Välkommen hit!

Sök
Malou

Din trädgård-
Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Arkiv
Kategorier

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Nu är det äntligen dags att skörda Majs!

Jag har odlat majs i några år nu och det är en klar favorit hos oss. På grund av sitt vackra hölje kan det vara svårt att veta när de är skördeklara, så här gör jag.

Jag ska alltså inte gå in på planteringen och odlingen av majsen i det här inlägget för det är ändå bortglömt till våren utan jag återkommer till det då istället.
Nu handlar det om skörden, som kan vara lite knivig att veta när det är dags men jag har ett par knep jag kör med.

För det första tar majsen tid så tålamod krävs! En tidigt skördad majs går att äta men har inte alls samma sötma.
Den metod jag främst använder är nr 1.

Tips 1: Kläm på toppen!

En fin mogen majskolv med välpollinerade korn hela vägen upp är tjock och har en trubbig topp.

När majskolven är tjock och trubbig istället för spetsig är majsen mogen. Jag kollar det här genom att helt enkelt klämma på toppen av majskolvens hölje och då känner man lätt om det är så eller inte.

 

En majskolv som inte är färdig är spetsig i toppen, kolven känns inte trubbig och matad med majskorn alls.

 

Det är inte alltid hela majskolven blir ordentligt pollinerad och då kanske det inte blir korn hela vägen upp för att ge en trubbig tjock majskolv, då brukar jag helt enkelt ungefär den här tiden på året gå på de två tipsen nedan.

Tips 2: Kolla skägget!


Det första tecknet på att det är majs på gång är att håret eller skägget på majsen blivit brunt. När de är mogna så trillar det nästan av majskolven. I vissa fall börjar höljet även att sära på sig när majskolven växer och tar en massa plats.

Tips 3: Är saften mjölkigt vit?

Stick hål på ett majskorn, är majskornet ljusgult och det rinner ut en mjölkigt vit lite trög fruktsaft då är majsen mogen.

Det här brukar jag inte göra, dels för att jag tycker att de två föregående fungerar så bra och dels för att om den visar sig att inte vara mogen så lockar saften som läckt ut insekter som myror som gärna äter av majsen för mig.

 

Ha det så fint och hoppas att mina tips kan vara till hjälp.

 

Dela:

Sök
Malou

Din trädgård - Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gå med i

Trädgårdslivet!

Trädgårdslivet är den nya, fräscha medlemsportalen för dig som älskar ALLT inom trädgård!

 

Tänk dig en plats där du får lära dig trädgård på djupet av mig som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.

Från att få ordning på alla dina idéer till en enhetlig trädgård i din stil, till självkänslan när du vet hur du ska ta hand om trädgårdens växter och hur du kan odla och ta hand om allt ätbart du vill att din trädgård ska innehålla. 

Allt med fokus på just dig och din trädgård. Oavsett vart du bor någonstans!

Som medlem får du trädgårdscoaching, föreläsningar, professionella planteringsritningar, djupgående artiklar, guider och recept som är anpassade för att spara tid, och pengar i för dig trädgården!
Dessutom får du exklusiva rabatter hos mina samarbetspartners.

Så vad väntar du på, spana in Trädgårdslivet!