Välkommen hit!

Sök
Malou

Din trädgård-
Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Arkiv
Kategorier

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Wasabi från egen odling

Förra året besökta jag en odlingsentusiast här i Göteborgstrakten. Han introducerade mig för Eutrema japonicum, Wasabi eller Japansk pepparrot.
Hemma hos honom växte den och frodades. Hela året.
För det var just det som imponerade mig, han odlade wasabi utomhus hela året. Det bara måste jag också testa!

Jag fick med mig en planta hem och jag är så glad över det!
Första året har gått, plantan överlevde vintern, den har blommat under våren och vuxit till sig under sommaren.
So far so good!

Tror du att du har smakat wasabi?

Wasabi som fått växa till sig i ett par år. Redo att skördas men jag låter den vara ett tag till.

Jag är rätt säker på att jag inte har smakat wasabi, äkta wasabi. Det vi får på sushirestauranger är oftast en blandning mellan pepparrot, senapspulver, färg- och smakämnen för bli så lik wasabi som möjligt. Oftast innehåller den väldigt lite eller ingen wasabi alls.

För wasabi är nämligen en av världens dyraste och mest ovanliga grönsaker. Den är svårodlad och ställer höga krav på sin omgivning som kan vara svåra att möta. Allra helst i storskalig odling.
Det sägs till och med att det är världens mest svårodlade grönsak!
Men i villaträdgården finns det stora chanser att lyckas med sin odling av wasabi. För att lyckas gäller det att förstå vad växten behöver och tillgodose de behoven.

Ursprung och växtkännedom

Min wasabi växer skuggigt i en upphöjd bädd med mullrik och fuktig jord.

Wasabin är ursprungligen från Japan där den växer vid fuktiga, skuggiga flodbäddar och bäckar.
De trivs bäst i en sval temperatur från ca 7-21 grader för att växa som bäst. Under -10 grader sägs det att plantan inte är härdig men hos mig har den överlevt korta perioder med kallare temperaturer.

Det är en korsblommig perenn som sprider sig med frö eller jordstammar, så kallade rhizomer. Stammen blir uppemot 4 cm bred.
Bladen växer på långa stjälkar som i en rosett runt stammen och plantan kan bli uppemot 60 cm hög. Bladen är sköra och går lätt sönder vid hantering.
Wasabin blommar med söta vita blommor. Jag har fått se min blomma men tog tyvärr inte kort på det. Nästa gång så!

Knepen för att odla egen wasabi

Wasabi från en planta. De små kallas Wasabi-starters. Allihop växte som sidoskott från Rhizomen på den stora till vänster.

Odla i skuggigt läge. Gärna full skugga. Får plantan för mycket sol kommer den inte att klara sig.

Jorden skall hållas fuktig men plantan får inte stå i vatten. Så plantera den i en lucker och fuktighetshållande men väldränerad jord. Det finns inget krav att den ska växa vid ett vattendrag utan en jämn fuktighet fungerar väldigt bra.

Om du bor i en kallare zon går det jättebra att odla wasabi i kruka. Den här kan sedan flyttas till frostfritt läge under vintern.

Wasabi förökas antingen via frö, vilket kan vara knepigt. Eller via delning av sidoskotten som utvecklas från rhizomerna.

Skörda wasabins alla delar

Wasabiblad, riktigt goda!

Rhizomerna, jordstammarna är de som rivs ner för att göra traditionell wasabi-pasta.  Plantan är relativt långsamväxande så dessa skördas från att plantan är cirka 2 år.

Bladen har en god lite pepprig smak och går att skörda nästan direkt. Vänta cirka 8 veckor från plantering innan du börjar skörda. Det går bra att ta alla blad utom de minsta skotten på toppen av plantan.
Bladen går att äta råa i sallad eller tillagade.

Stjälken skördas på samma sätt som bladen, 8 veckor efter skörd. De är jättegoda!
Smaken är pepprig och de är krispigt goda.

Blommorna är små och söta och även de ätbara. Jag har inte testat själv ännu men de passar säkerligen bra i en sallad.

Jag hoppas att jag har inspirerat dig till att testa att odla Wasabi! 

 

 

Dela:

Sök
Malou

Din trädgård - Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gå med i

Trädgårdslivet!

Trädgårdslivet är den nya, fräscha medlemsportalen för dig som älskar ALLT inom trädgård!

 

Tänk dig en plats där du får lära dig trädgård på djupet av mig som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.

Från att få ordning på alla dina idéer till en enhetlig trädgård i din stil, till självkänslan när du vet hur du ska ta hand om trädgårdens växter och hur du kan odla och ta hand om allt ätbart du vill att din trädgård ska innehålla. 

Allt med fokus på just dig och din trädgård. Oavsett vart du bor någonstans!

Som medlem får du trädgårdscoaching, föreläsningar, professionella planteringsritningar, djupgående artiklar, guider och recept som är anpassade för att spara tid, och pengar i för dig trädgården!
Dessutom får du exklusiva rabatter hos mina samarbetspartners.

Så vad väntar du på, spana in Trädgårdslivet!