Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Plantagen
Drömmer du om ett härligt äppelträd som kan ge fina skördar och skapa lummighet i trädgården?
Att köpa ett äppelträd kan kännas som ett stort beslut, för det är lite saker man behöver tänka på. Som exempelvis storlek och pollinering.
Men det behöver inte vara så svårt.
Här kommer därför mina bästa tips för att du enkelt ska kunna välja rätt äppelträd till din trädgård!
Text och bild: Malou Augustin
Ett äppelträd, och andra fruktträd också för den delen, ger inte bara en god skörd. De är är även en viktig byggsten i trädgården. Både i den stora och lilla trädgården skapar träd en extra dimension och lummighet. Så fort du får in ett träd i trädgården ändras trädgårdens karaktär.
Ett äppelträd ger ju dessutom extra glädje med sin vackra blomning och sina goda frukter.
Välj ett äppelträd som passar i din trädgård
Bland det första du behöver göra inför ditt köp av äppelträd är att bestämma dig för hur stort trädet får bli.
Det är inte bara stamhöjden som är viktig utan hur mycket trädet breder ut sig. För trots att träden ser väldigt lika ut på plantskolan så kommer de att växa väldigt olika beroende på vilken grundstam de är ympade på.
Så vad är en grundstam då?
Jo, det är nämligen så att äppelsorter inte kan förökas och bli genetiskt identiska via frö, så därför ympar man en kvist från den äppelsorten man vill ha på en uppdriven stam som har de egenskaper man vill att det fullvuxna trädet ska få.
Man brukar prata om svagväxande och starkväxande grundstam. Och det är är egentligen precis så som det låter.
De äppelsorter som är ympade på en svagväxande grundstam får mindre träd som inte växer så kraftigt. Medan de starkväxande grundstammarna ger större träd som växer kraftigare.
Här kommer en genomgång av några av de vanligaste grundstammarna.
A2
Det här är en starkväxande grundstam som ger stora äppelträd. Rötterna blir rejäla med bra förankring i marken och stor krona. Man behöver trädstöd de första säsongerna, sedan har trädet etablerat sig och klarar sig bra utan stöd. Det kan ta några år innan trädet ger frukt men det är ett långlivat träd så det ger frukt i generationer framåt då trädet kan bli uppemot 100 år. Zon 1-6.
Här kan du till exempelvis välja det det härliga vinteräpplet ’Ingrid Marie’ på A2 grundstam
B9
Det här är en svagväxande grundstam, ett så kallat dvärgträd, som bara blir ungefär 30% i storlek jämfört med en A2 grundstam. Det är en rysk sort som är en av de allra härdigaste grundstammarna. Eftersom det ger ett väldigt litet träd passar det i den mindre trädgården eller att avvända som grundstam för ett spaljerat träd.
Det man får tänka på är att den även får ett ganska litet rotsystem så träd ympade på B9 brukar behöva trädstöd i hela sitt liv. Trädet blir ungefär 20-30 år och sätter ofta frukt redan efter ett par år. Zon 1-7.
Äpplet ’Dace’ på grundstam B9 är en god sort som passar både att äta direkt eller att lagra.
MM106
Det här grundstammen fungerar både för träd växande på friland eller att plantera i en stor kruka. Den är känd för att ge en tidig och riklig skörd. Livslängden är 20-30 år och den trivs i zon 1-3.
Här är det läckra pelaräpplet ’Starcats’ på grundstam MM106. Otroligt vacker att plantera i rad för att bilda ett naturligt staket.
Äppelträd behöver en kompis för att ge frukt
Äppelträd är beroende av så kallad korspollinering för att ge frukt. Det innebär att blomman behöver få pollen från en annan äppelsort. Det här sköter pollinatörer som humlor, bin eller andra insekter. Och bor man i ett villaområde brukar det inte vara några problem att få sitt äppelträd pollinerat eftersom chansen är stor att någon granne har ett äppelträd som passar ihop med just ditt träd.
Men om man bor lite längre ifrån sina grannar eller vill vara på den säkra sidan kan man gardera sig genom att köpa två olika sorter som pollinerar varandra.
Här kommer därför ett pollineringschema som är till hjälp!
Skördetid sommar- höst- och vinteräpplen
Äppelträd kommer i en fantastisk variation både vad gäller utseende och smak men också vad gäller skördetid.
Det finns sommaräpplen, som ger skörd i slutet av sommaren, höstäpplen och vinteräppleng. Sommaräpplen är ofta godast att äta direkt som de är medan senare höst- och vinteräpplen med fördel kan lagras.
Genom att plantera flera träd med olika skördetid förlängs skördetiden och dessutom kan du plantera sorter som pollinerar varandra. Win win helt enkelt!
3 kompatibla sorter för en längre säsong
Sommaräpple – Transparente Blanche
Det här är en kraftigväxande sort som ger riktigt stora träd. Äpplena mognar i augusti med gulvita frukter som ser nästan genomskinliga ut när de är välmogna. I början är köttet fast för att sedan bli mjöligt. Transaprente Blance har en söt, syrlig smak som passar fint att äta direkt ifrån trädet och är supergod att göra äppelmos av.
Härdighet zon 1-5
Höstäpple – Gravensteiner
Gravensteiner är ett kraftigväxande träd som blir stort. Äpplena riktigt stora och läckra med en gul bas och vackert röda strimmor.
Trädet ger har en tendens att ge skörd ungefär vartannat år och de mognar i oktober. Sorten passar fint till att göra äppelmust och även till lagring i ett par månader. Frukten har ett fast kött som smakar sött och syrligt.
Härdighet zon 1-3.
Sent höst och vinteräpple – Filippa
Filippa är ett något svagväxande träd som får tunna och nedåtriktade grenar. Ympad på en A2 får den ett kraftigare växtsätt. Filippa har gulgröna frukter med lite röd rodnad på solsidan. Frukterna är gott sötsyrliga med fast och saftigt kött.
De mognar i oktober men är absolut godast om de lagras till i november, december innan man äter av frukten och tål att lagras ända in i januari.
Härdighet zon 1-3.
Och du kanske har hört ordspråket förr, men bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sen, den näst bästa tiden är idag.
Så tveka inte!