Välkommen hit!

Sök
Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Skapa din egen exotiska oas

Oavsett om du bor i södra Sverige eller längre norrut kanske du drömmer om en trädgård med en känsla av medelhavet. En trädgård med spännande växter som doftar sött av nektar och bjuder på exotiska frukter som gör att du förflyttas till varmare breddgrader i sinnet. Det är enklare än du tror att få spännande, exotiska växter att trivas i trädgården och här ska du få mina bästa tips.

Förbättra mikroklimatet i trädgården

Att skapa ett gynnsamt mikroklimat för känsligare växter ger flera fördelar när det gäller att hjälpa dem att övervintra i ett klimat där de annars skulle ha svårt att klara sig. Genom att förbättra växtplatsens förutsättningar kan man skydda växterna mot extrema temperaturer, vind och frost som kan vara avgörande för om växten ska trivas på platsen eller inte. Det skapar en mer stabil och skyddad miljö, vilket ökar växternas chanser att överleva vintern och blomstra när våren kommer. Dessutom kan mikroklimat hjälpa till att förlänga växtsäsongen, vilket ger trädgårdsentusiaster möjlighet att odla en större variation av växter även i ett klimat som normalt sett inte skulle tillåta det.

Så här kommer mina tips på hur du skapar ett gynnsamt mikroklimat i trädgården.

9 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat
  • Plantera nära byggnader för att låta växterna dra nytta av alstrad värme och vindskydd.
  • Ett hörn i sydväst ger ett riktigt bra mikroklimat vad gäller vindskydd och sol för soldyrkande växter.
  • Använd dig av stenar, betong eller tegel som fungerar som värmelagrande element. Antingen genom uppmurade väggar och murar eller stenar i rabatten.
  • Träd, buskar, stenar, berg och andra fasta objekt skyddar mot så kallad strålningsfrost. Så det kan vara en bra idé att plantera växter i anslutning till dem. Tänk däremot på att snö och tjäle går ur långsammare på våren vilket är en nackdel om växterna behöver en längre växtsäsong.
  • Skydda växterna mot vinden genom att skapa vindskydd i trädgården. Använd dig exempelvis av häckar, buskage eller staket. Ju högre vindskydd, desto längre vindskyddad yta på andra sidan. Men även en låg häck ger bra vindskydd åt marktäckande växter på andra sidan.
  • Se till att jorden är väldränerad genom att tillföra Odlingssand. En väldränerad jord med mycket sand och grus är varm och ökar härdigheten hos växterna. Tänk bara på att tillföra ordentligt med vatten och näring under tillväxtperioden. Detta eftersom en sand- eller grusjord i sig inte håller näring och vatten lika bra som en mullrik jord eller lerjord.
    Här är biokol en perfekt jordkompis att tillföra eftersom den håller fukt och näring samtidigt som den gör jorden lucker och väldränerad. Dessutom är biokol klimatpositivt och du gör en insats för klimatet genom att blanda det i jorden. 
  • Täckmaterial som exempelvis täckbark, furubark eller träflis skyddar mot vinterkyla. Täckmaterialet skapar ett luftigt, isolerande lager som hindrar kylan från att tränga ner i marken. Det ger också en jämnare jordtemperatur under resten av året.
  • Använd dig av hårdgjorda ytor. Sten, grus och plattor värms upp snabbare och håller värmen genom sina lagringsegenskaper. Till skillnad från gräsmattor som inte har samma egenskaper. Så känsliga växter kan med fördel planteras vid en hårdgjord yta.
  • En södersluttning fångar naturligt upp mer sol än en norrsluttning och skapar på så vis en varm och gynnsam miljö för känsliga växter.

Trädgårdsgödsel Mognad förbereder de exotiska växterna för övervintringen

Det första som ger förutsättningar för en god härdighet på känsligare växter är invintringen som innebär att årsskottet hårdnar och blir styvt. Det blir förvedat. Invintringen innebär också för många växter att växten återför näring från bladen till andra delar av växten som rötterna.

För att hjälpa till med det här är det perfekt att under sensommaren ge växterna Trädgårdsgödsel Mognad för en ökad härdighet. Trädgårdsgödsel Mognad innehåller nämligen fosfor och kalium som stimulerar växten av avmogna, dvs vintra in så att växtens celler blir motståndskraftiga mot kylan.

För absolut bäst effekt gödslar man med Trädgårdsgödsel Mognad innan löven börjar skifta i färg och gärna minst 6 veckor innan den första frosten. Då får växten tid på sig att tillgodose sig näringen ordentligt.

5 favoriter av exoter i Malous trädgård

Den exotiska innergården i zon 1 hos mig har buskar och träd som främst är ätbara. En del av dem är rena experiment och det finns ingen garanti för att de klarar vintern beroende på hur kall och blöt den kan tänkas bli. Medan andra är växter som känns väldigt exotiska men som faktiskt kan odlas även i högre zoner. Med ett skyddad mikroklimat kan du dessutom testa att odla dem även om du ligger en eller ett par zoner högre upp.

Så här kommer några av mina absoluta favoriter

Morus alba, vitt mullbär

Mullbär kan odlas som en buske eller medelstort träd. Bären är ganska milda i smaken men otroligt goda! De vita är bland de mildare i smaken så vill du ha mer smak, satsa på ett svart mullbär. Hos oss är det vita mullbäret barnens favorit. Bären mognar och släpper ifrån trädet successivt så skördesäsongen håller på i några veckor.
Även bladen går fint att äta och tillaga som bladgrönt, då är de unga bladen mjukast och godast.

Härdighet: Upp till zon 4 i skyddat läge.

Zanthoxylum ssp, pepparträd

Sichuanpeppar odlas som en större buske eller mindre träd och kan bli uppemot 5 meter hög. Det är fruktköttet som används som krydda och smakar varmt och gott pepprigt. De mognar på hösten och trädet på den exotiska innergården fick sin första ordentliga skörd förra året.
Bladen går också att äta och kan användas ungefär som lagerblad i matlagningen, de har en liknande smak som frukterna men mycket mildare. De unga, mjuka skotten är goda i grytor som bladgrönt.

Jag odlar Zanthoxylum simulans som inte behöver korspollineras för frukt. Den är härdig upp till zon 3.
Andra arter är härdiga upp mot zon 4.

Härdighet: Uppemot zon 4 i skyddat läge.

Mespilus germanica, Mispel

Jag kan inte välja ett favoritträd men den här ligger absolut högt på listan! Mispeln är ett väldigt vackert träd som redan i ung ålder ser gammalt och knotigt ut. Den blir 2-5 meter hög och kan odlas både som enstammigt eller flerstammigt.
Frukten är läckert fulsnygg och när den är brun, mjuk och övermogen är det dags att äta den som den är. Smaken är sötsyrlig och god. Det går också att ta den tidigare och baka i ugn för att få fram sötman.

Härdighet: Upp till zon 4 i skyddat läge

Ficus carica, Fikon

Fikon är själva definitionen av medelhavsväxter om du frågar mig och många andra. Inne på den exotiska innergården finns just nu 6 olika fikonsorter och det planeras även för fler.
Fikon är bland de knepigare att övervintra och de är extra känsliga i tidig ålder. Vissa kalla och fuktiga vintrar fryser de ner helt för skjuta nya skott från roten. Och den känsligaste tiden är under vårvintern.
Eftersom mina fikon är relativt nyplanterade allihopa får de en omsorgsfull vintertäckning för att gardera mig att de klarar sig. Men så småningom kommer de övervintra utan.

Fikon går att äta både som omogna och mogna. Som omogna kan man använda de för att möta kött och min favorit, att lägga in i sockerlag. Det är perfekt en sådan här lite regnigare och svalare sommar som vi haft här, när fikonen inte hinner mogna ordentligt.
Även bladen är ätbara när de är tillagade och ger en härlig smak till glass eller exempelvis att linda runt en bit fisk vid sommarens grillningar.

Sorter i min trädgård:

’Little Miss Figgy’
’Brunswick’
’Hardy Chicago’
’Røsnæs’
’Brown Turkey’
’Bornholmsfikon’

Härdighet: Zon 1-2. Beror på sort. Men kortare perioder omkring -15 klarar de jag väljer att odla.

Albizia julibrissin rosea, silkesträd

Om du vill ha en showstopper i trädgården är det här trädet för dig. Med sitt gracila växtsätt och vackra fjäderlika blad som vajar i vinden påminner trädet lite om en palm. Och blomningen är helt makalös!
Det här är ett träd för trädgårdens varmaste och mest väldränerade läge för att det ska klara vintern och bjuda på en riktig blomning. Unga träd kan behöva täckas över. Mitt eget träd är snålt med blomning i år efter den kalla vintern vi haft men med hjälp av Trädgårdsgödsel Mognad tror jag på en riklig blomning nästa sommar.

Härdighet: Zon 1-2 i skyddat läge.

Skapa en exotisk trädgård i kruka

För dig som inte har möjlighet att odla de exotiska växer du vill i din trädgård kan alla dessa med fördel även odlas i kruka som övervintras svalt. Ingen av dessa växter behöver stå ljust under vintern så ett mörkt garage eller förråd går alldeles utmärkt.
Jag själv odlade majoriteten av mina exoter i kruka innan jag hade möjligheten att skapa min drömträdgård. Och jag odlar fortfarande en del exotiska växter i krukor för att de inte klarar av våra kalla vintrar.

Hoppas att du blivit inspirerad att skapa mikroklimat för att experimentera mer i din trädgård!

Trädgårdsdesign från grunden del 2 – Trädgårdsritning och anläggning

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

En vacker trädgård att njuta i kräver planering, kunskap och kreativitet. Det är inte helt enkelt men ofta gäller det att bara våga prova sig fram.
I den första delen av den här artikelserien kikade vi på planeringen av innergården här på det gamla säteriet Stjärneberg.
Och idag ska vi gå vidare och kika på den färdiga ritningen och anläggningen.

Jag kan avslöja redan nu att det här projektet visade sig vara väldigt mycket större än vi först trodde.
För under den grusade planen på innergården gömde det sig både ett lager asfalt och ännu mer grus innan vi nådde det vi letade efter. Den vackra gamla kullerstenen.
Vi sänkte markytan med hela 50 cm på sina ställen! Och det gav oanade konsekvenser denna regniga sommar, vi kommer till det.

Men först börjar vi med ritningen av trädgården.

Text och bild: Malou Augustin

Trädgårdsritning som vägvisare

I förra artikeln kikade vi på själva skissandet av trädgården för att få en känsla för vilka former vi vill ha i den. Och för att få med alla önskemål och behov vi har för trädgården.
För att göra den ännu tydligare är det dags att snygga till den.
Jag menar inte att du behöver skapa något konstverk utan bara göra den tydlig så att du kan använda den som vägvisare vid anläggningen av trädgården.

Jag föredrar att börja på ett nytt papper när det är dags att göra trädgårdsritningen.

Börja med blyerts

Jag börjar med blyerts och här kan det vara skönt att vara systematisk.
Så jag brukar rita allting som kräver linjal eller cirkelmall innan jag går in och ritar vissa saker på frihand.

Var noggrann i ritandet så att linjer och proportioner blir tydliga. Använd linjal för att säkerställa att måtten blir skalenliga och tänk på att rita in träd och buskar i den storlek de förväntas ha som fullvuxna.
Ett bra hjälpmedel när man ritar träd och buskar är en cirkelmall.

Skapa skarpa linjer

När ritningen i blyerts är klar rekommenderar jag att du tar en svart tuschpenna och renritar ytterligare en gång ovanpå blyertsen. Det här är för att få en beständig ritning som inte riskerar att smetas ut eller blekas.


Även här använder du linjal och cirkelmall där du behöver, trots att du redan ritat upp det i blyerts. Allt för att få en så tydlig ritning som möjligt och inte riskera att darra på handen.

När du sedan har fyllt i allt med tusch kan du sudda bort blyertsen och kvar har du en skarp och tydlig ritning.

Färglägg för extra tydlighet

Jag tycker absolut att det är en fördel att färglägga trädgårdsritningen. Det gör den mer lättläst och de olika ytorna framträder tydligare. Dessutom är det lättare att se proportionerna mellan växtlighet och hårdgjorda ytor i trädgården.

Markera ut växter och material

Hur vet man vad som ska planteras var sen när man står där med ritningen ute i trädgården?

Här gör du så att du markerar antingen genom att skriva namnet rakt på ritningen, eller gör en markering vid växterna på ritningen och en lista vid sidan om på vilka växter det är.
Samma sak med material som grus, sten eller betongplattor till exempel.
På så vis blir det lätt för dig att komma ihåg var du har planerat in de större utmärkande växterna som träd och buskar.
För i planteringar med många perenner, lök och mindre växter är det enklast att markera ut växterna på separata planteringsritningar eftersom trädgårdsritningen oftast inte har utrymme för så mycket detaljer.

Anläggningen:

När det äntligen är dags att börja med anläggningen av trädgården börjar jag med de stora övergripande formerna. Jag markerar ut planteringarna med exempelvis rep, en trädgårdsslang, grus eller sand.
När man jobbar med anläggning finns det speciella sprayfärger för att markera ut planteringar och annat men det använder jag inte hemma hos mig.

Och i det här skedet är det viktigt att tänka på var träd och buskar ska växa så att de redan nu får sin planteringsgrop.
Så i det här läget är det guld värt att ha ritningen att luta sig tillbaka på. Och ett måttband eller tumstock att mäta med.

Här hos oss har vi fått plocka bort kullersten där planteringarna ska vara. Och under de finns ett tjockt lager med fin sandblandad jord över den tunga lerjorden. Så vi låter underlaget vara och bygger växtbäddarna på höjden.

Tanken är att växtbäddarna ska vara bomberade. Det vill säga högre i mitten och sluttande på sidorna. Höjden på bädden blir ungefär 20 cm högre än kullerstenen runt omkring.

Val av jord

I den här delen av trädgården har vi ett otroligt bra mikroklimat och kommer därför att odla en hel del växter som vill ha ett varmare klimat. Som fikon, aprikos, sichuanpeppar, pawpaw och mandel. De vill också ha en väldränerad jord som samtidigt håller fukten. Och dessutom är tanken att odla massor av rosor här.

Därför har jag valt Trädgårdsjord E Biokolboost 10 från Hasselfors Garden.

Den här varianten av Hasselfors Gardens Trädgårdsjord har fått extra naturgödsel för att verkligen boosta tillväxten. På så vis kan man få en trädgård som känns färdig på bara en säsong!
Jorden har dessutom biokol för att få en fukthållande och näringshållande förmåga. Samt kompost för att öka den mikrobiologiska mångfalden in i jorden. Basen i jorden är sand lera och torv.

Den är mycket sand i den och även mindre stenar vilket kan kännas konstigt om man inte är van vid det. Men sanden och stenarna ihop med leran och biokolen gör att jorden får en fantastisk struktur som håller i längden och gör att växterna snabbt etablerar sig i jorden.

En till anledning till att jag valde Trädgårdsjord E med biokol är för att den går att beställa hem i större volymer. Det är extra praktiskt vid anläggningen av innergården eftersom vi behöver större mängder jord.
Jag valde även att få det levererat med en kranbil för att få hjälp att portionera ut jorden i de olika odlingsbäddarna. Så himla smidigt!

Räkna med det oförutsedda

Eftersom vi fått gräva upp hela innergården och plockat fram kullerstenen visade det sig också att den avrinning man skapat med kullersten inte längre hade någonstans att leda vattnet. Det blev extra tydligt när stormen Hans kom på besök och stora delar av innergården översvämmades, planteringar vi gjort i ordning sköljdes iväg och det visade sig att grundvattnet är väldigt ytligt.

Det här har resulterat i att anläggningsarbetet försenats då vi behöver skapa en plats för vattnet på innergården. Det påverkar inte trädgårdens former men innehållet då vi vi fått anlägga en damm och behöver anlägga ytterligare en för att få plats med vattnet i framtiden.

Och det är ju så med att skapa i trädgården. Man behöver vara beredd på att kompromissa. Det behöver inte vara något så stort som en storm. Utan kan räcka med en sten där du inte räknat med den. Med trädgårdsritningen som hjälpmedel blir det lättare att se justeringarna framför sig och klura ut den lösning som passar dig allra bäst.

Så nu hoppas jag att den här artikeln gett dig inspiration till att designa din egen trädgård!

Om du vill läsa mer om anläggning i trädgården kan du läsa DET HÄR inlägget om hur jag anlade min 400 kvadratmeter stora köksträdgård med NO dig- metoden.
Eller DET HÄR inlägget om hur jag förbereder och dödar kirskål på en stor yta inför skapandet av en stor plantering som ska bjuda in djurlivet i trädgården.

Bjud in djurlivet i trädgården – minska gräsmattan!

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Vet du att en klippt gräsmatta är som rena öknen när det gäller den biologiska mångfalden?
Det här beror på att de har väldigt liten eller ingen biologisk mångfald alls då de är monokulturer.

Om du istället försöker skapa en trädgård med en naturlik känsla utan den dominerande gräsmattan får du nästan per automatik en lummigare trädgård.
På samma gång får trädgården naturliga platser för djurlivet att vistas i.
Så idag ska du få se hur jag minskar vår gräsmatta för att öka den biologiska mångfalden, skapa rumslighet i trädgården och
samtidigt ta hand om envist ogräs.


Vi har bott här på gården i snart ett år och nu är det äntligen dags att ta sig an den stora gräsmattan på baksidan. Eller kirskålsmattan som jag kallar den för. För här växer det kirskål, mossa och gräs i en salig röra.

Skogen intill vår gräsmatta är full av vackra buskar, träd och andra växter. Där är luften fylld av fågelkvittrar, insekterna surrar och vi ser ofta ekorrar och andra smådjur. Så vi vill att vår baksida ska kännas lika inbjudande för oss och djuren.

Problemet är ju bara att kirskålen kommer att vilja ta över om jag börjar anlägga planteringar på vanligt vis. Så därför kommer jag göra lite annorlunda på den här platsen. Planteringen jag ska göra kommer att anläggas i flera stadier där jag gör en del i år. Och resten nästa eller nästnästa år beroende på hur kirskålen reagerar på behandlingen.

Text och bild: Malou Augustin

Efterlikna naturens dungar

Tanken är att skapa en större plantering som bryter av den stora gräsmattan.
För frågar du mig framhäver du en vacker gräsmatta som bäst när den får bli en detalj ihop med övrig växtlighet, inte dominera hela trädgårdens intryck.
Så här gäller det att våga lite grann! Helt enkelt att inte vara rädd för att flytta ut planteringen från trädgårdens kanter.

Vi har valt en design med organiska böljande former och med hjälp av en plantering mitt i gräsmattan delar vi av trädgården i två mindre rum. Det här kan man göra både i den större och mindre trädgården.
Eftersom vi har en stor trädgård skapar jag en större plantering. Det blir ett mer sammanhållet intryck och känns inte lika plottrigt som flera små planteringar kan göra.
Medan du i den mindre trädgården kan göra samma sak men minska storleken både på planteringen och val av växter.

Tanken med planteringen är att efterlikna en naturlig dunge. I den ska jag kombinera träd, buskar, perenner och lökväxter. På så vis skapar jag naturliga platser för alltifrån insekter till fåglar, igelkottar och andra djur. Och det ger en härlig plantering i flera nivåer som är vacker hela året.

minska gräsmattan bjud in djurlivet

Första året

När du får in mer växtlighet i trädgården i form av buskar och träd kommer du upptäcka att trädgården får mer besök av fåglar och andra djur – allteftersom de naturliga gömställena växer till sig.
För det är just det att växterna behöver växa till sig för att skapa lummigheten vi är ute efter.

Därför är fokus nu första året att plantera de träd och buskar som ska få växa i planteringen. Plus att vi behöver en eller två säsonger för att kväva ogräset innan jag planterar perenner och lökväxter.

Bjud in djurlivet plantera träd

Plantering av träd och buskar

Det första jag gör är att mäta och placera ut de träd och buskar jag har valt. Här kan jag fortfarande göra lite justeringar och när jag har bestämt mig för placeringen är det dags att plantera dem.

Viktigt att tänka på är att träden och buskarna ofta är ganska små när de kommer ifrån plantskolan, så tänk på att placera dem med rätt avstånd för storleken de har som fullvuxna.

När jag är nöjd med placeringen av buskarna och träden planterar jag dem precis som vanligt, trots att marken är full av ogräs. Till den här planteringen använder jag Hasselfors Gardens nya produkt Ansvarsfull+ Plantjord med biokol. Biokolen bidrar med en struktur till jorden och lagrar överskottnäring så att näringen är tillgänglig för växterna en längre tid. Dessutom fungerar biokolen som en kolsänka i jorden och förbättrar jordens fukthållning då kolen lagrar fukten i sina porer. Jorden är gödslad med kompost som även tillför mikroliv till jorden.

Helt enkelt ger det här bästa möjliga förutsättningar för att mina träd och buskar ska växa till sig så snabbt som möjligt.

Hasselfors garden Ansvarsfull+ Plantringsjord

Kantskär för enklare övertäckning

Det här hade jag kunnat göra först men jag valde att göra det efter planteringen för att känna in formen när träden och buskarna är på plats.
Jag kantskär runt planteringen för att kunna avsluta duken på ett bra sätt som hjälper mig att hålla materialet på plats och hindra ljusinsläpp under duken som jag kommer att lägga på. Men innan duken ska vi jordförbättra och stressa ogräset lite.

Bekämpa kirskål kantskära

Jordförbättra och stressa ogräset

Det här kan kännas bakvänt eftersom vi ska kväva ogräset, inte få det att frodas. Men nu när de större växterna är planterade och ytan är markerad med kantskärningen är det dags att jordförbättra.

Jag använder återigen Ansvarsfull+ Plantjord med biokol och lägger ut ett lager på några centimeter över hela ytan. Rätt över ogräset. Jag har också krattat ihop organiskt material från trädgården som jag sprider ut över ytan. Det är för att få in ännu mer organiskt material som kan förmultna och bidra med mull. Man behöver inte göra det men jag ser hellre att det materialet komposteras på plats än att jag ska forsla bort det till komposten. Det blir mindre arbete för mig och mer nytta för jorden.

Biokol Hasselfors Garden

Så varför lägger jag på jordförbättring på hela ytan innan jag ens planterar perenner och när ogräset finns kvar?
Det ska du få veta mer om alldeles strax.

Kväv ogräset

När jag har jordförbättrat ytan är det dags för den biten många bävar inför. Att täcka över ytan för att kväva ogräset. För finns det inget enklare sätt att rensa bort ogräset på?

Med flera ogräs behöver man inte täcka över på det här viset, det hade räckt med en no dig-plantering eller rejäl rensning. Men här är kirskålen utbredd både på ytan för planteringen och runtomkring. Så om jag hade anlagt en No dig planteringsbädd hade kirskålen runtomkring snabbt tagit sig in i planteringsytan även om jag lyckats kväva den befintliga under kartonger eller annat. Och då hade jag börjat min anläggning med att skapa ett problem för framtiden.

Så det jag gör nu är att täcka hela ytan med marktäckväv som släpper igenom vatten och luft men inte ljus. Där kirskålen är som tätast lägger jag dessutom dubbla lager. Det här gör att kirskålen kommer att dö när den inte kan få energi ifrån solen.

Markduk mot kirskål

Jag lägger duken omlott för att inte få skarvar där kirskålen kan ta sig igenom eller få in ljus ifrån. För buskarna jag har planterar skär jag ut hål för och trär över duken så att den ligger tight inpå. Och vid träden skär jag ett snitt från kanten och in till trädets stam för att lägga duken så nära stammen som möjligt. Under snittet lägger jag en extra bit duk för att täcka glipan.

Markduk i plantering med buskar och träd

Dags att snygga till det hela

Det är den här biten som kan kännas trist med duken. För det är inte så snyggt. Men det går att göra det trevligare att se på och det gör jag med hjälp av Premium Furubark från Hasselfors Garden. Den ger en vacker rödbrun yta plus att den skyddar mot torka, ogräs och vinterns tjäle. Tillsammans med duken kommer den att kväva solens strålar ännu mer och bidra till ogräsbekämpningen.

Hasselfors Premium furubark i plantering

Furubarken kommer jag att ha kvar sedan när det är dags att ta bort duken eftersom den har så bra egenskaper och jag alltid försöker täcka jorden i mina planteringar.
När den förmultnar ökar den mullhalten i jorden.

Jag lägger på ungefär 3 cm av Premium Furubark på planteringen.

Furubark mot ogräs

Varför jordförbättrade jag under marktäckväven?

Så frågan var, varför jordförbättrar jag ogräset under duken?

Av egen erfarenhet vid anläggning av No Dig planteringsbäddar och erfarenhet från andra som har ännu längre erfarenhet än mig hjälper gödsel och jordförbättring under täckningen till att kväva ogräset snabbare. Det som händer är att ogräset får sig en boost av näringen och sätter fart att vilja växa. På samma gång har tillgången till solljus som krävs för fotosyntesen stoppats. Och det gör att växten blir stressad och ytterligare försvagad.

Plus att nu när jag täcker över jorden en, kanske två säsongen får mikroorganismerna i jorden alla förutsättningar att jobba på ostört. Samma sak med daggmaskar och andra djur som samtidigt hjälper till att luckra upp jorden. Näringen i Ansvarsfull+ Plantjord med biokol ligger också lagrad i biokolen, likt energin i ett batteri i väntan på växterna.

Så även om det är en duk jag har täckt med för att kväva ogräset istället för kartong så har jag precis som vid en No Dig planteringsbädd bidragit med organiskt material som ger jorden precis samma goda förutsättningar i väntan å att ogräset dör.

Eventuellt är kirskålen bekämpad på den här platsen till nästa år, och då kan jag börja plantera perenner och lök i planteringen också.
Men visst ser man hur planteringen skapar rumslighet och grönska redan nu innan buskar och träd vuxit till sig och perennerna är planterade?

Täckmaterial mot ogräs

Om du vill läsa mer om hur du anlägger en No Dig perennplantering kan du läsa om det HÄR>>>
Och om du vill läsa mer om hur du kan skapa en större biologisk mångfald i din trädgård kan du läsa om det HÄR>>>

Vill du kanske lära dig mer om trädgårdsdesign, skötsel, odling och hur du ska ta hand om din skörd?
Då ska du spana in medlemsportalen Trädgårdslivet där jag och självhushållaren Elin Lewenhaupt hjälper dig genom föreläsningar, nedladdningsbara guider, planteringsritningar och mycket mer!
Du får dessutom hänga med bakom kulisserna hos oss i våra trädgårdar.
Tillsammans med våra omkring 250 medlemmar har vi även världens härligaste community där vi delar med oss av hela trädgårdslivet.
LÄS MER HÄR

Odla tomater i växthus – jord och näring

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Bland det härligaste som finns är att skörda solvarma tomater ifrån växthuset på sommaren. Men det finns några saker att tänka på för att få en fin skörd år efter år. En av de viktigaste sakerna är jorden och näringen.
Så i den här artikeln ska vi kika på just det – vad du behöver tänka på för att växthuset ska ge dig den skörd du önskar dig
.

Om du har ett riktigt stort växthus kan du precis som i trädgården dela upp växthuset i olika delar och flytta runt grödorna från år till år. Så kallad växtföljd.
I det mindre växthuset går inte det riktigt lika enkelt. Men det finns saker du kan göra för att hålla borta ohyra, sjukdomar och tillföra tillräckligt mycket näring till dina grönsaker.

Text och bild: Malou Augustin

Jord till tomater, chili, paprika och aubergine

Tomater, paprika, chili och aubergine är grönsaker som älskar näring! Och som kräver mycket näring för att ge en ordentlig skörd. Samtidigt är just de här växterna känsliga mot bekämpningsmedel som är ett problem i naturgödsel och även jord gödslad med naturgödsel. Därför kan det kännas svårt att veta vad man kan ge dem för jord och gödsel.

Så i mitt växthus använder jag Hasselfors Garden tomat och chilijord. Den är gödslad med mineralgödsel som är långtidsverkande och ger grönsakerna precis det de behöver. I mineralgödseln finns det inte heller några spår av bekämpningsmedel.

Jordförbättra växthus


Du kan plantera ner plantorna rätt ner i tomat och chilijorden. Har du inte odlingsbäddar kan du sätta plantorna direkt ner i påsen också, det är himla smidigt!

Hur ofta behöver man byta ut jorden i växthuset?

I ett mindre växthus är det som sagt knepigt att jobba med växtföljd och rotera grödorna. Allra helst eftersom paprika, chili, tomat och aubergine allihopa tillhör samma växtfamilj, potatisväxter. Och de drabbas lätt av exempelvis svampsjukdomar om du odlar dem i samma jord år efter år.
Därför behöver man i ett mindre växthus vara extra noga med att ta hand om jorden. Det här är för att inte drabbas av sjukdomar, ohyra eller näringsbrist i jorden.

Tomat och chilijord växthus

Jag byter jord i mitt växthus med 2, max 3 års mellanrum. Då gräver jag ur jorden och återanvänder den i en annan del av köksträdgården. Men en sak att tänka på då, jag odlar inte potatis i den jorden på minst 4 år. Eftersom även potatis tillhör samma växtfamilj som tomater, chili, paprika och aubergine.

När jag har grävt ur jorden i växthuset har jag in den nya jorden. Då är Tomat och chilijord kanon!
Du kan antingen fylla på med enbart tomat och chilijord eller så kan du blanda upp den med jord från en annan plats i trädgården. Tänk bara på att du om du blandar upp jorden antagligen kommer att behöva tillföra mer näring regelbundet. Och att du inte ska ta jord från en plats där du har odlat potatis nyligen. Eftersom potatisen kan ha sjukdomar som sprider sig till växterna i växthuset.

Förbättra jorden utan att byta ut den

De år jag inte byter ut jorden helt förbättrar jag den för att tillföra med näring och mull som tomat, chili, paprika och aubergine älskar!
Eftersom jag hade i ny jord i växthuset förra året är det dags att jordförbättra i år.

Så nu blandar jag upp den befintliga jorden med Tomat och chilijord som både tillför massor av mull men också precis den näringen som växterna behöver utan att jag behöver oroa mig för bekämpningsmedel. Jag blandar även i kompost ifrån vår hushållskompost. Trädgårdskomposten går också bra men den är inte speciellt näringsrik så den tillför mest mull. Och växter som tomater, paprika och aubergine behöver massor av näring!

Odla tomater i växthus

Ge extra näring

Även om jag använder mig av enbart tomat och chilijord ger jag efter några veckor flytande växtnäring genom att blanda ut Växtnäring tomat och grönsak i vattnet. Det här är för att växterna snabbt slukar i sig den näring som finns i jorden.
Växtnäring tomat och grönsak tillför mer kalium, magnesium och svavel som stimulerar fler fruktämnen och tillväxten på frukten. Enkelt sagt, ger växten det den behöver för att ge en riktigt stor skörd. Den innehåller även kalcium som är viktigt för tomaterna för att de inte ska drabbas av pistillröta.

Hasselfors Växtnäring tomat och grönsak

En sak som är bra att tänka på är att det bästa är att ge lite växtnäring åt gången men ofta. Det ger en jämnare tillförsel av näring och det mår plantorna som bäst av.

En annan sak jag gör är att täcka jorden med gräsklipp. Men inte för mycket, det räcker med 3-4 centimeter ungefär en gång i månaden under säsongen. Gräsklippet hjälper dessutom till att hålla kvar fukten i jorden omkring tomatplantan.

Vatten och näring hänger ihop

Tomater, chili, paprika och aubergine mår bäst av en jämn fuktnivå i jorden. Vattnet står för flera viktiga funktioner i växten och en av dem är transporten av näringsämnen. Exempelvis om jorden är lite torr är det bäst att vattna upp den så den är jämnt fuktig innan du ger näring, annars kommer växten ändå inte kunna tillgodose sig näringen ordentligt.
Det är också viktigt med en jämn fuktnivå i luften. För om luften är torr ökar risken att drabbas av pistillröta på tomaterna.

odla chili hasselfors tomat och chilijord


Se därför till att vädra växthuset för att det inte ska bli för varmt. Om det skulle vara väldigt torrt och varmt kan du vattna på golvet i växthuset eller ställa ut ett par hinkar med vatten i som kan få avdunsta och höja luftfuktigheten.

Nu hoppas jag att du har fått inspiration och tips som hjälper dig till en riklig skörd i ditt växthus i sommar!

Vill du läsa mer om växthus och odling i växthus kan du kika på de här artiklarna >>>

Om du vill veta mer om odling

Vad är mulching och varför är det bra?

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Mulching innebär att du täcker jorden i trädgården med organiskt material.
Det gör inte bara så det ser snyggt och städat ut under buskar och träd eller i rabatter. Det har också många fördelar för växterna och underlättar skötseln i trädgården.
Så nu ska du få mina tips på varför och hur du kan använda täckmaterial i din egen trädgård.

Om vi tittar på hur den orörda naturen ser ut så är den full av nedfallna löv, kvistar och vissna växtdelar på jordytan. Det är väldigt sällan vi ser öppna jordytor.
Tar vi oss dessutom ner en liten bit under jordytan har det här växtmaterialet förmultnat och bildar en otroligt fin mull. Det organiska materialet ger både näring, mullämnen och skydd till jorden och livet där i.
Dessutom tillför naturen på naturligt vis nytt material varje säsong när växter dör, löv faller på hösten och vindarna skakar ner kvistar från träd och buskar.
Vi kan efterlikna det här genom att tillföra täckmaterial i trädgårdens planteringar och våren är en perfekt tid för det.

Text och bild: Malou Augustin

Jämnare fuktighet och temperatur

Det är inte bara solen som gör att det sker avdunstning från jorden, även vinden torkar ut. Genom att täcka jorden med organiskt material får jorden en jämnare fuktighet och avdunstningen minskar. På så vis behöver du inte vattna lika ofta.

Använd täckmaterial Barkmylla hasselfors

Mulch fungerar också som ett isolerande lager på jordytan och gör att skiftningarna i lufttemperaturen inte påverkar jordens temperatur lika snabbt. Temperaturen i jorden håller sig därför jämnare.

Motverkar ogräs

Med ett lager på 5-10 cm mulch får ogräsfrön som landat på jordytan det svårare att gro. Och genom att mulcha utan att mylla ner det i jordytan hamnar de under allt material och solens strålar når dem inte.
Tänk bara på att rensa ogräs innan du mulchar då uppvuxet ogräs annars tar sig igenom det organiska materialet.

Nötbrun flis hasselfors garden


Fröogräs som kommer under säsongen får i sin tur svårare att gro när det inte finns någon öppen jord att landa på.
Tack vare mulch blir det därför lättare att sköta om planteringarna i trädgården.

Mulchen ger en friskare jord

När du tillför täckmaterial stortrivs smådjur och mikroorganismer i jorden. Mulchen är rena smörgåsbordet för dem! Materialet kommer ner mer på djupet tack vare våra små hjälpredor i jorden. Det gör att jorden blir mer lucker, håller fukten bättre, syre och vatten når ner mer på djupet i jorden.
Både ler- och sandjordar mår bra att att man tillför mer organiskt material till jorden.
Dessutom hjälper mikroorganismer till att frigöra näringsämnen så det blir mer lättillgängliga för växterna.

Gynnar nyttiga svampar

I en välmående jord finns även mykorrhiza som är ett underjordiskt nätverk av svamptrådar som i symbios med växtrötter. De lever på att få socker från växterna i utbyte mot fukt och näringsämnen som svamptrådarna hämtar från jorden. Mykorrhizorna fungerar som en förlängning av växternas rotsystem.
En annan häftig sak med mykhorrizan är att den lagrar kol i jorden istället för att den frigörs som koldioxid.

I en lucker och fin jord växer och frodas mykhorrizan och med hjälp av mulchen hjälper vi dem på traven.

Barkmylla täckmaterial Hasselfors garden

Det här mulchar jag mina planteringar med

Jag gör på lite olika sätt när jag mulchar , främt av estetiska skäl eftersom olika typer av täck ger olika karaktär och uttryck i trädgården.

Barkmylla

Barkmylla är en blandning av bark och torv som fungerar som jordförbättrare till både till tunga leriga jordar och till torra sandiga jordar.
Fördelen är också att den är färdiggödslad.
Här hos mig är jorden lerig och jag använder gärna Barkmylla runt perenner och under buskar för att tillföra mull.

R-dress / Rabattdress

Rabattdress är en ganska tung jord med porös struktur då den innehåller sand och stenmjöl men också torv och bark. Den är näringsrik och förutom näring och mull ger den också en snygg mörk yta.
Jag sprider ut den i mina perennplanteringar med en tjocklek på ca 5 cm. Då får växterna den näring de behöver resten av säsongen.

Nötbrun Flis

Nötbrun Flis är en riktig snygging som även finns som oxidsvart. Förutom att den passar fint i gångar och andra ytor är den supersnygg i planteringar och runt träd!
Innan jag har ut den nötbruna flisen i min perennplantering grundar jag planteringen med näring. Och det kan man göra tex med Rabattdress eller Pelleterad kogödsel.

Nötbrun flis hasselfors garden
Träull

Träull är ett kanon täckmaterial kanon i köksträdgården under squash, pumpa, gurkor, jordgubbar och andra grödor som annars lätt blir fula om de ligger mot jorden.
Dessutom verkar sniglarna inte riktigt gilla träullen vilket är kanon!

Kompost

Om du föredrar att använda material från din egen trädgård kan du använda dig av kompost, torra löv, ogräsrens, gräsklipp eller annat organiskt material. Tänk bara på att tillföra näring om det är torrt material då det annars förbrukar kväve ifrån jorden under nedbrytningen.

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad till att använda täckmaterial i din trädgård!

HÄR kan du även läsa om hur jag anlagt min No dig köksträdgård som även den är bra för jorden och livet där i. Plus att det växer så det knakar!

Mina 4 bästa knep för en riktigt stor skörd av rabarber!

I veckan när jag och dottern planterade om våra rabarber kom jag att tänka på en sak.
För när det kommer till rabarber är det en fråga som dyker upp väldigt ofta från kunder, grannar och i sociala medier.
”Varför blir mina rabarber inte så där stora?”
Så idag ska du få tips på hur du kan göra för att maxa din rabarberskörd!

Text och bild: Malou Augustin

Stora Rabarber

Välj en bra växtplats till din rabarber

Rabarber har kraftiga rötter som vill söka sig ner på djupet. Så en djup, väldränerad men fuktig jord är det absolut bästa. Vad innebär det här då?
En lerjord kan med fördel blandas upp med organiskt material som kompost naturgödsel som kogödsel exempelvis. Då blir den mer lucker och väldränerad.
Samma sak med en sandig jord, den kan du också blanda upp med organiskt material för att binda fukten så att den stannar kvar längre.

Rabarber trivs i de flesta lägen, från sol till skugga. Mina stora rabarber kommer ifrån min farmors trädgård i Jämtland och hon har rejäla rabarber som växer både mitt på gräsmattan i solen och inne i skogen intill trädgården.
Sedan har de fått växa både i sol och skugga även hos mig.
Men ett soligare läge är att föredra om du vill ha en riktigt riklig skörd.

Frågar du mig så tycker jag att rabarbern är snygg nog att förtjäna en plats även i trädgårdens perennplanteringar. Den röda stjälken och de stora bladen ser ju faktiskt lite exotiska ut.

Odla rabarber

Gödsla din rabarber rejält!

Här fick rubriken sig ett utropstecken för om det är något rabarbern älskar så är det näring! De stora plantorna behöver mycket näring. Så gödsla på våren när de börjar kika upp och fyll sedan på med exempelvis gräsklipp eller guldvatten under säsongen.

Klipp av blomstängeln på rabarbern

Så snart blomstängeln kommer upp är det bäst att klippa av den. Annars känner sig rabarbern klar med tillväxten och vill fokusera på att blomma och sätta frö.
Sparar du blomstängeln kan tydligt du se att plantan inte skjuter nya blad ifrån basen på samma sätt längre. Medan om du klipper av den så kommer plantan att fortsätta producera bladmassa.

Rabarber klipp av blomman

Skörda inte all rabarber

Lämna alltid några blad kvar efter skörden. På så vis orkar plantan att växa till sig igen. Den är nämligen så att rabarbern behöver sin bladmassa för att få energi ifrån solen.
Och jag brukar sluta skörda efter augusti. Då får den istället behålla sina blad för att lagra energi inför vintern.

Här går vi nu och längtar efter den första skörden av rabarber, den blir som ett facit på att sommaren närmar sig.

Rabarberskörd

Ett bonustips

När du köper din rabarberplanta är det en bra idé att kika på vilken sort det är. För olika sorter blir olika stora. Exempelvis får sorten ’Victoria’ lite tunnare stjälkar än exempelvis ’Frambozen Rood’ som är en sort yrkesodlare gärna använder.
Vilken sort jag själv har det vet varken jag eller farmor. Men vad gör väl det när den är så himla god?
Hoppas att du har blivit riktigt inspirerad till att odla rabarber nu!

Kram Malou

HÄR kan du läsa om hur du gör glasrabarber och HÄR kan du läsa om rabarberns invasiva släkting Parksliden

5 grönsaker familjen inte vill vara utan!

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Oh!Garden

I år lovade jag mig själv att rensa bland alla mina fröer för att se vad jag verkligen behöver beställa inför årets odling.
Och det är faktiskt så jag skäms för jag har köpt så mycket fröer under åren som aldrig kommit i jorden!
För det är ju så himla roligt att pröva nya grönsaker i köksträdgården. På samma gång är det svårt att få plats med allt nytt. I alla fall var det så i min förra trädgård.
Nu är jag bortskämd med en riktigt stor köksträdgård men trots det är det ändå favoriterna som får ta största plats.
Så här kommer familjens 5 favoritgrönsaker vi absolut inte vill vara utan!

Text och bild: Malou Augustin

Hur väljer vi våra favoriter?

Varje år startar odlingsåret med att alla i familjen får säga vilka grönsaker de vill ha i köksträdgården.
Det lustiga är att det ofta är är ungefär samma favoriter både för oss vuxna och för barnen.
Och det handlar väl egentligen mest om vilka grönsaker vi längtar efter att få äta och skörda.
Det kan låta lite tråkigt men vi längtar efter just de här grönsakerna varje år!

Majs

Det här är den av våra favoritgrönsaker som känns allra lyxigast att skörda på sensommaren och gör middagen till en riktig fest!

För att lyckas med majsen sår jag den 4 veckor innan utplantering. Och de behöver ordentligt med ljus annars blir de långa och rangliga.

Jag vet att många tycker att majs är svårt att få till. Men hemligheten ligger i att ha varmt när den gror. Annars ruttnar fröerna väldigt lätt i en sval och fuktig jord.

Väl ute i landet sedan är det bra att plantera dem i en klunga, inte i rader. För majsens pollen färdas med vinden. Och om man då planterat i rader är risken stor att pollenet helt enkelt blåser förbi och inte hamnar på honblommorna som bildar majskolvarna.

Palsternacka

Palsternacka har varit den första smakportionen för båda mina barn och jag vet inte om det är därför men de är som tokiga i palsternacka!
Och förra året var det första året utan palsternacka i köksträdgården. Du kan ju ana deras besvikelse. Så i år blir det definitivt palsternacka. Tillräckligt för att lagra under vintern också.

Palsternacka är bra att så nu så tidigt som möjligt, eller att så på hösten för den tar tid på sig att gro och växa.

Något att tänka på är att alltid så färska frön, de tappar nämligen snabbt grobarheten. Och jag brukar blötlägga mina fröer ett dygn före sådden för att väcka fröerna, då gror de lite snabbare.

Familjens 5 favoritgrönsaker palsternacka

Palsternackorna växer på sig som mest under hösten så dem skördar jag så sent som möjligt, de kan även få övervintra i köksträdgården.
Och ett tips, om du lämnar kvar några palsternackor får de superfina blommor år två. Som du dessutom kan ta fröer ifrån.

Spenat

Om det är en grönsak som vi inte kan odla för mycket av så är det spenat! Den är perfekt att vinterså för att sedan slutskörda innan andra försådda grödor ska ut.
Och dessutom passar den kanon att vinterså ihop med vitlöken.

Jag bara strör ut den över vitlöken och båda växer hur fint som helst. Det är ingen fara om fröerna hamnar ovanpå vitlöken, de makar fint på sig när vitlöken växer upp.

Vi brukar så ungefär 4 fröpåsar med spenat och det räcker både till färskkonsumtion och för att frysa in flera påsar med förvälld spenat. Och till barnen som gärna går och småäter av spenaten när de är ute i trädgården.

Här på bilderna ser du slutskörden i vår förra köksträdgård.

Vitlök

Om det är en av våra favoritgrönsaker det är lätt att bli självförsörjande på är det vitlök. En pallkrage med vitlök planerade med 10-15 cm mellanrum ger oss mer än nog för att räcka hela året!
Jag brukar tänka att vi behöver 1-2 vitlökar i veckan för att klara oss hela året. Så det blir ungefär 80 vitlöksklyftor jag sätter för årets behov

Jag provar mig gärna fram med olika sorter och sorterna ‘Flavor’ och ‘Thermidrome’ är favoriter som ofta återkommer.
De är enkla att fläta och håller sig fint när man lagrar dem så länge de förvaras torrt.

Rödbetor

Rödbetor har alltid varit en av våra favoritgrönsaker men jag har aldrig odlat så mycket rödbetor som förra året! Och egentligen var de mest en slump.
Jag hade en stor odlingsbädd som behövde fyllas ut och en massa gamla rödbetsfröer. Så jag chansade sådde rödbetor i hela bädden. Alla fröer grodde!

Rödbetor är perfekt om man har möjlighet att lagra på en sval och frostfri plats. Och det är inte svårt heller. Rödbetorna kan du lägga i plasthinkar eller backar och bara lägga över en tidning som håller inne fukten lite grann.
Vi har fortfarande kvar massor av rödbetor sen skörden i slutet på oktober och de är fortfarande lika krispiga och fina.

Ett rödbetsfrö är egentligen ett kluster av flera fröer och många gallrar därför bland plantorna när de vuxit upp, men det gör inte jag. Jag sår fröerna med 20 cm mellanrum och låter de växa upp till klungor med 2-3 rödbetor i varje. Då kan jag antingen skörda allteftersom när de kommit upp i storlek eller vänta och låta allihopa bli stora och fina inför lagringen.

familjens 5 favoritgrönsaker rödbetor
Hoppas att du har blivit inspirerad och att det kliar lika mycket i dina odlingsfingrar som i mina!
/Kram Malou

En exotisk innergård med mormorskänsla, planteringar som ger insynsskydd och en maximerad köksträdgård – Här är mina trädgårdstankar inför 2023

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Oh!Garden, du kan även läsa blogginlägget på deras hemsida: Oh!Garden

För nästan exakt ett år sedan stod vi här som nyblivna ägare av Stjärneberg. Det gamla säteriet med anor från 1600-talet och en tomt på nästan 7000 kvadratmeter. Sedan dess har vi anlagt köksträdgården och påbörjat lite provgrävningar på innergården. Samtidigt har vi via gamla bilder fått se en del av hur trädgården såg ut en gång i tiden. Så nu känner vi oss redo att skapa vår egen trädgård med inspiration ifrån svunna tider. Men även inspiration från lite varmare breddgrader. Allt med den biologiska mångfalden och de kulturhistoriska värdena på platsen i åtanke.

Stjärnebergs säteri renovering insynsskydd trädgård

Trädgårdsplanerna 2023

  • Anlägga innergårdens planteringar och uteplatser
  • Plantera exotiska träd och buskar på innergården, med fokus på ätbara växter
  • Fortsätta plantera buskar, träd och perenner mot vägen för att skapa en insynsskyddad oas för oss och djuren runtomkring.
  • Planera köksträdgården så vi får så stor skörd som möjlig av det vi helst äter.
  • Anlägga en örtagård utanför köksfönstret.
Morötter no dig Oh!Garden

Under 2023 skulle man kunna säga att vi lägger grunden för stora delar av trädgården som inte är skog eller berg. Tanken är att den ska få en känsla av Cottage garden eller mormorsträdgård, så som vi ser att den en gång haft. Innergården kommer att utmärka sig med sitt växtval och även vara den plats där vi ser oss tillbringa mest tid med vänner och bekanta. Och där ska det vara fullt av värmeälskande lite exotiska växter. För mig som kommer ifrån odlingszon 5 är det här en dröm som hängt med så länge jag kan minnas och det känns lite overkligt att kunna förverkliga den.

Den exotiska innergården

Innergården är stor och har ett otroligt skyddat läge. Här inne ska vi skapa en insynsskyddad oas med lite ovanligare växter jag samlat på mig under åren.
Det blir stora rabatter med träd, buskar och perenner där kullerstensklädda gångar slingrar emellan. En stor pergola med vindruvor och blåregn klättrandes på och förhoppningsvis även en damm.
Växterna som jag kommer plantera här är bland annat kaki, persika, aprikos, fikon, mullbär, pawpaw, ginkgo, sichuanpeppar, granatäpple, mandel med flera.

Ihop med de här träden och buskarna blir det en blandning av traditionella mormorsväxter som stockrosor, lavendel, stäppsalvia, malva, stärnflocka med flera.

Det här är nog det projekt jag ser fram emot allra mest i år!
Och jag kan avslöja att vi redan tjuvstartat och planterat några träd och buskar. Som tur är har vi fått låna en minigrävare och vissa tycker den är så rolig att jag får hålla koll så inte för mycket grävs upp.

Plantera för insynsskydd

Vi har en liten mysig väg kantad av en gammal allé som går förbi huset, en gång var det vägen till säteriet. Det är inte många bilar som åker där men är ett vanligt promadstråk som är helt öppet in mot trädgården så det är total insyn på hela baksidan. Redan i höstas började jag plantera en större plantering med blodfläder som bas utmed en del av den sträckan och den vill jag utöka under året.

Tanken med planteringarna är att ge känslan av små skogsbryn som skapar mysiga trädgårdsrum istället för en stängd vägg mot vägen.
Så i år ska jag fortsätta att plantera utmed sträckan och få ihop det med den övriga trädgården. Det här blir lite av en utmaning då marken på vissa delar väldigt blöt, allra helst nu på vintern.

Maximera köksträdgården

Under 2022 blev den stora köksträdgården i princip klar. Jag anlade den helt och hållet med No dig-metoden och det blev så himla bra! Men jag hann aldrig planera mina sådder. Utan passade på att så gamla fröer för att rensa ur bland fröpåsarna. Man kan säga att en del inte grodde alls men det som kom igång växte helt otroligt bra! Så i år ska jag planera köksträdgården så att vi får en stor skörd av det vi äter allra mest. Allra helst av sådant som går att lagra över vintern.
Så redan nu har jag sått purjolök och rotselleri, de är perfekta kantväxter och kan klämmas in lite överallt i köksträdgården. Och så har jag sått en mängd kronärtskockor, för de är så vackra. Annars är det exempelvis potatis, morötter, palsternacka, betor, bönor och persilja som hela familjen ser mest fram mot stora skördar av.
Sedan ska jag fortsätta att plantera mer av fleråriga ätbara växter.
Det blir en massa sparris, perenna lökar, funkia och så ska nog wasabin få en plats i skuggan under körsbärsplommonet.

Ja du hör, det finns en hel del planer så vi får se hur långt vi kommer med allting i år. Det viktigaste för mig just nu är att känna att jag planerar för framtiden i trädgården. Både för mig och min familj och för den biologiska mångfalden.
Drömmen är att så småningom ha ett arboretum och visningsträdgård här på gården där du har möjlighet att komma på besök.

Och allting jag planterar och planerar här i trädgården kommer jag att lägga in i appen Oh!Garden.
Helt perfekt, även jag som jobbar med trädgård kan behöva en påminnelse om skötseln för växterna.

Eller vart jag har planterat vad. Vad är det man brukar säga, skomakarens barn?
Jag hoppas att du vill hänga med på resan och att du ska bli inspirerad både här och inne appen i Oh!Garden.

Kram Malou

Trädgårdsdesign från grunden – Planering och idéer

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Drömmen om en lummig och härlig trädgård är vi många som delar.
Och det kan kännas lite knepigt att få till, men genom att ta det steg för steg blir det lättare än man kan tro.
Så du ska få följa med mig när jag planerar innergården på det gamla säteriet Stjärneberg för att bli en grönskande oas!

Jag kan erkänna att som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner är det lätt att tänka så mycket på andras trädgårdar att min egen hamnar i skymundan.
Men nu, med en trädgård som är som en blank canvas kommer jag att planera och anlägga trädgården precis så noga som om det vore hemma hos en kund.
Eftersom det är en del saker att tänka på när man planerar sin trädgård får du i denna delen följa med och se förarbetet från att hitta vilka behov och önskemål som kan finnas till att jag skissar mig fram till grundformen jag vill ha i trädgården.
I nästa del av den här artikelserien kommer du att få se mer av formgivningen, val av växter och anläggningen av innergården.

Text och bild: Malou Augustin

Anpassa trädgården efter de som ska vistas i den

Det här är en så enkel men ändå bortglömd punkt i planeringen av trädgården.
Att faktiskt involvera alla de som ska vistas i trädgården. För det är så lätt att trädgårdens utformning lämnas helt åt en i familjen att tänka på ”för du kan det där bättre än mig”.
I vår familj är vi fyra personer, två vuxna och två barn.

Bild från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

För att det ska bli hela familjens drömträdgård behöver hela familjens tankar och funderingar komma i beaktande.
Så sätt er ner ihop och fundera på vad ni skulle vilja ha i just er trädgård. Självklart kan inte alla önskemål infrias men man kan försöka möta de största förväntningarna.

Förväntningar på trädgården

Vad menar jag då med förväntningar i trädgården?
Det är lätt att tänka att det handlar om vad som ska finnas i trädgården, men det handlar om så mycket mer. Det handlar om vilken känsla man vill att trädgården ska förmedla. Vilken karaktär den ska ha och vilka känslor vi vill att den ska väcka.

Trädgårds från grunden perennplantering

Det kan vara att man vill att den ska vara stilren, ordnad, strukturerad, modern och klassisk. För att skapa en formell och strikt känsla eller för att ge en känsla av harmoni utan störande inslag.

Eller så kanske man vill att den ska vara slingrande, romantisk, yvig, sagolik och drömsk. Det här kan vara för att ge en känsla av att vara närmare naturen eller att väcka en nyfikenhet när man är i trädgården.

Det är inte dags att börja tänka på utformning och placering nu vi pratar om förväntningar i trädgården utan att visualisera sig en känsla för att få den kreativa bollen i rullning.

Sitt ner och fundera på vilka ord som bäst beskriver din drömträdgård.

För oss är det en trädgård som är vild, vacker, böljande, slingrande och spännande. Men på samma gång vilsam och med en känsla av tradition och romantik.
Lite som rundeln i köksträdgården som vuxit till sig så himla fint den här säsongen. Precis så där lagom rufsig och ordnad på samma gång.
Och tänk att den planterades i slutet på maj i år och blev så frodig på bara en säsong!
Mycket tack vare att den är anlagd med Hasselfors Frilandsjord och med växter som är anpassade efter växtplatsen.

Befintliga strukturer och omgivning

Innan man tar bort något i trädgården bör man alltid tänka till en extra gång. Allra helst om det är uppvuxna träd eller buskar. För även om vi gärna vill få in ljuset i trädgården ger den uppvuxna växtligheten en helt annan karaktär till trädgården än nyplanterade träd eller buskar.

Här finns det inte någon direkt växtlighet att ta hänsyn till inne på innergården men träden runtomkring ger en fin bakgrund, vindskydd och välbehövlig skugga under heta sommardagar. De ger också insynsskydd, en intimare känsla och dämpar buller från omgivningen.

Så det är också något som är viktigt att tänka på, omgivningen. Har du i din trädgård någon yta där du vill hindra insyn eller buller? Det kan också vara så att man vill dölja en grannes fula förråd eller något annat som stör.

Andra befintliga strukturer som kan finnas är plank, staket, pergola och olika växter. Det kan också vara befintligt material som marksten eller grusytor som man vill ha kvar som de är.

Behov och önskemål

De platser vi vistas på mest i trädgården är oftast kopplade till en funktion. Och det kan vara en praktiskt funktion, en social funktion eller en funktion som ger glädje.

Vi ska börja med funktionen som tillgodoser våra behov. För en trädgård som inte tillgodoser de behov vi har kommer snabbt att kännas rörig och svår att hålla ordning i. Så tänk noga på vilka praktiska funktioner du behöver ha i trädgården.
Det kan vara en plats för komposten, soptunnan, gångvägen till förrådet eller förvaring för dynorna.

Sedan kan vi börja tänka på de andra funktionerna som är mer lustfyllda, våra önskemål. Det kanske är uteköket, olika sittplatser och köksträdgården.

Till önskemålen hör också saker som planteringar, en pergola, fruktträd eller en damm.

Här hos oss kommer innergården att få flera trädgårdsrum så vi kommer att ha flera funktioner i den. Det kommer att finnas sociala ytor, flera större planteringar. Sittplatser i sol och i skugga samt utrymme för praktiska saker som vattenslang och varmkompost.

Ett problem vi har på innergården är att det är full insyn från vägen intill så vi kommer att lägga extra fokus på att få innergården att kännas privat, men utan att bli instängd.

För att göra det enklare att komma på vilka behov och önskemål man har i trädgården använder jag mig av en praktisk checklista till mina kunder. Den använder jag därför även i skapandet av innergårdens trädgård. Och här får även du tillgång till den.

När vi har kommit fram till vilka behov och önskemål vi har i trädgården kan vi börja placera ut dem på en första ritning. Helt enkelt gå igenom listan och hitta en plats för var och en av de saker trädgården ska innehålla. Men vi behöver inte rita några former eller detaljer, bara placera ut de olika funktionerna. Och här kan man upptäcka att det behöver kompromissas för att inte allting får plats. Så att man kanske får plocka bort något eller eventuellt lägga till något.
Det vi skapar nu är en så kallad funktionsplan. Och med den har vi basen som vi kan skissa efter.

Skissa dig fram till trädgårdens grundform

Nu börjar det roliga! Utöver trädgårdens innehåll är det nu dags att fundera på vilket uttryck du vill att din trädgård ska få.
Och det här gör vi först med formerna. Sedan med växt- och materialval, men där är vi inte riktigt ännu.

Idag använder vi oss av de två grundformerna inom trädgårdsdesign.
Den formella och den informella.

Det du ska tänka på är att de två grundformerna inte finns här för att styra dig helt, utan som en vägvisare. När du väljer en grundform betyder det inte att du utesluter den andra. Utan bara att du vet vilken som ska få dominera och skapa karaktären i trädgården.
På så vis blir det lättare för dig att veta vilken typ av linjer och former som ska få utmärka sig tydligast i din trädgård.

Den formella grundformen

Den formella stilen karaktäriseras av tydliga inramningar i geometriska former, som raka linjer och jämna cirklar. Formerna är symmetriska och tydligt balanserade mot varandra. Rabatter och uteplatser har en tydligt geometrisk form och gångarna är ofta raka med tydliga hörn eller symmetriskt rundade svängar. Träd planteras i linje med varandra och huset eller tomtens form.

Ofta har trädgården även en lång siktlinje, det vill säga du kan se igenom trädgården och möts av ett blickfång längre fram. Dessutom är det vanligt att blickfånget ramas in med hjälp av en lång rak gång, portal, allé eller häckar så blicken riktigt styrs mot blickfånget.

Växterna fungerar som tydliga byggstenar som skapar formen, det här med hjälp av formklippta buskar, träd och häckar. Vatten i trädgården är placerade som stilrena vattenspeglar i regelbundna former.

Den informella grundformen

Den informella formen karaktäriseras av organiska, mjuka linjer och otämjd natur. Formerna är som asymmetriska kurvor men ändå balanserade mot varandra. Rabatter, uteplatser och gångar har en mjuk böljande form. Planera gärna in vindlande gångar och trampstenar igenom lummiga trädgårdspartier, nästan som hemliga passager. Träd placeras så de skapar ett naturligt intryck och gärna i grupp. I den informella trädgården finns inte en tydlig siktlinje utan istället flera som träder fram allteftersom.

Växterna är ofta planterade i flera skikt med träd, buskar och perenner som ger en naturlig känsla. Vatten i trädgården är utformade som naturlika dammar eller vattendrag. Och den informella trädgården bjuder naturligt in till biologisk mångfald både i fråga om djur och växter.

Så ta fram penna, sudd och gärna en tomtritning att skissa på olika former i din trädgård. Eller gör en enkel skiss av din tomt så är du redo att leka med formerna i trädgården. Prova dig fram och hitta det som känns bäst för dig och din trädgård.

Val av skiss att fortsätta med

Hos oss valde vi den informella grundformen. För vi vill att trädgården ska kännas som en romantisk cottage garden eller svensk allmogeträdgård i stilen.
Växtvalet däremot kommer till viss del att vara lite annorlunda, men det kommer vi till i nästa artikel.

Jag förstår att det här väcker ännu mer nyfikenhet och jag kommer att visa mer när jag gör den slutliga trädgårdsritningen och det är dags att anlägga innergården.
Så länge får du gärna läsa artikeln om hur jag anlade min No Dig köksträdgård ihop med Hasselfors Garden.

Piet Oudulf-inspirerad plantering

Tänk dig en naturlik plantering som har något vackert att bjuda på hela året.
Precis så skapar Piet Oudulf sina designer.
Med hjälp av perenner och gräs formar han en härligt variationsrik plantering där färg och form lyfter varandra.
Det här har jag försökt efterlikna i en av planteringarna här på gården och fler lär det bli!

En grönskande äng med gräs och vackra blomster på sommaren som övergår i varma toner, senblommande perenner och gräsvippor under hösten.
För att under vintern skapa struktur med sina fröställningar och torkade gräs. På våren är det lökarnas tid samtidigt som grönskan tar sig upp ur marken igen.
Piet är mest känd för sin förmåga att kombinera växter och gräs på ett sätt som fokuserar på hur plantorna framhäver varandra under hela året.
På så vis skapar han hållbara och vackra planteringar med en harmonisk känsla och vackert utseende oavsett årstid.

Text och bild: Malou Augustin

Piet Oudulf i liten skala

Piet arbetar i stora skalor när han formger sina planteringar. Det ger en maffig masseffekt av växterna. Var och en kommer till sin rätt, ingen växt hamnar i skymundan.

Men även i den mindre trädgården går det att skapa en plantering med inspiration av Piet Oudulf. Utmaningen ligger i att inte få det att bli rörigt. Så därför är det viktigt att gruppera de olika växterna och hellre strunta i upprepningar då det kan bli duttigt och plottrigt i den här typen av plantering.

Som i planeringen i köksträdgårdens rundel. Den är bara 3 meter i diameter men innehåller hela 17 olika sorter. Det kan låta mycket men med hjälp av Piet Oudulfs tankesätt kombineras de på ett sätt som ger ett variationsrikt men sammanhållet uttryck. Alla sorter sätter jag i enskilda gruppen med minst 5 plantor av varje. Vissa fält gör jag större och andra lite mindre, men alltid udda i antal och alltid ihop i en grupp, inte i flera ännu mindre grupper.

Val av perenner

För att göra den här planteringen har jag tagit inspiration av de växter Piet använt vid en av planteringarna för entréområdet vid Maximilan park i Hamm, Tyskland.

I de fall jag inte haft tillgång till precis samma växter har jag istället tittat på andra sorter som liknar de Piet har med i sin plantering. Eller om det varit svårt att lösa på det sättet så har jag valt ut helt andra sorter. Det jag tänker på då är att välja en sort med ungefär samma växtsätt.
Det vill säga om växten han använt är cirka 80 cm hög, med blomformen som en spira så väljer jag en annan sort med lite liknande utseende som också trivs på den växtplatsen.

Sedan går det så klart inte alltid att lösa rakt av genom att byta till något liknande, då går jag på känsla och väljer något som jag själv tycker passar in bra med övriga växter. Plus att jag inte personligen föredrar fullt så mycket gräs i mina planteringar.

Här ser du växterna Piet hade i sin plantering och vad jag valde istället för att efterlikna känslan:

Piets växtval

Astilbe chinensis var. taquetii ’Purpurlanz’ , kinesisk astilbe
Molinia caerulea ’Moorhexe’, blåtåtel
Scutellaria incana,
Hylotelephium telephium, ‘Matrona’, kärleksört
Inula magnifica ’Sonnenstrahl’, jättekrissla
Sanguisorba tenuifolia ’Alba’, hängpimpinell
Panicum virgatum, ’Shenandoah’, hirs
Sesleria autumnalis , höstälväxing (marktäckande egenskaper)
Salvia officinalis ‘Purpurascens’, kryddsalvia
Aster tataricus ‘Jindai’ , aster
Echinacea purpurea, Vintage Wine, röd solhatt
Arunucus ’Horatio’, Plymspirea
Molinia caerulea arundinacea, ‘Transparent’, jättetåtel
Persicaria amplexicaulis ’Orange Field’ ’, pilört
Monarda, ‘Scorpion’, temynta
Veronicastrum virginianum, ‘Erica’, kransveronica

Mitt växtval

Lythrum salicaria, ‘Robin’, fackelblomster,
Hemerocallis ssp. dagliljor (Dagliljor är lite gräslika och de fanns i trädgården)
Nepeta x faassenii, ‘Walkers Low’, kantnepeta
Hylotelephium telephium, ‘Herbstfreunde’, kärleksört
Eupatorium purpureum, rosenflockel
Miscanthus sisnesis, ‘Fern Osten’, glansmiskantus
Panicum virgatum, North Dind’, hirs
Geranium, ROZANNE, trädgårdsnäva (ör dess marktäckande egenskaper)
Salvia Nemorosa, ‘Caradonna’, stäppsalvia
Aster ageratum, ‘Asran’, aster
Echinacea purpurea, ‘Magnus’, röd solhatt
Physostegia virginiana, ‘Summer Snow’, drakmynta
Miscanthus sisnensis, ‘Gracilimus’, glansmiskantus
Persicaria ampeloprasum, ‘Rosea’, pipört
Monarda, ‘Marshalls delight’, temynta
Veronicastrum virginianum, ‘Pink Glow’, kransveronica
Actaea simplex, ‘Brunette’, höstsilverax (den här blev en bonus för att se om den trivs på växtplatsen som är ganska fuktig och om den kommer till sin rätt bland de andra perennerna.)

Jag är väldigt nöjd med planteringen och hur levande den känns utan att för den delen bli plottrig. Och den här typen av planteringar är dessutom väldigt förlåtande när det gäller skötsel. För eftersom den inte är symmetriskt ordnad syns inte eventuella ogräs så tydligt.
Och med en tät plantering har ogräsen inte heller en chans att etablera sig.

Planteringsritning Piet Oudulf inspiration

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad att prova lite nya planteringar.

Piet oudulf inspiration

Vill du veta hur man kan göra en No dig perennplantering? Då ska du läsa DEN HÄR artikeln.
Och HÄR kan du se hur jag anlade den här Piet Oudulf inspirerade planteringen.

Skapa din egen exotiska oas

Oavsett om du bor i södra Sverige eller längre norrut kanske du drömmer om en trädgård med en känsla av medelhavet. En trädgård med spännande växter som doftar sött av nektar och bjuder på exotiska frukter som gör att du förflyttas till varmare breddgrader i sinnet. Det är enklare än du tror att få spännande, exotiska växter att trivas i trädgården och här ska du få mina bästa tips.

Förbättra mikroklimatet i trädgården

Att skapa ett gynnsamt mikroklimat för känsligare växter ger flera fördelar när det gäller att hjälpa dem att övervintra i ett klimat där de annars skulle ha svårt att klara sig. Genom att förbättra växtplatsens förutsättningar kan man skydda växterna mot extrema temperaturer, vind och frost som kan vara avgörande för om växten ska trivas på platsen eller inte. Det skapar en mer stabil och skyddad miljö, vilket ökar växternas chanser att överleva vintern och blomstra när våren kommer. Dessutom kan mikroklimat hjälpa till att förlänga växtsäsongen, vilket ger trädgårdsentusiaster möjlighet att odla en större variation av växter även i ett klimat som normalt sett inte skulle tillåta det.

Så här kommer mina tips på hur du skapar ett gynnsamt mikroklimat i trädgården.

9 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat
  • Plantera nära byggnader för att låta växterna dra nytta av alstrad värme och vindskydd.
  • Ett hörn i sydväst ger ett riktigt bra mikroklimat vad gäller vindskydd och sol för soldyrkande växter.
  • Använd dig av stenar, betong eller tegel som fungerar som värmelagrande element. Antingen genom uppmurade väggar och murar eller stenar i rabatten.
  • Träd, buskar, stenar, berg och andra fasta objekt skyddar mot så kallad strålningsfrost. Så det kan vara en bra idé att plantera växter i anslutning till dem. Tänk däremot på att snö och tjäle går ur långsammare på våren vilket är en nackdel om växterna behöver en längre växtsäsong.
  • Skydda växterna mot vinden genom att skapa vindskydd i trädgården. Använd dig exempelvis av häckar, buskage eller staket. Ju högre vindskydd, desto längre vindskyddad yta på andra sidan. Men även en låg häck ger bra vindskydd åt marktäckande växter på andra sidan.
  • Se till att jorden är väldränerad genom att tillföra Odlingssand. En väldränerad jord med mycket sand och grus är varm och ökar härdigheten hos växterna. Tänk bara på att tillföra ordentligt med vatten och näring under tillväxtperioden. Detta eftersom en sand- eller grusjord i sig inte håller näring och vatten lika bra som en mullrik jord eller lerjord.
    Här är biokol en perfekt jordkompis att tillföra eftersom den håller fukt och näring samtidigt som den gör jorden lucker och väldränerad. Dessutom är biokol klimatpositivt och du gör en insats för klimatet genom att blanda det i jorden. 
  • Täckmaterial som exempelvis täckbark, furubark eller träflis skyddar mot vinterkyla. Täckmaterialet skapar ett luftigt, isolerande lager som hindrar kylan från att tränga ner i marken. Det ger också en jämnare jordtemperatur under resten av året.
  • Använd dig av hårdgjorda ytor. Sten, grus och plattor värms upp snabbare och håller värmen genom sina lagringsegenskaper. Till skillnad från gräsmattor som inte har samma egenskaper. Så känsliga växter kan med fördel planteras vid en hårdgjord yta.
  • En södersluttning fångar naturligt upp mer sol än en norrsluttning och skapar på så vis en varm och gynnsam miljö för känsliga växter.

Trädgårdsgödsel Mognad förbereder de exotiska växterna för övervintringen

Det första som ger förutsättningar för en god härdighet på känsligare växter är invintringen som innebär att årsskottet hårdnar och blir styvt. Det blir förvedat. Invintringen innebär också för många växter att växten återför näring från bladen till andra delar av växten som rötterna.

För att hjälpa till med det här är det perfekt att under sensommaren ge växterna Trädgårdsgödsel Mognad för en ökad härdighet. Trädgårdsgödsel Mognad innehåller nämligen fosfor och kalium som stimulerar växten av avmogna, dvs vintra in så att växtens celler blir motståndskraftiga mot kylan.

För absolut bäst effekt gödslar man med Trädgårdsgödsel Mognad innan löven börjar skifta i färg och gärna minst 6 veckor innan den första frosten. Då får växten tid på sig att tillgodose sig näringen ordentligt.

5 favoriter av exoter i Malous trädgård

Den exotiska innergården i zon 1 hos mig har buskar och träd som främst är ätbara. En del av dem är rena experiment och det finns ingen garanti för att de klarar vintern beroende på hur kall och blöt den kan tänkas bli. Medan andra är växter som känns väldigt exotiska men som faktiskt kan odlas även i högre zoner. Med ett skyddad mikroklimat kan du dessutom testa att odla dem även om du ligger en eller ett par zoner högre upp.

Så här kommer några av mina absoluta favoriter

Morus alba, vitt mullbär

Mullbär kan odlas som en buske eller medelstort träd. Bären är ganska milda i smaken men otroligt goda! De vita är bland de mildare i smaken så vill du ha mer smak, satsa på ett svart mullbär. Hos oss är det vita mullbäret barnens favorit. Bären mognar och släpper ifrån trädet successivt så skördesäsongen håller på i några veckor.
Även bladen går fint att äta och tillaga som bladgrönt, då är de unga bladen mjukast och godast.

Härdighet: Upp till zon 4 i skyddat läge.

Zanthoxylum ssp, pepparträd

Sichuanpeppar odlas som en större buske eller mindre träd och kan bli uppemot 5 meter hög. Det är fruktköttet som används som krydda och smakar varmt och gott pepprigt. De mognar på hösten och trädet på den exotiska innergården fick sin första ordentliga skörd förra året.
Bladen går också att äta och kan användas ungefär som lagerblad i matlagningen, de har en liknande smak som frukterna men mycket mildare. De unga, mjuka skotten är goda i grytor som bladgrönt.

Jag odlar Zanthoxylum simulans som inte behöver korspollineras för frukt. Den är härdig upp till zon 3.
Andra arter är härdiga upp mot zon 4.

Härdighet: Uppemot zon 4 i skyddat läge.

Mespilus germanica, Mispel

Jag kan inte välja ett favoritträd men den här ligger absolut högt på listan! Mispeln är ett väldigt vackert träd som redan i ung ålder ser gammalt och knotigt ut. Den blir 2-5 meter hög och kan odlas både som enstammigt eller flerstammigt.
Frukten är läckert fulsnygg och när den är brun, mjuk och övermogen är det dags att äta den som den är. Smaken är sötsyrlig och god. Det går också att ta den tidigare och baka i ugn för att få fram sötman.

Härdighet: Upp till zon 4 i skyddat läge

Ficus carica, Fikon

Fikon är själva definitionen av medelhavsväxter om du frågar mig och många andra. Inne på den exotiska innergården finns just nu 6 olika fikonsorter och det planeras även för fler.
Fikon är bland de knepigare att övervintra och de är extra känsliga i tidig ålder. Vissa kalla och fuktiga vintrar fryser de ner helt för skjuta nya skott från roten. Och den känsligaste tiden är under vårvintern.
Eftersom mina fikon är relativt nyplanterade allihopa får de en omsorgsfull vintertäckning för att gardera mig att de klarar sig. Men så småningom kommer de övervintra utan.

Fikon går att äta både som omogna och mogna. Som omogna kan man använda de för att möta kött och min favorit, att lägga in i sockerlag. Det är perfekt en sådan här lite regnigare och svalare sommar som vi haft här, när fikonen inte hinner mogna ordentligt.
Även bladen är ätbara när de är tillagade och ger en härlig smak till glass eller exempelvis att linda runt en bit fisk vid sommarens grillningar.

Sorter i min trädgård:

’Little Miss Figgy’
’Brunswick’
’Hardy Chicago’
’Røsnæs’
’Brown Turkey’
’Bornholmsfikon’

Härdighet: Zon 1-2. Beror på sort. Men kortare perioder omkring -15 klarar de jag väljer att odla.

Albizia julibrissin rosea, silkesträd

Om du vill ha en showstopper i trädgården är det här trädet för dig. Med sitt gracila växtsätt och vackra fjäderlika blad som vajar i vinden påminner trädet lite om en palm. Och blomningen är helt makalös!
Det här är ett träd för trädgårdens varmaste och mest väldränerade läge för att det ska klara vintern och bjuda på en riktig blomning. Unga träd kan behöva täckas över. Mitt eget träd är snålt med blomning i år efter den kalla vintern vi haft men med hjälp av Trädgårdsgödsel Mognad tror jag på en riklig blomning nästa sommar.

Härdighet: Zon 1-2 i skyddat läge.

Skapa en exotisk trädgård i kruka

För dig som inte har möjlighet att odla de exotiska växer du vill i din trädgård kan alla dessa med fördel även odlas i kruka som övervintras svalt. Ingen av dessa växter behöver stå ljust under vintern så ett mörkt garage eller förråd går alldeles utmärkt.
Jag själv odlade majoriteten av mina exoter i kruka innan jag hade möjligheten att skapa min drömträdgård. Och jag odlar fortfarande en del exotiska växter i krukor för att de inte klarar av våra kalla vintrar.

Hoppas att du blivit inspirerad att skapa mikroklimat för att experimentera mer i din trädgård!

Trädgårdsdesign från grunden del 2 – Trädgårdsritning och anläggning

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

En vacker trädgård att njuta i kräver planering, kunskap och kreativitet. Det är inte helt enkelt men ofta gäller det att bara våga prova sig fram.
I den första delen av den här artikelserien kikade vi på planeringen av innergården här på det gamla säteriet Stjärneberg.
Och idag ska vi gå vidare och kika på den färdiga ritningen och anläggningen.

Jag kan avslöja redan nu att det här projektet visade sig vara väldigt mycket större än vi först trodde.
För under den grusade planen på innergården gömde det sig både ett lager asfalt och ännu mer grus innan vi nådde det vi letade efter. Den vackra gamla kullerstenen.
Vi sänkte markytan med hela 50 cm på sina ställen! Och det gav oanade konsekvenser denna regniga sommar, vi kommer till det.

Men först börjar vi med ritningen av trädgården.

Text och bild: Malou Augustin

Trädgårdsritning som vägvisare

I förra artikeln kikade vi på själva skissandet av trädgården för att få en känsla för vilka former vi vill ha i den. Och för att få med alla önskemål och behov vi har för trädgården.
För att göra den ännu tydligare är det dags att snygga till den.
Jag menar inte att du behöver skapa något konstverk utan bara göra den tydlig så att du kan använda den som vägvisare vid anläggningen av trädgården.

Jag föredrar att börja på ett nytt papper när det är dags att göra trädgårdsritningen.

Börja med blyerts

Jag börjar med blyerts och här kan det vara skönt att vara systematisk.
Så jag brukar rita allting som kräver linjal eller cirkelmall innan jag går in och ritar vissa saker på frihand.

Var noggrann i ritandet så att linjer och proportioner blir tydliga. Använd linjal för att säkerställa att måtten blir skalenliga och tänk på att rita in träd och buskar i den storlek de förväntas ha som fullvuxna.
Ett bra hjälpmedel när man ritar träd och buskar är en cirkelmall.

Skapa skarpa linjer

När ritningen i blyerts är klar rekommenderar jag att du tar en svart tuschpenna och renritar ytterligare en gång ovanpå blyertsen. Det här är för att få en beständig ritning som inte riskerar att smetas ut eller blekas.


Även här använder du linjal och cirkelmall där du behöver, trots att du redan ritat upp det i blyerts. Allt för att få en så tydlig ritning som möjligt och inte riskera att darra på handen.

När du sedan har fyllt i allt med tusch kan du sudda bort blyertsen och kvar har du en skarp och tydlig ritning.

Färglägg för extra tydlighet

Jag tycker absolut att det är en fördel att färglägga trädgårdsritningen. Det gör den mer lättläst och de olika ytorna framträder tydligare. Dessutom är det lättare att se proportionerna mellan växtlighet och hårdgjorda ytor i trädgården.

Markera ut växter och material

Hur vet man vad som ska planteras var sen när man står där med ritningen ute i trädgården?

Här gör du så att du markerar antingen genom att skriva namnet rakt på ritningen, eller gör en markering vid växterna på ritningen och en lista vid sidan om på vilka växter det är.
Samma sak med material som grus, sten eller betongplattor till exempel.
På så vis blir det lätt för dig att komma ihåg var du har planerat in de större utmärkande växterna som träd och buskar.
För i planteringar med många perenner, lök och mindre växter är det enklast att markera ut växterna på separata planteringsritningar eftersom trädgårdsritningen oftast inte har utrymme för så mycket detaljer.

Anläggningen:

När det äntligen är dags att börja med anläggningen av trädgården börjar jag med de stora övergripande formerna. Jag markerar ut planteringarna med exempelvis rep, en trädgårdsslang, grus eller sand.
När man jobbar med anläggning finns det speciella sprayfärger för att markera ut planteringar och annat men det använder jag inte hemma hos mig.

Och i det här skedet är det viktigt att tänka på var träd och buskar ska växa så att de redan nu får sin planteringsgrop.
Så i det här läget är det guld värt att ha ritningen att luta sig tillbaka på. Och ett måttband eller tumstock att mäta med.

Här hos oss har vi fått plocka bort kullersten där planteringarna ska vara. Och under de finns ett tjockt lager med fin sandblandad jord över den tunga lerjorden. Så vi låter underlaget vara och bygger växtbäddarna på höjden.

Tanken är att växtbäddarna ska vara bomberade. Det vill säga högre i mitten och sluttande på sidorna. Höjden på bädden blir ungefär 20 cm högre än kullerstenen runt omkring.

Val av jord

I den här delen av trädgården har vi ett otroligt bra mikroklimat och kommer därför att odla en hel del växter som vill ha ett varmare klimat. Som fikon, aprikos, sichuanpeppar, pawpaw och mandel. De vill också ha en väldränerad jord som samtidigt håller fukten. Och dessutom är tanken att odla massor av rosor här.

Därför har jag valt Trädgårdsjord E Biokolboost 10 från Hasselfors Garden.

Den här varianten av Hasselfors Gardens Trädgårdsjord har fått extra naturgödsel för att verkligen boosta tillväxten. På så vis kan man få en trädgård som känns färdig på bara en säsong!
Jorden har dessutom biokol för att få en fukthållande och näringshållande förmåga. Samt kompost för att öka den mikrobiologiska mångfalden in i jorden. Basen i jorden är sand lera och torv.

Den är mycket sand i den och även mindre stenar vilket kan kännas konstigt om man inte är van vid det. Men sanden och stenarna ihop med leran och biokolen gör att jorden får en fantastisk struktur som håller i längden och gör att växterna snabbt etablerar sig i jorden.

En till anledning till att jag valde Trädgårdsjord E med biokol är för att den går att beställa hem i större volymer. Det är extra praktiskt vid anläggningen av innergården eftersom vi behöver större mängder jord.
Jag valde även att få det levererat med en kranbil för att få hjälp att portionera ut jorden i de olika odlingsbäddarna. Så himla smidigt!

Räkna med det oförutsedda

Eftersom vi fått gräva upp hela innergården och plockat fram kullerstenen visade det sig också att den avrinning man skapat med kullersten inte längre hade någonstans att leda vattnet. Det blev extra tydligt när stormen Hans kom på besök och stora delar av innergården översvämmades, planteringar vi gjort i ordning sköljdes iväg och det visade sig att grundvattnet är väldigt ytligt.

Det här har resulterat i att anläggningsarbetet försenats då vi behöver skapa en plats för vattnet på innergården. Det påverkar inte trädgårdens former men innehållet då vi vi fått anlägga en damm och behöver anlägga ytterligare en för att få plats med vattnet i framtiden.

Och det är ju så med att skapa i trädgården. Man behöver vara beredd på att kompromissa. Det behöver inte vara något så stort som en storm. Utan kan räcka med en sten där du inte räknat med den. Med trädgårdsritningen som hjälpmedel blir det lättare att se justeringarna framför sig och klura ut den lösning som passar dig allra bäst.

Så nu hoppas jag att den här artikeln gett dig inspiration till att designa din egen trädgård!

Om du vill läsa mer om anläggning i trädgården kan du läsa DET HÄR inlägget om hur jag anlade min 400 kvadratmeter stora köksträdgård med NO dig- metoden.
Eller DET HÄR inlägget om hur jag förbereder och dödar kirskål på en stor yta inför skapandet av en stor plantering som ska bjuda in djurlivet i trädgården.

Hasselfors garden furubark minska gräsmattan

Bjud in djurlivet i trädgården – minska gräsmattan!

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Vet du att en klippt gräsmatta är som rena öknen när det gäller den biologiska mångfalden?
Det här beror på att de har väldigt liten eller ingen biologisk mångfald alls då de är monokulturer.

Om du istället försöker skapa en trädgård med en naturlik känsla utan den dominerande gräsmattan får du nästan per automatik en lummigare trädgård.
På samma gång får trädgården naturliga platser för djurlivet att vistas i.
Så idag ska du få se hur jag minskar vår gräsmatta för att öka den biologiska mångfalden, skapa rumslighet i trädgården och
samtidigt ta hand om envist ogräs.


Vi har bott här på gården i snart ett år och nu är det äntligen dags att ta sig an den stora gräsmattan på baksidan. Eller kirskålsmattan som jag kallar den för. För här växer det kirskål, mossa och gräs i en salig röra.

Skogen intill vår gräsmatta är full av vackra buskar, träd och andra växter. Där är luften fylld av fågelkvittrar, insekterna surrar och vi ser ofta ekorrar och andra smådjur. Så vi vill att vår baksida ska kännas lika inbjudande för oss och djuren.

Problemet är ju bara att kirskålen kommer att vilja ta över om jag börjar anlägga planteringar på vanligt vis. Så därför kommer jag göra lite annorlunda på den här platsen. Planteringen jag ska göra kommer att anläggas i flera stadier där jag gör en del i år. Och resten nästa eller nästnästa år beroende på hur kirskålen reagerar på behandlingen.

Text och bild: Malou Augustin

Efterlikna naturens dungar

Tanken är att skapa en större plantering som bryter av den stora gräsmattan.
För frågar du mig framhäver du en vacker gräsmatta som bäst när den får bli en detalj ihop med övrig växtlighet, inte dominera hela trädgårdens intryck.
Så här gäller det att våga lite grann! Helt enkelt att inte vara rädd för att flytta ut planteringen från trädgårdens kanter.

Vi har valt en design med organiska böljande former och med hjälp av en plantering mitt i gräsmattan delar vi av trädgården i två mindre rum. Det här kan man göra både i den större och mindre trädgården.
Eftersom vi har en stor trädgård skapar jag en större plantering. Det blir ett mer sammanhållet intryck och känns inte lika plottrigt som flera små planteringar kan göra.
Medan du i den mindre trädgården kan göra samma sak men minska storleken både på planteringen och val av växter.

Tanken med planteringen är att efterlikna en naturlig dunge. I den ska jag kombinera träd, buskar, perenner och lökväxter. På så vis skapar jag naturliga platser för alltifrån insekter till fåglar, igelkottar och andra djur. Och det ger en härlig plantering i flera nivåer som är vacker hela året.

minska gräsmattan bjud in djurlivet

Första året

När du får in mer växtlighet i trädgården i form av buskar och träd kommer du upptäcka att trädgården får mer besök av fåglar och andra djur – allteftersom de naturliga gömställena växer till sig.
För det är just det att växterna behöver växa till sig för att skapa lummigheten vi är ute efter.

Därför är fokus nu första året att plantera de träd och buskar som ska få växa i planteringen. Plus att vi behöver en eller två säsonger för att kväva ogräset innan jag planterar perenner och lökväxter.

Bjud in djurlivet plantera träd

Plantering av träd och buskar

Det första jag gör är att mäta och placera ut de träd och buskar jag har valt. Här kan jag fortfarande göra lite justeringar och när jag har bestämt mig för placeringen är det dags att plantera dem.

Viktigt att tänka på är att träden och buskarna ofta är ganska små när de kommer ifrån plantskolan, så tänk på att placera dem med rätt avstånd för storleken de har som fullvuxna.

När jag är nöjd med placeringen av buskarna och träden planterar jag dem precis som vanligt, trots att marken är full av ogräs. Till den här planteringen använder jag Hasselfors Gardens nya produkt Ansvarsfull+ Plantjord med biokol. Biokolen bidrar med en struktur till jorden och lagrar överskottnäring så att näringen är tillgänglig för växterna en längre tid. Dessutom fungerar biokolen som en kolsänka i jorden och förbättrar jordens fukthållning då kolen lagrar fukten i sina porer. Jorden är gödslad med kompost som även tillför mikroliv till jorden.

Helt enkelt ger det här bästa möjliga förutsättningar för att mina träd och buskar ska växa till sig så snabbt som möjligt.

Hasselfors garden Ansvarsfull+ Plantringsjord

Kantskär för enklare övertäckning

Det här hade jag kunnat göra först men jag valde att göra det efter planteringen för att känna in formen när träden och buskarna är på plats.
Jag kantskär runt planteringen för att kunna avsluta duken på ett bra sätt som hjälper mig att hålla materialet på plats och hindra ljusinsläpp under duken som jag kommer att lägga på. Men innan duken ska vi jordförbättra och stressa ogräset lite.

Bekämpa kirskål kantskära

Jordförbättra och stressa ogräset

Det här kan kännas bakvänt eftersom vi ska kväva ogräset, inte få det att frodas. Men nu när de större växterna är planterade och ytan är markerad med kantskärningen är det dags att jordförbättra.

Jag använder återigen Ansvarsfull+ Plantjord med biokol och lägger ut ett lager på några centimeter över hela ytan. Rätt över ogräset. Jag har också krattat ihop organiskt material från trädgården som jag sprider ut över ytan. Det är för att få in ännu mer organiskt material som kan förmultna och bidra med mull. Man behöver inte göra det men jag ser hellre att det materialet komposteras på plats än att jag ska forsla bort det till komposten. Det blir mindre arbete för mig och mer nytta för jorden.

Biokol Hasselfors Garden

Så varför lägger jag på jordförbättring på hela ytan innan jag ens planterar perenner och när ogräset finns kvar?
Det ska du få veta mer om alldeles strax.

Kväv ogräset

När jag har jordförbättrat ytan är det dags för den biten många bävar inför. Att täcka över ytan för att kväva ogräset. För finns det inget enklare sätt att rensa bort ogräset på?

Med flera ogräs behöver man inte täcka över på det här viset, det hade räckt med en no dig-plantering eller rejäl rensning. Men här är kirskålen utbredd både på ytan för planteringen och runtomkring. Så om jag hade anlagt en No dig planteringsbädd hade kirskålen runtomkring snabbt tagit sig in i planteringsytan även om jag lyckats kväva den befintliga under kartonger eller annat. Och då hade jag börjat min anläggning med att skapa ett problem för framtiden.

Så det jag gör nu är att täcka hela ytan med marktäckväv som släpper igenom vatten och luft men inte ljus. Där kirskålen är som tätast lägger jag dessutom dubbla lager. Det här gör att kirskålen kommer att dö när den inte kan få energi ifrån solen.

Markduk mot kirskål

Jag lägger duken omlott för att inte få skarvar där kirskålen kan ta sig igenom eller få in ljus ifrån. För buskarna jag har planterar skär jag ut hål för och trär över duken så att den ligger tight inpå. Och vid träden skär jag ett snitt från kanten och in till trädets stam för att lägga duken så nära stammen som möjligt. Under snittet lägger jag en extra bit duk för att täcka glipan.

Markduk i plantering med buskar och träd

Dags att snygga till det hela

Det är den här biten som kan kännas trist med duken. För det är inte så snyggt. Men det går att göra det trevligare att se på och det gör jag med hjälp av Premium Furubark från Hasselfors Garden. Den ger en vacker rödbrun yta plus att den skyddar mot torka, ogräs och vinterns tjäle. Tillsammans med duken kommer den att kväva solens strålar ännu mer och bidra till ogräsbekämpningen.

Hasselfors Premium furubark i plantering

Furubarken kommer jag att ha kvar sedan när det är dags att ta bort duken eftersom den har så bra egenskaper och jag alltid försöker täcka jorden i mina planteringar.
När den förmultnar ökar den mullhalten i jorden.

Jag lägger på ungefär 3 cm av Premium Furubark på planteringen.

Furubark mot ogräs

Varför jordförbättrade jag under marktäckväven?

Så frågan var, varför jordförbättrar jag ogräset under duken?

Av egen erfarenhet vid anläggning av No Dig planteringsbäddar och erfarenhet från andra som har ännu längre erfarenhet än mig hjälper gödsel och jordförbättring under täckningen till att kväva ogräset snabbare. Det som händer är att ogräset får sig en boost av näringen och sätter fart att vilja växa. På samma gång har tillgången till solljus som krävs för fotosyntesen stoppats. Och det gör att växten blir stressad och ytterligare försvagad.

Plus att nu när jag täcker över jorden en, kanske två säsongen får mikroorganismerna i jorden alla förutsättningar att jobba på ostört. Samma sak med daggmaskar och andra djur som samtidigt hjälper till att luckra upp jorden. Näringen i Ansvarsfull+ Plantjord med biokol ligger också lagrad i biokolen, likt energin i ett batteri i väntan på växterna.

Så även om det är en duk jag har täckt med för att kväva ogräset istället för kartong så har jag precis som vid en No Dig planteringsbädd bidragit med organiskt material som ger jorden precis samma goda förutsättningar i väntan å att ogräset dör.

Eventuellt är kirskålen bekämpad på den här platsen till nästa år, och då kan jag börja plantera perenner och lök i planteringen också.
Men visst ser man hur planteringen skapar rumslighet och grönska redan nu innan buskar och träd vuxit till sig och perennerna är planterade?

Täckmaterial mot ogräs

Om du vill läsa mer om hur du anlägger en No Dig perennplantering kan du läsa om det HÄR>>>
Och om du vill läsa mer om hur du kan skapa en större biologisk mångfald i din trädgård kan du läsa om det HÄR>>>

Vill du kanske lära dig mer om trädgårdsdesign, skötsel, odling och hur du ska ta hand om din skörd?
Då ska du spana in medlemsportalen Trädgårdslivet där jag och självhushållaren Elin Lewenhaupt hjälper dig genom föreläsningar, nedladdningsbara guider, planteringsritningar och mycket mer!
Du får dessutom hänga med bakom kulisserna hos oss i våra trädgårdar.
Tillsammans med våra omkring 250 medlemmar har vi även världens härligaste community där vi delar med oss av hela trädgårdslivet.
LÄS MER HÄR

Odla tomater i växthus – jord och näring

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Bland det härligaste som finns är att skörda solvarma tomater ifrån växthuset på sommaren. Men det finns några saker att tänka på för att få en fin skörd år efter år. En av de viktigaste sakerna är jorden och näringen.
Så i den här artikeln ska vi kika på just det – vad du behöver tänka på för att växthuset ska ge dig den skörd du önskar dig
.

Om du har ett riktigt stort växthus kan du precis som i trädgården dela upp växthuset i olika delar och flytta runt grödorna från år till år. Så kallad växtföljd.
I det mindre växthuset går inte det riktigt lika enkelt. Men det finns saker du kan göra för att hålla borta ohyra, sjukdomar och tillföra tillräckligt mycket näring till dina grönsaker.

Text och bild: Malou Augustin

Jord till tomater, chili, paprika och aubergine

Tomater, paprika, chili och aubergine är grönsaker som älskar näring! Och som kräver mycket näring för att ge en ordentlig skörd. Samtidigt är just de här växterna känsliga mot bekämpningsmedel som är ett problem i naturgödsel och även jord gödslad med naturgödsel. Därför kan det kännas svårt att veta vad man kan ge dem för jord och gödsel.

Så i mitt växthus använder jag Hasselfors Garden tomat och chilijord. Den är gödslad med mineralgödsel som är långtidsverkande och ger grönsakerna precis det de behöver. I mineralgödseln finns det inte heller några spår av bekämpningsmedel.

Jordförbättra växthus


Du kan plantera ner plantorna rätt ner i tomat och chilijorden. Har du inte odlingsbäddar kan du sätta plantorna direkt ner i påsen också, det är himla smidigt!

Hur ofta behöver man byta ut jorden i växthuset?

I ett mindre växthus är det som sagt knepigt att jobba med växtföljd och rotera grödorna. Allra helst eftersom paprika, chili, tomat och aubergine allihopa tillhör samma växtfamilj, potatisväxter. Och de drabbas lätt av exempelvis svampsjukdomar om du odlar dem i samma jord år efter år.
Därför behöver man i ett mindre växthus vara extra noga med att ta hand om jorden. Det här är för att inte drabbas av sjukdomar, ohyra eller näringsbrist i jorden.

Tomat och chilijord växthus

Jag byter jord i mitt växthus med 2, max 3 års mellanrum. Då gräver jag ur jorden och återanvänder den i en annan del av köksträdgården. Men en sak att tänka på då, jag odlar inte potatis i den jorden på minst 4 år. Eftersom även potatis tillhör samma växtfamilj som tomater, chili, paprika och aubergine.

När jag har grävt ur jorden i växthuset har jag in den nya jorden. Då är Tomat och chilijord kanon!
Du kan antingen fylla på med enbart tomat och chilijord eller så kan du blanda upp den med jord från en annan plats i trädgården. Tänk bara på att du om du blandar upp jorden antagligen kommer att behöva tillföra mer näring regelbundet. Och att du inte ska ta jord från en plats där du har odlat potatis nyligen. Eftersom potatisen kan ha sjukdomar som sprider sig till växterna i växthuset.

Förbättra jorden utan att byta ut den

De år jag inte byter ut jorden helt förbättrar jag den för att tillföra med näring och mull som tomat, chili, paprika och aubergine älskar!
Eftersom jag hade i ny jord i växthuset förra året är det dags att jordförbättra i år.

Så nu blandar jag upp den befintliga jorden med Tomat och chilijord som både tillför massor av mull men också precis den näringen som växterna behöver utan att jag behöver oroa mig för bekämpningsmedel. Jag blandar även i kompost ifrån vår hushållskompost. Trädgårdskomposten går också bra men den är inte speciellt näringsrik så den tillför mest mull. Och växter som tomater, paprika och aubergine behöver massor av näring!

Odla tomater i växthus

Ge extra näring

Även om jag använder mig av enbart tomat och chilijord ger jag efter några veckor flytande växtnäring genom att blanda ut Växtnäring tomat och grönsak i vattnet. Det här är för att växterna snabbt slukar i sig den näring som finns i jorden.
Växtnäring tomat och grönsak tillför mer kalium, magnesium och svavel som stimulerar fler fruktämnen och tillväxten på frukten. Enkelt sagt, ger växten det den behöver för att ge en riktigt stor skörd. Den innehåller även kalcium som är viktigt för tomaterna för att de inte ska drabbas av pistillröta.

Hasselfors Växtnäring tomat och grönsak

En sak som är bra att tänka på är att det bästa är att ge lite växtnäring åt gången men ofta. Det ger en jämnare tillförsel av näring och det mår plantorna som bäst av.

En annan sak jag gör är att täcka jorden med gräsklipp. Men inte för mycket, det räcker med 3-4 centimeter ungefär en gång i månaden under säsongen. Gräsklippet hjälper dessutom till att hålla kvar fukten i jorden omkring tomatplantan.

Vatten och näring hänger ihop

Tomater, chili, paprika och aubergine mår bäst av en jämn fuktnivå i jorden. Vattnet står för flera viktiga funktioner i växten och en av dem är transporten av näringsämnen. Exempelvis om jorden är lite torr är det bäst att vattna upp den så den är jämnt fuktig innan du ger näring, annars kommer växten ändå inte kunna tillgodose sig näringen ordentligt.
Det är också viktigt med en jämn fuktnivå i luften. För om luften är torr ökar risken att drabbas av pistillröta på tomaterna.

odla chili hasselfors tomat och chilijord


Se därför till att vädra växthuset för att det inte ska bli för varmt. Om det skulle vara väldigt torrt och varmt kan du vattna på golvet i växthuset eller ställa ut ett par hinkar med vatten i som kan få avdunsta och höja luftfuktigheten.

Nu hoppas jag att du har fått inspiration och tips som hjälper dig till en riklig skörd i ditt växthus i sommar!

Vill du läsa mer om växthus och odling i växthus kan du kika på de här artiklarna >>>

Om du vill veta mer om odling

mulching täckmaterial

Vad är mulching och varför är det bra?

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Mulching innebär att du täcker jorden i trädgården med organiskt material.
Det gör inte bara så det ser snyggt och städat ut under buskar och träd eller i rabatter. Det har också många fördelar för växterna och underlättar skötseln i trädgården.
Så nu ska du få mina tips på varför och hur du kan använda täckmaterial i din egen trädgård.

Om vi tittar på hur den orörda naturen ser ut så är den full av nedfallna löv, kvistar och vissna växtdelar på jordytan. Det är väldigt sällan vi ser öppna jordytor.
Tar vi oss dessutom ner en liten bit under jordytan har det här växtmaterialet förmultnat och bildar en otroligt fin mull. Det organiska materialet ger både näring, mullämnen och skydd till jorden och livet där i.
Dessutom tillför naturen på naturligt vis nytt material varje säsong när växter dör, löv faller på hösten och vindarna skakar ner kvistar från träd och buskar.
Vi kan efterlikna det här genom att tillföra täckmaterial i trädgårdens planteringar och våren är en perfekt tid för det.

Text och bild: Malou Augustin

Jämnare fuktighet och temperatur

Det är inte bara solen som gör att det sker avdunstning från jorden, även vinden torkar ut. Genom att täcka jorden med organiskt material får jorden en jämnare fuktighet och avdunstningen minskar. På så vis behöver du inte vattna lika ofta.

Använd täckmaterial Barkmylla hasselfors

Mulch fungerar också som ett isolerande lager på jordytan och gör att skiftningarna i lufttemperaturen inte påverkar jordens temperatur lika snabbt. Temperaturen i jorden håller sig därför jämnare.

Motverkar ogräs

Med ett lager på 5-10 cm mulch får ogräsfrön som landat på jordytan det svårare att gro. Och genom att mulcha utan att mylla ner det i jordytan hamnar de under allt material och solens strålar når dem inte.
Tänk bara på att rensa ogräs innan du mulchar då uppvuxet ogräs annars tar sig igenom det organiska materialet.

Nötbrun flis hasselfors garden


Fröogräs som kommer under säsongen får i sin tur svårare att gro när det inte finns någon öppen jord att landa på.
Tack vare mulch blir det därför lättare att sköta om planteringarna i trädgården.

Mulchen ger en friskare jord

När du tillför täckmaterial stortrivs smådjur och mikroorganismer i jorden. Mulchen är rena smörgåsbordet för dem! Materialet kommer ner mer på djupet tack vare våra små hjälpredor i jorden. Det gör att jorden blir mer lucker, håller fukten bättre, syre och vatten når ner mer på djupet i jorden.
Både ler- och sandjordar mår bra att att man tillför mer organiskt material till jorden.
Dessutom hjälper mikroorganismer till att frigöra näringsämnen så det blir mer lättillgängliga för växterna.

Gynnar nyttiga svampar

I en välmående jord finns även mykorrhiza som är ett underjordiskt nätverk av svamptrådar som i symbios med växtrötter. De lever på att få socker från växterna i utbyte mot fukt och näringsämnen som svamptrådarna hämtar från jorden. Mykorrhizorna fungerar som en förlängning av växternas rotsystem.
En annan häftig sak med mykhorrizan är att den lagrar kol i jorden istället för att den frigörs som koldioxid.

I en lucker och fin jord växer och frodas mykhorrizan och med hjälp av mulchen hjälper vi dem på traven.

Barkmylla täckmaterial Hasselfors garden

Det här mulchar jag mina planteringar med

Jag gör på lite olika sätt när jag mulchar , främt av estetiska skäl eftersom olika typer av täck ger olika karaktär och uttryck i trädgården.

Barkmylla

Barkmylla är en blandning av bark och torv som fungerar som jordförbättrare till både till tunga leriga jordar och till torra sandiga jordar.
Fördelen är också att den är färdiggödslad.
Här hos mig är jorden lerig och jag använder gärna Barkmylla runt perenner och under buskar för att tillföra mull.

R-dress / Rabattdress

Rabattdress är en ganska tung jord med porös struktur då den innehåller sand och stenmjöl men också torv och bark. Den är näringsrik och förutom näring och mull ger den också en snygg mörk yta.
Jag sprider ut den i mina perennplanteringar med en tjocklek på ca 5 cm. Då får växterna den näring de behöver resten av säsongen.

Nötbrun Flis

Nötbrun Flis är en riktig snygging som även finns som oxidsvart. Förutom att den passar fint i gångar och andra ytor är den supersnygg i planteringar och runt träd!
Innan jag har ut den nötbruna flisen i min perennplantering grundar jag planteringen med näring. Och det kan man göra tex med Rabattdress eller Pelleterad kogödsel.

Nötbrun flis hasselfors garden
Träull

Träull är ett kanon täckmaterial kanon i köksträdgården under squash, pumpa, gurkor, jordgubbar och andra grödor som annars lätt blir fula om de ligger mot jorden.
Dessutom verkar sniglarna inte riktigt gilla träullen vilket är kanon!

Kompost

Om du föredrar att använda material från din egen trädgård kan du använda dig av kompost, torra löv, ogräsrens, gräsklipp eller annat organiskt material. Tänk bara på att tillföra näring om det är torrt material då det annars förbrukar kväve ifrån jorden under nedbrytningen.

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad till att använda täckmaterial i din trädgård!

HÄR kan du även läsa om hur jag anlagt min No dig köksträdgård som även den är bra för jorden och livet där i. Plus att det växer så det knakar!

Mina 4 bästa knep för en riktigt stor skörd av rabarber!

I veckan när jag och dottern planterade om våra rabarber kom jag att tänka på en sak.
För när det kommer till rabarber är det en fråga som dyker upp väldigt ofta från kunder, grannar och i sociala medier.
”Varför blir mina rabarber inte så där stora?”
Så idag ska du få tips på hur du kan göra för att maxa din rabarberskörd!

Text och bild: Malou Augustin

Stora Rabarber

Välj en bra växtplats till din rabarber

Rabarber har kraftiga rötter som vill söka sig ner på djupet. Så en djup, väldränerad men fuktig jord är det absolut bästa. Vad innebär det här då?
En lerjord kan med fördel blandas upp med organiskt material som kompost naturgödsel som kogödsel exempelvis. Då blir den mer lucker och väldränerad.
Samma sak med en sandig jord, den kan du också blanda upp med organiskt material för att binda fukten så att den stannar kvar längre.

Rabarber trivs i de flesta lägen, från sol till skugga. Mina stora rabarber kommer ifrån min farmors trädgård i Jämtland och hon har rejäla rabarber som växer både mitt på gräsmattan i solen och inne i skogen intill trädgården.
Sedan har de fått växa både i sol och skugga även hos mig.
Men ett soligare läge är att föredra om du vill ha en riktigt riklig skörd.

Frågar du mig så tycker jag att rabarbern är snygg nog att förtjäna en plats även i trädgårdens perennplanteringar. Den röda stjälken och de stora bladen ser ju faktiskt lite exotiska ut.

Odla rabarber

Gödsla din rabarber rejält!

Här fick rubriken sig ett utropstecken för om det är något rabarbern älskar så är det näring! De stora plantorna behöver mycket näring. Så gödsla på våren när de börjar kika upp och fyll sedan på med exempelvis gräsklipp eller guldvatten under säsongen.

Klipp av blomstängeln på rabarbern

Så snart blomstängeln kommer upp är det bäst att klippa av den. Annars känner sig rabarbern klar med tillväxten och vill fokusera på att blomma och sätta frö.
Sparar du blomstängeln kan tydligt du se att plantan inte skjuter nya blad ifrån basen på samma sätt längre. Medan om du klipper av den så kommer plantan att fortsätta producera bladmassa.

Rabarber klipp av blomman

Skörda inte all rabarber

Lämna alltid några blad kvar efter skörden. På så vis orkar plantan att växa till sig igen. Den är nämligen så att rabarbern behöver sin bladmassa för att få energi ifrån solen.
Och jag brukar sluta skörda efter augusti. Då får den istället behålla sina blad för att lagra energi inför vintern.

Här går vi nu och längtar efter den första skörden av rabarber, den blir som ett facit på att sommaren närmar sig.

Rabarberskörd

Ett bonustips

När du köper din rabarberplanta är det en bra idé att kika på vilken sort det är. För olika sorter blir olika stora. Exempelvis får sorten ’Victoria’ lite tunnare stjälkar än exempelvis ’Frambozen Rood’ som är en sort yrkesodlare gärna använder.
Vilken sort jag själv har det vet varken jag eller farmor. Men vad gör väl det när den är så himla god?
Hoppas att du har blivit riktigt inspirerad till att odla rabarber nu!

Kram Malou

HÄR kan du läsa om hur du gör glasrabarber och HÄR kan du läsa om rabarberns invasiva släkting Parksliden

5 grönsaker familjen inte vill vara utan!

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Oh!Garden

I år lovade jag mig själv att rensa bland alla mina fröer för att se vad jag verkligen behöver beställa inför årets odling.
Och det är faktiskt så jag skäms för jag har köpt så mycket fröer under åren som aldrig kommit i jorden!
För det är ju så himla roligt att pröva nya grönsaker i köksträdgården. På samma gång är det svårt att få plats med allt nytt. I alla fall var det så i min förra trädgård.
Nu är jag bortskämd med en riktigt stor köksträdgård men trots det är det ändå favoriterna som får ta största plats.
Så här kommer familjens 5 favoritgrönsaker vi absolut inte vill vara utan!

Text och bild: Malou Augustin

Hur väljer vi våra favoriter?

Varje år startar odlingsåret med att alla i familjen får säga vilka grönsaker de vill ha i köksträdgården.
Det lustiga är att det ofta är är ungefär samma favoriter både för oss vuxna och för barnen.
Och det handlar väl egentligen mest om vilka grönsaker vi längtar efter att få äta och skörda.
Det kan låta lite tråkigt men vi längtar efter just de här grönsakerna varje år!

Majs

Det här är den av våra favoritgrönsaker som känns allra lyxigast att skörda på sensommaren och gör middagen till en riktig fest!

För att lyckas med majsen sår jag den 4 veckor innan utplantering. Och de behöver ordentligt med ljus annars blir de långa och rangliga.

Jag vet att många tycker att majs är svårt att få till. Men hemligheten ligger i att ha varmt när den gror. Annars ruttnar fröerna väldigt lätt i en sval och fuktig jord.

Väl ute i landet sedan är det bra att plantera dem i en klunga, inte i rader. För majsens pollen färdas med vinden. Och om man då planterat i rader är risken stor att pollenet helt enkelt blåser förbi och inte hamnar på honblommorna som bildar majskolvarna.

Palsternacka

Palsternacka har varit den första smakportionen för båda mina barn och jag vet inte om det är därför men de är som tokiga i palsternacka!
Och förra året var det första året utan palsternacka i köksträdgården. Du kan ju ana deras besvikelse. Så i år blir det definitivt palsternacka. Tillräckligt för att lagra under vintern också.

Palsternacka är bra att så nu så tidigt som möjligt, eller att så på hösten för den tar tid på sig att gro och växa.

Något att tänka på är att alltid så färska frön, de tappar nämligen snabbt grobarheten. Och jag brukar blötlägga mina fröer ett dygn före sådden för att väcka fröerna, då gror de lite snabbare.

Familjens 5 favoritgrönsaker palsternacka

Palsternackorna växer på sig som mest under hösten så dem skördar jag så sent som möjligt, de kan även få övervintra i köksträdgården.
Och ett tips, om du lämnar kvar några palsternackor får de superfina blommor år två. Som du dessutom kan ta fröer ifrån.

Spenat

Om det är en grönsak som vi inte kan odla för mycket av så är det spenat! Den är perfekt att vinterså för att sedan slutskörda innan andra försådda grödor ska ut.
Och dessutom passar den kanon att vinterså ihop med vitlöken.

Jag bara strör ut den över vitlöken och båda växer hur fint som helst. Det är ingen fara om fröerna hamnar ovanpå vitlöken, de makar fint på sig när vitlöken växer upp.

Vi brukar så ungefär 4 fröpåsar med spenat och det räcker både till färskkonsumtion och för att frysa in flera påsar med förvälld spenat. Och till barnen som gärna går och småäter av spenaten när de är ute i trädgården.

Här på bilderna ser du slutskörden i vår förra köksträdgård.

Vitlök

Om det är en av våra favoritgrönsaker det är lätt att bli självförsörjande på är det vitlök. En pallkrage med vitlök planerade med 10-15 cm mellanrum ger oss mer än nog för att räcka hela året!
Jag brukar tänka att vi behöver 1-2 vitlökar i veckan för att klara oss hela året. Så det blir ungefär 80 vitlöksklyftor jag sätter för årets behov

Jag provar mig gärna fram med olika sorter och sorterna ‘Flavor’ och ‘Thermidrome’ är favoriter som ofta återkommer.
De är enkla att fläta och håller sig fint när man lagrar dem så länge de förvaras torrt.

Rödbetor

Rödbetor har alltid varit en av våra favoritgrönsaker men jag har aldrig odlat så mycket rödbetor som förra året! Och egentligen var de mest en slump.
Jag hade en stor odlingsbädd som behövde fyllas ut och en massa gamla rödbetsfröer. Så jag chansade sådde rödbetor i hela bädden. Alla fröer grodde!

Rödbetor är perfekt om man har möjlighet att lagra på en sval och frostfri plats. Och det är inte svårt heller. Rödbetorna kan du lägga i plasthinkar eller backar och bara lägga över en tidning som håller inne fukten lite grann.
Vi har fortfarande kvar massor av rödbetor sen skörden i slutet på oktober och de är fortfarande lika krispiga och fina.

Ett rödbetsfrö är egentligen ett kluster av flera fröer och många gallrar därför bland plantorna när de vuxit upp, men det gör inte jag. Jag sår fröerna med 20 cm mellanrum och låter de växa upp till klungor med 2-3 rödbetor i varje. Då kan jag antingen skörda allteftersom när de kommit upp i storlek eller vänta och låta allihopa bli stora och fina inför lagringen.

familjens 5 favoritgrönsaker rödbetor
Hoppas att du har blivit inspirerad och att det kliar lika mycket i dina odlingsfingrar som i mina!
/Kram Malou

En exotisk innergård med mormorskänsla, planteringar som ger insynsskydd och en maximerad köksträdgård – Här är mina trädgårdstankar inför 2023

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Oh!Garden, du kan även läsa blogginlägget på deras hemsida: Oh!Garden

För nästan exakt ett år sedan stod vi här som nyblivna ägare av Stjärneberg. Det gamla säteriet med anor från 1600-talet och en tomt på nästan 7000 kvadratmeter. Sedan dess har vi anlagt köksträdgården och påbörjat lite provgrävningar på innergården. Samtidigt har vi via gamla bilder fått se en del av hur trädgården såg ut en gång i tiden. Så nu känner vi oss redo att skapa vår egen trädgård med inspiration ifrån svunna tider. Men även inspiration från lite varmare breddgrader. Allt med den biologiska mångfalden och de kulturhistoriska värdena på platsen i åtanke.

Stjärnebergs säteri renovering insynsskydd trädgård

Trädgårdsplanerna 2023

  • Anlägga innergårdens planteringar och uteplatser
  • Plantera exotiska träd och buskar på innergården, med fokus på ätbara växter
  • Fortsätta plantera buskar, träd och perenner mot vägen för att skapa en insynsskyddad oas för oss och djuren runtomkring.
  • Planera köksträdgården så vi får så stor skörd som möjlig av det vi helst äter.
  • Anlägga en örtagård utanför köksfönstret.
Morötter no dig Oh!Garden

Under 2023 skulle man kunna säga att vi lägger grunden för stora delar av trädgården som inte är skog eller berg. Tanken är att den ska få en känsla av Cottage garden eller mormorsträdgård, så som vi ser att den en gång haft. Innergården kommer att utmärka sig med sitt växtval och även vara den plats där vi ser oss tillbringa mest tid med vänner och bekanta. Och där ska det vara fullt av värmeälskande lite exotiska växter. För mig som kommer ifrån odlingszon 5 är det här en dröm som hängt med så länge jag kan minnas och det känns lite overkligt att kunna förverkliga den.

Den exotiska innergården

Innergården är stor och har ett otroligt skyddat läge. Här inne ska vi skapa en insynsskyddad oas med lite ovanligare växter jag samlat på mig under åren.
Det blir stora rabatter med träd, buskar och perenner där kullerstensklädda gångar slingrar emellan. En stor pergola med vindruvor och blåregn klättrandes på och förhoppningsvis även en damm.
Växterna som jag kommer plantera här är bland annat kaki, persika, aprikos, fikon, mullbär, pawpaw, ginkgo, sichuanpeppar, granatäpple, mandel med flera.

Ihop med de här träden och buskarna blir det en blandning av traditionella mormorsväxter som stockrosor, lavendel, stäppsalvia, malva, stärnflocka med flera.

Det här är nog det projekt jag ser fram emot allra mest i år!
Och jag kan avslöja att vi redan tjuvstartat och planterat några träd och buskar. Som tur är har vi fått låna en minigrävare och vissa tycker den är så rolig att jag får hålla koll så inte för mycket grävs upp.

Plantera för insynsskydd

Vi har en liten mysig väg kantad av en gammal allé som går förbi huset, en gång var det vägen till säteriet. Det är inte många bilar som åker där men är ett vanligt promadstråk som är helt öppet in mot trädgården så det är total insyn på hela baksidan. Redan i höstas började jag plantera en större plantering med blodfläder som bas utmed en del av den sträckan och den vill jag utöka under året.

Tanken med planteringarna är att ge känslan av små skogsbryn som skapar mysiga trädgårdsrum istället för en stängd vägg mot vägen.
Så i år ska jag fortsätta att plantera utmed sträckan och få ihop det med den övriga trädgården. Det här blir lite av en utmaning då marken på vissa delar väldigt blöt, allra helst nu på vintern.

Maximera köksträdgården

Under 2022 blev den stora köksträdgården i princip klar. Jag anlade den helt och hållet med No dig-metoden och det blev så himla bra! Men jag hann aldrig planera mina sådder. Utan passade på att så gamla fröer för att rensa ur bland fröpåsarna. Man kan säga att en del inte grodde alls men det som kom igång växte helt otroligt bra! Så i år ska jag planera köksträdgården så att vi får en stor skörd av det vi äter allra mest. Allra helst av sådant som går att lagra över vintern.
Så redan nu har jag sått purjolök och rotselleri, de är perfekta kantväxter och kan klämmas in lite överallt i köksträdgården. Och så har jag sått en mängd kronärtskockor, för de är så vackra. Annars är det exempelvis potatis, morötter, palsternacka, betor, bönor och persilja som hela familjen ser mest fram mot stora skördar av.
Sedan ska jag fortsätta att plantera mer av fleråriga ätbara växter.
Det blir en massa sparris, perenna lökar, funkia och så ska nog wasabin få en plats i skuggan under körsbärsplommonet.

Ja du hör, det finns en hel del planer så vi får se hur långt vi kommer med allting i år. Det viktigaste för mig just nu är att känna att jag planerar för framtiden i trädgården. Både för mig och min familj och för den biologiska mångfalden.
Drömmen är att så småningom ha ett arboretum och visningsträdgård här på gården där du har möjlighet att komma på besök.

Och allting jag planterar och planerar här i trädgården kommer jag att lägga in i appen Oh!Garden.
Helt perfekt, även jag som jobbar med trädgård kan behöva en påminnelse om skötseln för växterna.

Eller vart jag har planterat vad. Vad är det man brukar säga, skomakarens barn?
Jag hoppas att du vill hänga med på resan och att du ska bli inspirerad både här och inne appen i Oh!Garden.

Kram Malou

Trädgårdsdesign från grunden – Planering och idéer

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Drömmen om en lummig och härlig trädgård är vi många som delar.
Och det kan kännas lite knepigt att få till, men genom att ta det steg för steg blir det lättare än man kan tro.
Så du ska få följa med mig när jag planerar innergården på det gamla säteriet Stjärneberg för att bli en grönskande oas!

Jag kan erkänna att som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner är det lätt att tänka så mycket på andras trädgårdar att min egen hamnar i skymundan.
Men nu, med en trädgård som är som en blank canvas kommer jag att planera och anlägga trädgården precis så noga som om det vore hemma hos en kund.
Eftersom det är en del saker att tänka på när man planerar sin trädgård får du i denna delen följa med och se förarbetet från att hitta vilka behov och önskemål som kan finnas till att jag skissar mig fram till grundformen jag vill ha i trädgården.
I nästa del av den här artikelserien kommer du att få se mer av formgivningen, val av växter och anläggningen av innergården.

Text och bild: Malou Augustin

Anpassa trädgården efter de som ska vistas i den

Det här är en så enkel men ändå bortglömd punkt i planeringen av trädgården.
Att faktiskt involvera alla de som ska vistas i trädgården. För det är så lätt att trädgårdens utformning lämnas helt åt en i familjen att tänka på ”för du kan det där bättre än mig”.
I vår familj är vi fyra personer, två vuxna och två barn.

Bild från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

För att det ska bli hela familjens drömträdgård behöver hela familjens tankar och funderingar komma i beaktande.
Så sätt er ner ihop och fundera på vad ni skulle vilja ha i just er trädgård. Självklart kan inte alla önskemål infrias men man kan försöka möta de största förväntningarna.

Förväntningar på trädgården

Vad menar jag då med förväntningar i trädgården?
Det är lätt att tänka att det handlar om vad som ska finnas i trädgården, men det handlar om så mycket mer. Det handlar om vilken känsla man vill att trädgården ska förmedla. Vilken karaktär den ska ha och vilka känslor vi vill att den ska väcka.

Trädgårds från grunden perennplantering

Det kan vara att man vill att den ska vara stilren, ordnad, strukturerad, modern och klassisk. För att skapa en formell och strikt känsla eller för att ge en känsla av harmoni utan störande inslag.

Eller så kanske man vill att den ska vara slingrande, romantisk, yvig, sagolik och drömsk. Det här kan vara för att ge en känsla av att vara närmare naturen eller att väcka en nyfikenhet när man är i trädgården.

Det är inte dags att börja tänka på utformning och placering nu vi pratar om förväntningar i trädgården utan att visualisera sig en känsla för att få den kreativa bollen i rullning.

Sitt ner och fundera på vilka ord som bäst beskriver din drömträdgård.

För oss är det en trädgård som är vild, vacker, böljande, slingrande och spännande. Men på samma gång vilsam och med en känsla av tradition och romantik.
Lite som rundeln i köksträdgården som vuxit till sig så himla fint den här säsongen. Precis så där lagom rufsig och ordnad på samma gång.
Och tänk att den planterades i slutet på maj i år och blev så frodig på bara en säsong!
Mycket tack vare att den är anlagd med Hasselfors Frilandsjord och med växter som är anpassade efter växtplatsen.

Befintliga strukturer och omgivning

Innan man tar bort något i trädgården bör man alltid tänka till en extra gång. Allra helst om det är uppvuxna träd eller buskar. För även om vi gärna vill få in ljuset i trädgården ger den uppvuxna växtligheten en helt annan karaktär till trädgården än nyplanterade träd eller buskar.

Här finns det inte någon direkt växtlighet att ta hänsyn till inne på innergården men träden runtomkring ger en fin bakgrund, vindskydd och välbehövlig skugga under heta sommardagar. De ger också insynsskydd, en intimare känsla och dämpar buller från omgivningen.

Så det är också något som är viktigt att tänka på, omgivningen. Har du i din trädgård någon yta där du vill hindra insyn eller buller? Det kan också vara så att man vill dölja en grannes fula förråd eller något annat som stör.

Andra befintliga strukturer som kan finnas är plank, staket, pergola och olika växter. Det kan också vara befintligt material som marksten eller grusytor som man vill ha kvar som de är.

Behov och önskemål

De platser vi vistas på mest i trädgården är oftast kopplade till en funktion. Och det kan vara en praktiskt funktion, en social funktion eller en funktion som ger glädje.

Vi ska börja med funktionen som tillgodoser våra behov. För en trädgård som inte tillgodoser de behov vi har kommer snabbt att kännas rörig och svår att hålla ordning i. Så tänk noga på vilka praktiska funktioner du behöver ha i trädgården.
Det kan vara en plats för komposten, soptunnan, gångvägen till förrådet eller förvaring för dynorna.

Sedan kan vi börja tänka på de andra funktionerna som är mer lustfyllda, våra önskemål. Det kanske är uteköket, olika sittplatser och köksträdgården.

Till önskemålen hör också saker som planteringar, en pergola, fruktträd eller en damm.

Här hos oss kommer innergården att få flera trädgårdsrum så vi kommer att ha flera funktioner i den. Det kommer att finnas sociala ytor, flera större planteringar. Sittplatser i sol och i skugga samt utrymme för praktiska saker som vattenslang och varmkompost.

Ett problem vi har på innergården är att det är full insyn från vägen intill så vi kommer att lägga extra fokus på att få innergården att kännas privat, men utan att bli instängd.

För att göra det enklare att komma på vilka behov och önskemål man har i trädgården använder jag mig av en praktisk checklista till mina kunder. Den använder jag därför även i skapandet av innergårdens trädgård. Och här får även du tillgång till den.

När vi har kommit fram till vilka behov och önskemål vi har i trädgården kan vi börja placera ut dem på en första ritning. Helt enkelt gå igenom listan och hitta en plats för var och en av de saker trädgården ska innehålla. Men vi behöver inte rita några former eller detaljer, bara placera ut de olika funktionerna. Och här kan man upptäcka att det behöver kompromissas för att inte allting får plats. Så att man kanske får plocka bort något eller eventuellt lägga till något.
Det vi skapar nu är en så kallad funktionsplan. Och med den har vi basen som vi kan skissa efter.

Skissa dig fram till trädgårdens grundform

Nu börjar det roliga! Utöver trädgårdens innehåll är det nu dags att fundera på vilket uttryck du vill att din trädgård ska få.
Och det här gör vi först med formerna. Sedan med växt- och materialval, men där är vi inte riktigt ännu.

Idag använder vi oss av de två grundformerna inom trädgårdsdesign.
Den formella och den informella.

Det du ska tänka på är att de två grundformerna inte finns här för att styra dig helt, utan som en vägvisare. När du väljer en grundform betyder det inte att du utesluter den andra. Utan bara att du vet vilken som ska få dominera och skapa karaktären i trädgården.
På så vis blir det lättare för dig att veta vilken typ av linjer och former som ska få utmärka sig tydligast i din trädgård.

Den formella grundformen

Den formella stilen karaktäriseras av tydliga inramningar i geometriska former, som raka linjer och jämna cirklar. Formerna är symmetriska och tydligt balanserade mot varandra. Rabatter och uteplatser har en tydligt geometrisk form och gångarna är ofta raka med tydliga hörn eller symmetriskt rundade svängar. Träd planteras i linje med varandra och huset eller tomtens form.

Ofta har trädgården även en lång siktlinje, det vill säga du kan se igenom trädgården och möts av ett blickfång längre fram. Dessutom är det vanligt att blickfånget ramas in med hjälp av en lång rak gång, portal, allé eller häckar så blicken riktigt styrs mot blickfånget.

Växterna fungerar som tydliga byggstenar som skapar formen, det här med hjälp av formklippta buskar, träd och häckar. Vatten i trädgården är placerade som stilrena vattenspeglar i regelbundna former.

Den informella grundformen

Den informella formen karaktäriseras av organiska, mjuka linjer och otämjd natur. Formerna är som asymmetriska kurvor men ändå balanserade mot varandra. Rabatter, uteplatser och gångar har en mjuk böljande form. Planera gärna in vindlande gångar och trampstenar igenom lummiga trädgårdspartier, nästan som hemliga passager. Träd placeras så de skapar ett naturligt intryck och gärna i grupp. I den informella trädgården finns inte en tydlig siktlinje utan istället flera som träder fram allteftersom.

Växterna är ofta planterade i flera skikt med träd, buskar och perenner som ger en naturlig känsla. Vatten i trädgården är utformade som naturlika dammar eller vattendrag. Och den informella trädgården bjuder naturligt in till biologisk mångfald både i fråga om djur och växter.

Så ta fram penna, sudd och gärna en tomtritning att skissa på olika former i din trädgård. Eller gör en enkel skiss av din tomt så är du redo att leka med formerna i trädgården. Prova dig fram och hitta det som känns bäst för dig och din trädgård.

Val av skiss att fortsätta med

Hos oss valde vi den informella grundformen. För vi vill att trädgården ska kännas som en romantisk cottage garden eller svensk allmogeträdgård i stilen.
Växtvalet däremot kommer till viss del att vara lite annorlunda, men det kommer vi till i nästa artikel.

Jag förstår att det här väcker ännu mer nyfikenhet och jag kommer att visa mer när jag gör den slutliga trädgårdsritningen och det är dags att anlägga innergården.
Så länge får du gärna läsa artikeln om hur jag anlade min No Dig köksträdgård ihop med Hasselfors Garden.

Piet Oudulf plantering inspiration

Piet Oudulf-inspirerad plantering

Tänk dig en naturlik plantering som har något vackert att bjuda på hela året.
Precis så skapar Piet Oudulf sina designer.
Med hjälp av perenner och gräs formar han en härligt variationsrik plantering där färg och form lyfter varandra.
Det här har jag försökt efterlikna i en av planteringarna här på gården och fler lär det bli!

En grönskande äng med gräs och vackra blomster på sommaren som övergår i varma toner, senblommande perenner och gräsvippor under hösten.
För att under vintern skapa struktur med sina fröställningar och torkade gräs. På våren är det lökarnas tid samtidigt som grönskan tar sig upp ur marken igen.
Piet är mest känd för sin förmåga att kombinera växter och gräs på ett sätt som fokuserar på hur plantorna framhäver varandra under hela året.
På så vis skapar han hållbara och vackra planteringar med en harmonisk känsla och vackert utseende oavsett årstid.

Text och bild: Malou Augustin

Piet Oudulf i liten skala

Piet arbetar i stora skalor när han formger sina planteringar. Det ger en maffig masseffekt av växterna. Var och en kommer till sin rätt, ingen växt hamnar i skymundan.

Men även i den mindre trädgården går det att skapa en plantering med inspiration av Piet Oudulf. Utmaningen ligger i att inte få det att bli rörigt. Så därför är det viktigt att gruppera de olika växterna och hellre strunta i upprepningar då det kan bli duttigt och plottrigt i den här typen av plantering.

Som i planeringen i köksträdgårdens rundel. Den är bara 3 meter i diameter men innehåller hela 17 olika sorter. Det kan låta mycket men med hjälp av Piet Oudulfs tankesätt kombineras de på ett sätt som ger ett variationsrikt men sammanhållet uttryck. Alla sorter sätter jag i enskilda gruppen med minst 5 plantor av varje. Vissa fält gör jag större och andra lite mindre, men alltid udda i antal och alltid ihop i en grupp, inte i flera ännu mindre grupper.

Val av perenner

För att göra den här planteringen har jag tagit inspiration av de växter Piet använt vid en av planteringarna för entréområdet vid Maximilan park i Hamm, Tyskland.

I de fall jag inte haft tillgång till precis samma växter har jag istället tittat på andra sorter som liknar de Piet har med i sin plantering. Eller om det varit svårt att lösa på det sättet så har jag valt ut helt andra sorter. Det jag tänker på då är att välja en sort med ungefär samma växtsätt.
Det vill säga om växten han använt är cirka 80 cm hög, med blomformen som en spira så väljer jag en annan sort med lite liknande utseende som också trivs på den växtplatsen.

Sedan går det så klart inte alltid att lösa rakt av genom att byta till något liknande, då går jag på känsla och väljer något som jag själv tycker passar in bra med övriga växter. Plus att jag inte personligen föredrar fullt så mycket gräs i mina planteringar.

Här ser du växterna Piet hade i sin plantering och vad jag valde istället för att efterlikna känslan:

Piets växtval

Astilbe chinensis var. taquetii ’Purpurlanz’ , kinesisk astilbe
Molinia caerulea ’Moorhexe’, blåtåtel
Scutellaria incana,
Hylotelephium telephium, ‘Matrona’, kärleksört
Inula magnifica ’Sonnenstrahl’, jättekrissla
Sanguisorba tenuifolia ’Alba’, hängpimpinell
Panicum virgatum, ’Shenandoah’, hirs
Sesleria autumnalis , höstälväxing (marktäckande egenskaper)
Salvia officinalis ‘Purpurascens’, kryddsalvia
Aster tataricus ‘Jindai’ , aster
Echinacea purpurea, Vintage Wine, röd solhatt
Arunucus ’Horatio’, Plymspirea
Molinia caerulea arundinacea, ‘Transparent’, jättetåtel
Persicaria amplexicaulis ’Orange Field’ ’, pilört
Monarda, ‘Scorpion’, temynta
Veronicastrum virginianum, ‘Erica’, kransveronica

Mitt växtval

Lythrum salicaria, ‘Robin’, fackelblomster,
Hemerocallis ssp. dagliljor (Dagliljor är lite gräslika och de fanns i trädgården)
Nepeta x faassenii, ‘Walkers Low’, kantnepeta
Hylotelephium telephium, ‘Herbstfreunde’, kärleksört
Eupatorium purpureum, rosenflockel
Miscanthus sisnesis, ‘Fern Osten’, glansmiskantus
Panicum virgatum, North Dind’, hirs
Geranium, ROZANNE, trädgårdsnäva (ör dess marktäckande egenskaper)
Salvia Nemorosa, ‘Caradonna’, stäppsalvia
Aster ageratum, ‘Asran’, aster
Echinacea purpurea, ‘Magnus’, röd solhatt
Physostegia virginiana, ‘Summer Snow’, drakmynta
Miscanthus sisnensis, ‘Gracilimus’, glansmiskantus
Persicaria ampeloprasum, ‘Rosea’, pipört
Monarda, ‘Marshalls delight’, temynta
Veronicastrum virginianum, ‘Pink Glow’, kransveronica
Actaea simplex, ‘Brunette’, höstsilverax (den här blev en bonus för att se om den trivs på växtplatsen som är ganska fuktig och om den kommer till sin rätt bland de andra perennerna.)

Jag är väldigt nöjd med planteringen och hur levande den känns utan att för den delen bli plottrig. Och den här typen av planteringar är dessutom väldigt förlåtande när det gäller skötsel. För eftersom den inte är symmetriskt ordnad syns inte eventuella ogräs så tydligt.
Och med en tät plantering har ogräsen inte heller en chans att etablera sig.

Planteringsritning Piet Oudulf inspiration

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad att prova lite nya planteringar.

Piet oudulf inspiration

Vill du veta hur man kan göra en No dig perennplantering? Då ska du läsa DEN HÄR artikeln.
Och HÄR kan du se hur jag anlade den här Piet Oudulf inspirerade planteringen.

Välkommen hit!

Malou

Din Trädgård
- Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Trädgårdslivet är den nya medlemsportalen för dig som älskar trädgård!

Vill du ligga steget före säsongen, få djupare kunskap och konkreta beskrivningar för att göra din trädgård mer grönskande? Gå med i medlemsportalen Trädgårdslivet!
Läs mer!
Kategorier
Arkiv

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gå med i

Trädgårdslivet!

Trädgårdslivet är den nya, fräscha medlemsportalen för dig som älskar ALLT inom trädgård!

 

Tänk dig en plats där du får lära dig trädgård på djupet av mig som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.

Från att få ordning på alla dina idéer till en enhetlig trädgård i din stil, till självkänslan när du vet hur du ska ta hand om trädgårdens växter och hur du kan odla och ta hand om allt ätbart du vill att din trädgård ska innehålla. 

Allt med fokus på just dig och din trädgård. Oavsett vart du bor någonstans!

Som medlem får du trädgårdscoaching, föreläsningar, professionella planteringsritningar, djupgående artiklar, guider och recept som är anpassade för att spara tid, och pengar i för dig trädgården!
Dessutom får du exklusiva rabatter hos mina samarbetspartners.

Så vad väntar du på, spana in Trädgårdslivet!