är det dags att ge tomatplantan en större kruka.
Speciellt om det är så att de stått lite mörkt och blivit långa och gängliga är det ett utmärkt tillfälle att plantera om dem djupare för att få en stabilare planta. Därför sätter du dem så jorden når till första karaktärsbladen. Det går även att sätta ännu djupare genom att vira stjälken i krukan som på bilden. Tomatplantan kommer att skjuta fler rötter utmed stjälken. Skulle den råka gå av är det inte heller någon fara. Bara håll håll jorden fuktig så rotar sig den avbrutna plantan snabbt.

Min tomatplantor får slutligen bo i en kruka som rymmer ungefär 1 liter jord och det fungerar väldigt bra.

Belysning

Ställ tomaterna så svalt och ljust som möjligt. Exempelvis ett fönster mot öster eller söder utan element under, alternativt stäng av elementet. Tomater som odlas inomhus ger naturligt mindre skörd än de som odlas utomhus eftersom det är svårt för oss att tillgodose behovet av ljus. Därför är växtbelysning en bra investering om man vill få en riktigt lyckad skörd.

Med växtbelysning
Tomater inomhus

Det finns mängder av alternativ för extrabelysning, Nelson Garden har till exempel smidig växtbelysning som kan hängas i fönstret över plantorna.
Man kan även spara plats genom att hänga upp belysningen under ett bord genom att sätta fast krokar under bordsskivan, som jag har gjort inne i mitt kontor.
Sätt en timer och låt plantorna få växtbelysning cirka 12 timmar om dygnet. Min belysning är igång 08-20 varje dag.

Utan extrabelysning

Om du inte har möjlighet att ordna extrabelysning är det fullt möjligt att odla tomater i ett riktigt ljust fönster. I ett söder eller österfönster med full sol, helst 6 timmar eller mer trivs tomaterna bra. Däremot ger plantorna något mindre skörd utan ordentligt belysning. Men det är oftast inte främst för skördens skull vi odlar inomhus under vintern, utan för odlingsglädjens skull så då kan man kanske ha lite överseende med det.
Dessutom får man tänka på att tomatplantorna blir något högre när de odlas utan extraljus, de sträcker sig helt enkelt efter ljuset och blir rangligare i växtsättet.

Näring och vatten

Tomter är näringsälskande växter och det är därför viktigt att vattna och ge näring regelbundet. Eftersom växter generellt trivs bäst med att få näring ofta brukar jag ge alla mina växter en svag dos näring vid varje bevattning. Tomaterna är inget undantag. Jag använder en flytande ekologisk näring och tillför cirka 1% näring i vattnet varje gång. Så i 1 liter har jag i ca 1 ml näringslösning.
Eftersom det handlar om så små mängder per gång underlättar det doseringen att ha en vattenkanna på minst ett par liter.

Pollinering

Ute i naturen hjälper vinden till med pollinering genom att ruska plantorna. Så för att ge samma effekt inomhus är det en god idé att ruska lätt på blomklasen för att gynna fruktsättningen.
En annan god idé med att ruska lätt på blomklasen är att man luktar somrigt av tomat efteråt. Win win eller vad säger du?

körsbärstomat

Vilka tomater kan odlas inomhus?

Egentligen kan alla tomatsorter odlas inomhus men det är de små busktomaterna som lämpar sig allra bäst eftersom de är lättare att hantera och tillgodose behoven för. Eftersom det är busktomater man odlar skall plantorna inte tjuvas. Istället tillåts de producera sidoskott för att ge en ökad skörd. Tomaterna ger sedan skörd cirka 3 månader efter sådd. Här är de sorter från Nelson Garden som jag odlar.

’Tiny Tim’

En liten och lättodlad busktomat som blir 30-40 cm hög. Trots sin storlek producerar plantan mängder av små, söta tomater. Den kräver inget stöd men det kan vara en fördel för att få en fin och upprätt planta.

’Siderno’ F1

En något större busktomat som blir omkring 45 cm hög. Även denna får rikligt med små, röda tomater. De har en större benägenhet än ’Tiny Tim’ att dra iväg mot ljuset om de till exempel står i ett fönster. Därför har mina plantor fått stöd med en bambupinne.

’Balkonzauber’

Detta är en lite högre busktomat som blir 50-60 cm hög och producerar medelstora röda tomater med söt smak.
Den här plantan behöver precis som ’Siderno’ stöd för att bibehålla ett rakt växtsätt.

Vad säger du, blir du sugen på att testa? Om du sår dina frön nu, kan du kanske skörda lagom till Påsk, hur lyxigt vore inte det?

Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar eller delar inlägget till andra som kanske också är nyfikna på inomhusodling av tomat.

P.s. Om du skulle råka få ohyra på dina tomater kan du använda dig av Såpspritlösning som jag har recept på HÄR.

4 svar

 1. Hej!
  Vilket inspirerande inlägg. Tack!
  Jag brukar så mina tomater i mitten av mars, men nu blev jag sugen på att testa att så någon redan nu.
  Vi har ett tjockt snötäcke i Norrbotten och har vinter länge ännu. Den bästa tiden har vi framför oss med skidåkning på isen i vårsolen i mars.

  1. Hejsan Agneta, vad kul att du gillar inlägget, tack själv!
   Jag tycker absolut att du ska testa redan nu, det är en så härlig känsla att få påta med tomatplantor redan nu. Och du kan även plantera ut dem sedan när värmen kommer.
   Det låter underbart med skidåkning, här blir det tyvärr inte mycket av den varan, snön ska försvinna i dagarna redan.
   Ha det så fint!

 2. Hej, Norrbotten igen 🙂
  satte mina tomatfrön i januari och dom växer fint under växtbelysning. Gjort detta för första gången och undrar nu hur länge växterna behöver ha extra ljus från växtbelysning? Hittar ingen info om det någonstans. Blir fort för lite plats när man skolar om plantorna…

  1. Hej Ulle, kul att höra från dig!
   mina egna tomater står i ljusa fönster nu utan växtbelysning för att andra växter behöver belysningen. De drar iväg och blir gängligare med mindre skörd men det funkar fint.
   Så du kan flytta dem till en ljus plats du också.
   Hälsningar Malou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *