Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Plantera fruktträd

Plantera fruktträd – Trädgårdsmästarens bästa tips

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Plantagen

Är du sugen på att plantera fruktträd i din trädgård?
Gör mig då en tjänst och vänta inte!
Ett fruktträd kommer att ge dig så mycket glädje i så många år, till och med generationer, framöver!
Här kommer därför mina tips för en riktigt lyckad plantering.

Text och bild: Malou Augustin

För mig är fruktträd det som gör en trädgård extra trivsam och ombonad. Jag tror det har med barndomens trädgårdar att göra, minnen av att klättra upp i äppelträdet för att sträcka mig efter det rödaste äpplet av dem alla.
Eller de solvarma gula plommonen med sin saftiga sötma.
Och det finns ju så otroligt många härliga fruktträd att välja mellan, helt enkelt något för alla smaker. Så jag vill berätta om hur jag planterar fruktträd för att hjälpa trädet till en riktigt bra start. Allt för att det ska få så bra förutsättningar som möjligt för belöna dig med stora skördar framöver.

Växtplats

Vi börjar med det viktigaste, växtplatsen!
För hur klyschigt den än låter så stämmer det, välj rätt växt på rätt plats. Då har du absolut bäst förutsättningar för att lyckas.
Så om man vill ha ordentligt med frukt från sitt träd behöver man välja en växtplats där det trivs och kan växa sig starkt och livskraftigt.
För att få som mest frukt är en solig och skyddad plats att föredra för de allra flesta fruktträd. Och de flesta fruktträd föredrar även en fuktighållande men väldränerad jord.
Dessutom gör ordentligt med sol att frukten mognar ordentligt och på så vis blir sötare och godare.
När du har växtplatsen ordnad är det dags att plantera trädet och då är det ett par förberedelser jag vill tipsa om.

Förberedelser inför plantering

Det här behöver du:
Plantera fruktträd förberedelser

Det första jag gör när jag ska plantera, oavsett om det är ett träd, buskar eller perenner är att se till att plantan är väl genomvattnad.
Det här gör man enklast genom att låta krukan stå i exempelvis en hink med vatten och suga i sig vattnet medan man förbereder planteringsgropen. Allra bäst är dessutom om man ställer den på en skuggig och lite sval plats inför planteringen.

Markera växtplatsen genom att gräva bort gräset i en rejäl cirkel. Det är en så kallad trädspegel och anledningen att man gräver bort gräset är för att det tar en massa näring från trädet annars. Cirkeln bör vara lika stor i omkrets som trädets krona.

Fyrkantig planteringsgrop fruktträd
Planteringsgropen

Nu är det dags att gräva gropen till trädet och den ska vara ordentligt stor, minst dubbelt så bred, gärna bredare, som rotklumpen och en bit djupare.
Och det är lätt att tänka att gropen ska grävas rund – men med en fyrkantig grop förhindras rotsnurr.
Rotsnurr uppstår när rötterna söker sig ut mot gropens väggar och följer dem innan de letar sig ut i den omgivande jorden. Precis som man kan se på växter i runda krukor när de är i behov av omplantering.
Därför är det bättre att gräva en fyrkantig planteringsgrop. Om rötterna inte letar sig ut i den omgivande jorden direkt, kommer de nämligen att göra det när de når hörnet på plantringsgropen och slår i ”väggen”.

Plantera fruktträd sten i gropen

Nästa till tips är att lägga stenar i botten på gropen för att skapa en stabil botten så att rotklumpen inte sjunker när jorden sätter sig. När man fyller på med jord kryper den in mellan stenarna. Och stenarna skapar en hållbar struktur för rotklumpen att vila på. Annars ska jorden under rotklumpen vara ordentligt packad så att inte jorden kan sjunka så mycket.

Plantera fruktträd vattna
Mätta den omgivande jorden med vatten

Ett annat knep är att jag innan planteringen fyller planteringsgropen med vatten som sedan får sjunka undan. På så vis mättas jorden runtomkring planteringsgropen också med vatten. Det här gör att planteringsgropen och jordklumpen kommer hålla sin fuktighet längre.
Det här är extra bra om det är torrt i marken du ska plantera trädet i.

Trädstöd

För att hjälpa trädet på traven ska trädet få stöd för att hjälpa rötterna att förankra sig ordentligt med hjälp av ett växtstöd. Det här är extra viktigt för svagväxande grundstammar som faktiskt kan behöva trädstöd hela sin livslängd.
För starkväxande träd brukar trädstödet behövas i 1-2 säsonger. Ungefär så länge som sadelgjorden håller sig hel och fräsch.

Slå ner trädstöden i gropens ytterkant innan trädet placeras i gropen. Slå ner stödet ordentligt så att det når ca 30 cm djupare än planteringsgropen för att stå riktigt stadigt.

plantera fruktträd jord

Plantering

När det är dags att plantera trädet blandar jag den befintliga jorden med planteringsjord. Lika delar brukar vara lagom.

Plantera fruktträd rotklump

Lös upp rotklumpen på trädet lite försiktigt med händerna så att du frigör de yttersta ut rötterna. Det här hjälper rötterna att snabbare leta sig utåt och förankra trädet i marken.
Ställ ner trädet i mitten av planteringsgropen så att rothalsen hamnar i nivå med markytan eller lite högre. Trädets ympställe, den lite tjockare klumpen nere på stammen där man ympat den sort fruktträdet har, ska alltid vara ovan jord för fruktträd.
Jorden sätter sig och sjunker alltid lite den första tiden efter planteringen, därför är det bra om man planterar trädet något högre, allra helst om planteringsgropen är bottnad med enbart jord.

Fyll först på med 2/3 av planteringsgropen med jordblandningen och packa den med foten så att du får bort alla luftfickor. Fyll därefter på med mer jord runt rotklumpen tills jorden hamnar i nivå med marken runtomkring och tryck till jorden med foten igen. Forma en vall av jord för att förhindra att vattnet kan rinna undan vid bevattning av trädet.

Plantera fruktträd vattna

Bevattning

När trädet är planterat behöver du vattna igenom jorden ordentligt. Vattna lite i taget och låt det rinna ner emellan. På så vis går vattnet ner på djupet och håller fuktigheten i jorden längre. Jag vattnar med 30 liter vatten direkt efter planteringen.
Under den första säsongen behöver trädet minst 30 liter vatten i veckan för att etablera sig ordentligt. Det motsvarar 30 mm regn så man förstår att det är en hel del.
Jag vill tipsa om bevattningssäckar. Det använder jag gärna till mina nyplanterade träd för det ger en enkel och långsam bevattning som går ner ordentligt på djupet.

Plantera fruktträd gnagskydd

Skydda ditt träd

Om det är något man gärna glömmer av eller slarvar lite med så är det stamskydd till nyplanterade träd. Men det här straffar sig nästan alltid!
Unga fruktträd är nämligen rena lyxmaten för till exempel harar och rådjur, så för att få ha trädet ifred behöver det skyddas.
Stamskydd är en billig och nödvändig försäkring för ditt nyplanterade fruktträd!

Så, nu har du alla förutsättningar för att lyckas med ditt fruktträd och kommer att kunna njuta av många år av härliga skördar!
Och om du är sugen på att plantera ett äppelträd och vill ha inspiration kring det kan du läsa mitt inlägg om hur du väljer just äppelträd HÄR.

klimatsmartare trädgård

Klimatsmartare trädgård

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Hasselfors Garden

Tänk att den plätt vi odlar på är en del av något större, en del av vår planet, visst är det häftigt?
Och vi kan faktiskt hjälpa och påverka miljön genom vårt sätt att odla och ta hand om trädgården. Dessutom handlar det ofta om att göra mindre i trädgården, inte mer, bra va?
Så här kommer mina bästa tips till en hållbar trädgård!

Klimatsmartare trädgård fågelholk

Egentligen skulle man nog kunna säga att en hållbar trädgård handlar om att vi är medvetna och gör trädgården till en fristad för fler än oss själva. Och då menar jag inte bara för djur utan även för växter andra organismer.
Vi skapar på så vis förutsättningarna för en biologisk mångfald i trädgårde.
Det här gör vi genom att skapa en gynnsam plats efter just de förutsättningar som råder i trädgården. och genom att förbereda den för olika klimatförändringar. Dessutom handlar det om att ge tillbaka tillbaka minst lika mycket som vi tar ifrån vår planet.
Det finns så otroligt mycket man kan göra för att skapa en hållbar trädgård och här är några tips ifrån mig.

Text och bild: Malou Augustin

Ge minst lika mycket som du tar

Att plocka in skörden en härlig sommardag och laga middag på det trädgården har belönat mig med är en sådan vardagslyx! Om det är någon gång jag känner mig som rikast är det nog just då.

Klimatsmartare näring


Men det är lätt att glömma att det jag skördat även tagit ifrån jorden.

Men det är lätt att glömma att det jag skördat även tagit något ifrån jorden. 

Det försvinner nämligen näringsämnen från jorden varje gång vi skördar. För att kunna återställa det behöver vi ge tillbaka det vi har tagit. 

Det här kan vi göra genom att tillföra ny näring till jorden och då gärna i form av organisk näring. Detta ger inte bara tillbaka näringen utan höjer även mullhalten i jorden. Mikroorganismer och smådjur som maskar och insekter bryter ner gödslet successivt och frigör näringen så att växterna kan tillgodose sig den. 

Hushåll med vattnet

Klimatsmartare bevattning

Det är egentligen helt otroligt att de flesta av oss vattnar i trädgården med dricksvatten. Ofta vattnar vi också på ett sätt som kräver mer vatten än nödvändigt.

Det finns några saker du kan tänka på för att spara vatten i trädgården:

 • Undvik vattenspridaren
 • Punktbevattna vid plantorna
 • Vattna lite i taget, låt det sjunka ner, vattna igen. Upprepa fler gånger. På så vis rinner vattnet ner på djupet.
 • Vattna med kanna för att hålla koll på mängden vatten. Exempelvis behöver nyplanterade perenner ca 30 liter vatten per kvadratmeter varannan vecka under sommaren. Ett nyplanterat träd behöver istället 30 liter vatten per vecka.
 • Samla regnvatten och vattna med.
 • Använd automatisk bevattning med punktbevattning i växthus och odlingsbäddar för att vattna så effektivt som möjligt.
 • Vattna på morgonen eller på kvällen när avdunstningen är så låg som möjligt.
 • Täck jordytan med täckmaterial för att hindra vattnet från att avdunsta.
Klimatsmart droppbevattning

Mitt absolut bästa tips för att spara på vatten är att odla fleråriga växter som är anpassade till växtplatsen som råder i just din trädgård. Då är de motståndskraftiga och kräver inte bevattning i samma utsträckning som andra växter gör.
Den bevattning som då ändå krävs i trädgården kan fokuseras på ettåriga blommor och köksväxter.

Bjud in djurlivet

Klimatsmart insekter

Det är lätt att bli osäker i trädgården när man ser småkryp eller fåglar i sina odlingar och på sina vackra trädgårdsväxter. Men otroligt många djur är nyttodjur och de ska vi vara rädda om!
Så hjälp naturen på traven genom att göra trädgården till en förlängning av naturen runtomkring. Skapa naturliga gömställen i trädgården. Se till att insekter och fåglar kan hitta vatten att dricka. Och erbjud boplatser till dem och deras ungar.

Ett enkelt sätt att bjuda in naturen är att sätta upp fågelholkar, spara ihåliga och döda träd, sätta upp insektshotell eller ställa ut vattenbad.
I ett vattenbad är det bra med några stenar eller så som insekter kan dricka ifrån. Annars hamnar de lätt i vattnet utan en chans att ta sig upp och drunknar.

Städa inte så noga

Nu är våren här och det kliar i fingrarna. Åh vad man vill göra fint, men tänk på att inte städa för noga! Och kör inte bort materialet till tippen, för det är en guldgruva för din egen trädgård.
Finklipp eller använd kompostkvarn till grenar och nerklippta perenner så kan du fördela det i rabatterna. Där bryts de ner och både ökar mullhalten och ger näring åter till jorden. Snart kommer växterna att komma upp och täcka över så att det inte syns.
Men om du vill ha en jämnare yta kan du täcka den med exempelvis täckbark. Tänk då bara på att även gödsla först, då täckbarken förbrukar näring för att bytas ner.

Du kanske rent av har döda träd och buskar i din trädgård. Grattis! Här hos mig har vi sparat döda träd för att de är perfekta hem för småkryp och fåglar i trädgården.

Klimatsmart insektshotell


Om du tycker de ser risiga ut är ett tips att ta av kronan för att enbart ha kvar en högstubbe. Eller fäll stammen och lägg den på en plats i trädgården där den kan få bli ett spännande inslag i trädgårdsdesignen.

Minska gräsmattan

Visste du att en klippt gräsmatta är som rena öknen när det gäller den biologiska mångfalden i trädgården? Och dessutom kräver den perfekta gräsmattan väldigt mycket arbete. Varför inte istället minska gräsmattan?
Låt delar av den växa fritt för att skapa höggräs. Då har djur och insekter en palts att gömma sig på och arter som legat vilande i jorden får möjlighet att återkomma.

Vill du gå ett steg längre är en slåtteräng ett spännande inslag i trädgården, slå ängen på sensommaren och ta bort gräsklippet för att arma ur gräsmattan men låta förställningarna falla till marken och gro. Efter bara några år kan nya arter dyka upp som funnits på platsen tidigare men konkurrerats ut av mer kraftigväxande arter som gynnats av den näringsrika gräsmattan.

Och när du ändå är i farten, passar det väl väldigt fint att planera in nya planteringar där du efterliknar naturens dungar. Kombinera träd, buskar, perenner och lökväxter. På så vis skapar du naturliga platser för alltifrån insekter till fåglar, igelkottar och andra djur.
Jag kan lova dig att om du får in mer växtlighet i form av buskar och träd i trädgården så kommer du upptäcka att trädgården får mer besök av fåglar och andra djur – allteftersom de naturliga gömställena växer till sig.

Kompostera mera

Hela böcker har skrivit om kompostering och det är ett stort, och spännande ämne!
Så här kommer en snabb liten smakbit på vad komposten gör för trädgården och naturen.

Komposten är fantastisk, för tänk, en hel hög av trädgårdsavfall förvandlar man på en relativt kort tid till en alldeles hanterbar mängd av härlig mull till trädgården! Full av godsaker för mikroorganismerna i jorden!

Det finns massor av recept för att skapa sin egen kompost och det viktiga är att hitta en balans mellan bruna (torra kvistar och växtdelar) och gröna (färska växtdelar) ingredienser i komposten.
De bruna innehåller kol och de gröna kväve. Tillsammans startar de förmultningsprocessen i komposten.
Att dessutom tillföra exempelvis stallgödsel i komposten tillför olika svampar, bakterier och näringsämnen som tillsammans skyndar på komposteringen och höjder näringsvärdet på den färdiga komposten.

Klimatsmart hushåll med trädgården
Vad kan man då kompostera?
 • Gräsklipp: Värmer upp komposten snabbt, så lägg i tunna lager och varva med bruna ingredienser som torra grenar, torra löv eller kartong.
 • Beskärningsrester: Ta rester från träd- och buskebeskärning och klipp till mindre bitar. Finfördela större grenar med sekatören eller kör genom en kompostkvarn.
 • Köksrester: Färska grönsaks- och fruktrester kan läggas direkt i komposten. Matrester däremot måste komposteras i en skadedjurssäker kompostbehållare godkänd av kommunen.
 • Löv: Större mängder löv kan sakta ner processen i komposten. Men då kan man låta de ligga i en igenstängd svart sopsäck i två säsonger så förmultnar det det till kompost.
 • Ogräs: Jag brukar låta ogräs som maskrosor och tistlar ligga och torka rejält innan komposteringen. Det här för att inte riskera att de rotar sig i komposten. Invasiva ogräs som exempelvis kirskål eller åkervinda kör jag till tippen.
 • Skörderester: Från köksträdgården får allt hamna i komposten så länge det inte är någon sjukdom som visat sig på grödan.
 • Tidningar och kartongbitar: Det passar fint med det här i komposten i mindre mängder om man finfördelar dem och blöter upp innan det blandas i komposten. Eller om komposten är väldigt blöt. Ihop med färskt grönt avfall i komposten förmultnar de fint.
 • Sågspån: Precis som med tidningar, kartongbitar och torra grenar räknas sågspån som en brun ingrediens som innehåller kol. I mindre mängder ihop med gröna rester förmultnar det fint och suger upp fukt ur komposten. Tänk på att det inte får vara behandlat med till exempel tryckimpregnering.

Gräv inte i onödan

När jag tänker på jorden, tänker jag mig den som en stor helhet. Och att när vi rör runt i jorden stör vi den helheten. Så det bästa är att gräva så lite som möjligt.

I jorden finns något som kallas för mykhorriza som är ett underjordiskt nätverk av mikroskopiska svamptrådar. Det är dessa svamptrådarna som gör jorden gynnsam att växa i. Jorden är nämligen uppbyggd av partiklar som bildat olika stora klumpar, så kallade jordaggregat och de skapas av mykhorrizan. Mellan aggregaten finns fickor som håller kvar syre och fukt och låter det röra sig i jorden. I en välmående och lucker jord är balansen mellan partiklar, syre och vatten helt perfekt. När man gräver i jorden förstörs aggregaten. Att låta trådarna växa ostört, utan att man rör om för mycket i jorden, ger därför en mylla som är lucker och fin.

Klimatsmart mykohorriza

Mykhorrizan lagrar även kol men så snart man gräver i jorden frigörs koldioxid till luften. Därför är det bästa att tillföra näring och organiskt material genom att mata jorden ovanifrån, till exempelvis genom täckodling eller genom att tillföra naturgödsel ovanifrån utan att gräva i jorden. Växter som dör och förmultnar luckrar upp jorden med sina rötter och skapar luftfickor som hjälper syret att komma ner på djupet.

På samma gång som man ska undvika att gräva i jorden ska man även undvika att packa jorden, för i en packad jord får mykhorrizan svårt att leva. Det blir även syrebrist i jorden då luftfickorna packas ihop.

Utöver mykhorrizza lever även mikroorganismer och smådjur i jorden i jorden, som mår bäst av att inte bli störda.

Så nu hoppas jag att du har fått inspiration till hur du kan skapa en mer hållbar trädgård, både för dig själv och den biologiska mångfalden!

HÄR kommer du till artikeln på Hasselfors hemsida

Välj rätt äppelträd till din trädgård

Välj rätt äppelträd till din trädgård

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Plantagen

Drömmer du om ett härligt äppelträd som kan ge fina skördar och skapa lummighet i trädgården?
Att köpa ett äppelträd kan kännas som ett stort beslut, för det är lite saker man behöver tänka på. Som exempelvis storlek och pollinering.
Men det behöver inte vara så svårt.
Här kommer därför mina bästa tips för att du enkelt ska kunna välja rätt äppelträd till din trädgård!

Text och bild: Malou Augustin

Ett äppelträd, och andra fruktträd också för den delen, ger inte bara en god skörd. De är är även en viktig byggsten i trädgården. Både i den stora och lilla trädgården skapar träd en extra dimension och lummighet. Så fort du får in ett träd i trädgården ändras trädgårdens karaktär.
Ett äppelträd ger ju dessutom extra glädje med sin vackra blomning och sina goda frukter.

Välja äppelträd

Välj ett äppelträd som passar i din trädgård

Bland det första du behöver göra inför ditt köp av äppelträd är att bestämma dig för hur stort trädet får bli.
Det är inte bara stamhöjden som är viktig utan hur mycket trädet breder ut sig. För trots att träden ser väldigt lika ut på plantskolan så kommer de att växa väldigt olika beroende på vilken grundstam de är ympade på.
Så vad är en grundstam då?

Jo, det är nämligen så att äppelsorter inte kan förökas och bli genetiskt identiska via frö, så därför ympar man en kvist från den äppelsorten man vill ha på en uppdriven stam som har de egenskaper man vill att det fullvuxna trädet ska få.
Man brukar prata om svagväxande och starkväxande grundstam. Och det är är egentligen precis så som det låter.
De äppelsorter som är ympade på en svagväxande grundstam får mindre träd som inte växer så kraftigt. Medan de starkväxande grundstammarna ger större träd som växer kraftigare.
Här kommer en genomgång av några av de vanligaste grundstammarna.

A2

Det här är en starkväxande grundstam som ger stora äppelträd. Rötterna blir rejäla med bra förankring i marken och stor krona. Man behöver trädstöd de första säsongerna, sedan har trädet etablerat sig och klarar sig bra utan stöd. Det kan ta några år innan trädet ger frukt men det är ett långlivat träd så det ger frukt i generationer framåt då trädet kan bli uppemot 100 år. Zon 1-6.
Här kan du till exempelvis välja det det härliga vinteräpplet ’Ingrid Marie’ på A2 grundstam

B9

Det här är en svagväxande grundstam, ett så kallat dvärgträd, som bara blir ungefär 30% i storlek jämfört med en A2 grundstam. Det är en rysk sort som är en av de allra härdigaste grundstammarna. Eftersom det ger ett väldigt litet träd passar det i den mindre trädgården eller att avvända som grundstam för ett spaljerat träd.
Det man får tänka på är att den även får ett ganska litet rotsystem så träd ympade på B9 brukar behöva trädstöd i hela sitt liv. Trädet blir ungefär 20-30 år och sätter ofta frukt redan efter ett par år. Zon 1-7.
Äpplet ’Dace’ på grundstam B9 är en god sort som passar både att äta direkt eller att lagra.

MM106

Det här grundstammen fungerar både för träd växande på friland eller att plantera i en stor kruka. Den är känd för att ge en tidig och riklig skörd. Livslängden är 20-30 år och den trivs i zon 1-3.
Här är det läckra pelaräpplet ’Starcats’ på grundstam MM106. Otroligt vacker att plantera i rad för att bilda ett naturligt staket.

Se alla Plantagens äppelträd

äppelsorter

Äppelträd behöver en kompis för att ge frukt

Äppelträd är beroende av så kallad korspollinering för att ge frukt. Det innebär att blomman behöver få pollen från en annan äppelsort. Det här sköter pollinatörer som humlor, bin eller andra insekter. Och bor man i ett villaområde brukar det inte vara några problem att få sitt äppelträd pollinerat eftersom chansen är stor att någon granne har ett äppelträd som passar ihop med just ditt träd.
Men om man bor lite längre ifrån sina grannar eller vill vara på den säkra sidan kan man gardera sig genom att köpa två olika sorter som pollinerar varandra.
Här kommer därför ett pollineringschema som är till hjälp!

Klicka på bilden för att förstora och spara ner!

Skördetid sommar- höst- och vinteräpplen

Äppelträd kommer i en fantastisk variation både vad gäller utseende och smak men också vad gäller skördetid.
Det finns sommaräpplen, som ger skörd i slutet av sommaren, höstäpplen och vinteräppleng. Sommaräpplen är ofta godast att äta direkt som de är medan senare höst- och vinteräpplen med fördel kan lagras.
Genom att plantera flera träd med olika skördetid förlängs skördetiden och dessutom kan du plantera sorter som pollinerar varandra. Win win helt enkelt!

äppelknoppar

3 kompatibla sorter för en längre säsong

Sommaräpple – Transparente Blanche

Det här är en kraftigväxande sort som ger riktigt stora träd. Äpplena mognar i augusti med gulvita frukter som ser nästan genomskinliga ut när de är välmogna. I början är köttet fast för att sedan bli mjöligt. Transaprente Blance har en söt, syrlig smak som passar fint att äta direkt ifrån trädet och är supergod att göra äppelmos av.
Härdighet zon 1-5

Höstäpple – Gravensteiner

Gravensteiner är ett kraftigväxande träd som blir stort. Äpplena riktigt stora och läckra med en gul bas och vackert röda strimmor.
Trädet ger har en tendens att ge skörd ungefär vartannat år och de mognar i oktober. Sorten passar fint till att göra äppelmust och även till lagring i ett par månader. Frukten har ett fast kött som smakar sött och syrligt.
Härdighet zon 1-3.

Sent höst och vinteräpple – Filippa

Filippa är ett något svagväxande träd som får tunna och nedåtriktade grenar. Ympad på en A2 får den ett kraftigare växtsätt. Filippa har gulgröna frukter med lite röd rodnad på solsidan. Frukterna är gott sötsyrliga med fast och saftigt kött.
De mognar i oktober men är absolut godast om de lagras till i november, december innan man äter av frukten och tål att lagras ända in i januari.
Härdighet zon 1-3.

Och du kanske har hört ordspråket förr, men bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sen, den näst bästa tiden är idag.
Så tveka inte!

5 tips för en lyckad förodling

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Plantagen

Äntligen är tiden här för sådder! Och förhoppningarna är stora, för visst vill vi lyckas med våra odlingar?
Därför får du här mina 5 bästa tips för en lyckad sådd-
och ett bonustips du inte vill missa!

Är du som mig så ser du redan frodiga plantor och härliga skördar framför dig när du köper dina fröer. Drömmen om en grönskande odling får det att klia i fingrarna så snart ljuset återvänder. Och du behöver ingen stor yta för att skapa din egen odlingsglädje. Det kan vara en odling på fönsterbrädan, balkongen, kolonilotten eller i din egen trädgård. Och med mina tips får du rätt förutsättningar för att lyckas!

Text och bild: Malou Augustin

Förodling jord

Välj jord som hjälper nya små plantor

Vi börjar med det absolut viktigaste, jorden!
Såjord är en jord som är näringsfattig, finfördelad och väldränerad. Eftersom den är luftig och har små partiklar är det perfekt för små plantors rötter. De får lättare att leta sig ner på djupet, bre ut sig i jorden, helt enkelt lätt att etablera sig. Och eftersom jorden är näringsfattig finns det ingen risk att fröernas rötter blir stressade eller brända. Vilket kan göra att den unga plantan vissnar och dör.
Såjord är ett säkert kort till de flesta sådder, men tänk på att skola om plantorna ganska snart när de kommit upp. Det här är för att det ska får den näring de behöver. När de första karaktärsbladen visar sig är det dags för en näringsrikare planteringsjord och större kruka.

Men alla sådder behöver faktiskt inte såjord. För växter som man kan så direkt på friland går även utmärkt att så direkt i planteringsjord. Även om den är gödslad och grövre i sin struktur. Som till exempel kålväxter, tomater och kronärtskocka.
Är man osäker kan man köra på ett mellanting som fungerar väldigt bra. Och det är att bottna krukorna med planteringsjord och fylla på med såjord på toppen. Jag brukar fylla på med planteringsjord och avsluta med ett lager på omkring 2-3 centimeter såjord.

Förodling näring

Tänk på att vatten och näring hör ihop

När det gäller försådder är det viktigt att hålla sådden fuktig, men absolut inte låta den bli blöt. För då riskerar fröerna att ruttna innan de hinner gro, allra helst om sådden står lite svalt.
Så jag rekommenderar alltid bevattning underifrån. Låt därför krukorna stå på en bricka och vattna i brickan istället för ner i krukorna. Vattna på rejält och låt jorden suga åt sig, häll sen bort överflödet. Jorden i krukan kommer att suga upp vattnet så att fukten når upp till fröerna. På så vis får dessutom fröerna ligga ifred utan att fara runt av en vattenstråle som kan skada nya unga rötter.

Det finns näring i planteringsjorden men för att få stora och fina plantor behöver vi tillföra extra näring när de växter sig större.
Jag har ett litet till knep att ta till. Och det är att ha i några korn av Plantagens Grönsaksgödsel i botten på krukan vid sådden. Gödslet är organiskt och naturligt långtidsverkande då näringen frigörs när det bryts ner i jorden. Det här blir en extra reserv för växterna.
För en snabb näringskick kompletterar jag med flytande näring. Näringen är snabbverkande eftersom vattnet transporterar den direkt till växtens rötter. Plantagens näring är en fermenterad växtnäring av organiskt avfall. Den både tillför och innehåller kväve- och koldioxidfixerande mikrober som stimulerar tillväxten på plantorna.

Stärk plantorna med växtbelysning

Visst är det lätt att tänka att ljuset från fönstret räcker fint till plantorna? Men så börjar de plötsligt se gängliga och klena ut. Det här beror på att växterna behöver rejält med ljus för att bli knubbiga och kraftiga. Annars stäcker de på sig och strävar efter det lilla ljus de kan få. På samma gång som fotosyntesen inte kommer igång ordentligt och växtens utveckling blir hämmad. Allra helst om det är växter som behöver lite tid på sig innan det är dags att plantera ut dem.
Ge därför växterna extra ljus 12-16 timmar för optimal tillväxt. Här är lampan Crescendo från Plantagen perfekt! Den är smidig med sitt stativ och har dessutom en inbyggd timer på 16 timmar för optimalt med ljus! Jag gillar hur den passar fint för lite mindre utrymmen som fönsterbrädan eller bänken i tvättstugan.

Förodling plantagen

Låt aldrig fröerna torka ut

Något som är väldigt viktigt att tänka på, allra helst för fröer man planterar grunt eller precis på jordytan,är att de absolut inte får torka ut!
Om ett planterat frö fått vakna till liv av fukten i jorden men sedan torkar ut dör nämligen fröet. Därför odlar jag alltid med minidrivhus i mina förodlingar. Då har jag en bricka att vattna i, krukor och växthusdelen som håller inne fukten men släpper igenom ljuset. Det är helt perfekt för fröerna som får en jämn fuktighet och inte riskerar att torka ut. Minidrivhuset från Plantagen använder jag ihop med dessa fröbrickor. De kan jag återanvända år efter år och även de hjälper till att hålla en jämn fuktighet.

Använd undervärme för bättre grobarhet och stimulans av rötterna

Hur gjorde jag egentligen innan jag odlade med värmematta kan jag undra ibland. Den är ett av mina absolut bästa odlingstillbehör!
Undervärme stimulerar nämligen både fröer att gro bättre och sticklingar att rota sig snabbare. Jag sparar så mycket tid på att ha värmematta. Och risken att fröer som chili eller majs ruttnar för att de står för svalt är som bortblåst.
När de sedan grott och tittat upp stänger jag av värmemattan. På så vis får de naturligt en svalare temperatur att växa i, precis som de flesta växter vill ha det.

Pssst, ett extra tips för dig med problem med sorgmyggor!

Sorgmyggor kan förstöra både sådder och odlingslust. Tro mig, jag har blivit så himla ledsen när plantor helt plötsligt vissnar mitt framför ögonen på mig. Det är då oftast sorgmyggornas larver som varit och ätit av plantans rötter.
Det är inte lätt att få bukt på sorgmyggan men jag har en metod som jag använt i flera år. Nemablom.
Nemablom innehåller naturliga nematoder som dödar sorgmyggan och dess larver. Behandlingen är dessutom superenkel. Du blandar bara ut det i vattenkannan och vattnar växterna som vanligt. Efter en dryg vecka har larverna och sorgmyggorna dött.

Med de här tipsen önskar jag och Plantagen dig ett lyckat odlingsår!

anlägg en äng

5 steg till din egen äng

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Nelson Garden.

Vill du göra något roligare av gräsmattan? Och samtidigt öka den biologiska mångfalden i trädgården på ett sätt som gör att pollinerare dras ännu mer till den? Då är en äng alldeles perfekt med sin vackra blomning! Här får du tips på hur du anlägger och sköter om din egen äng för att den ska hålla sig vacker år efter år.

Ängsblommor som vajar i vinden kan vara det vackraste som finns. Och när blomningen satt igång tycks den bara bli färggrannare för varje dag.
Dessutom behövs det ingen stor yta för en äng som bidrar med både fägring och biologisk mångfald. För även en liten yta tillför ett blickfång i trädgården och gynnar nyttoinsekterna.

Text och bild: Malou Augustin

Anlägg din egen äng

För att lyckas med din egen äng finns det några saker du bör tänka på. När du väl har gjort rätt förberedelser och fröerna grott kommer ängen att sköta sig själv och blomma vacker samtidigt som den lockar till sig mängder av insekter. Visst låter det bra? Med 5 enkla steg är du redo att njuta av din egen äng och med mina specialtips i slutet av inlägget kommer du garanterat att lyckas!

Steg 1: Välj rätt plats

Har du en plats i trädgården som du inte riktigt vet vad du vill göra av? Då är det perfekt att så en äng med Nelson Gardens ängsblommor. Blandningen innehåller fröer till 3 perenna och 10 ettåriga ängsblommor som har olika krav på växtplatsen. Så de fröer som passar på just den växtplatsen du valt är de som kommer att växa upp. På så vis lyckas du med din äng oavsett var du väljer att så den. Perfekt, eller hur? Dessutom kan du använda blandningen på flera platser i trädgården med olika förutsättningar. Och på så vis få en variation av olika ängsblommor i trädgården.
Vill du få ut som mest av blomningen trivs de flesta av ängsblommorna på en solig plats med mager jord.

Här hos mig anlade jag ängen på sydsidan under mitt plommonträd där det är sol ungefär 6 timmar per dag. Jorden är ganska så torr då platsen sluttar något och plommonet tar en hel del av vattnet. Jag valde den här platsen för att jag vill ha ängen där jag ser den flera gånger om dagen. Så nu får jag njuta av ängen så fort jag är i köket och tittar ut genom fönstret.

Steg 2: Förbered växtplatsen
Det är lätt att tro att det bara är att sprida ut fröerna i gräsmattan så kommer det att bli en vacker äng eftersom de ängar vi ser ute i naturen ofta är blandade med gräs och blommor. Men nej, ängsblommorna får svårt att hävda sig bland gräset så blanda inte ens in gräsfröer i blandningen med ängsblommor. I själva verket behöver du ta bort grässvålen och eventuella ogräs från växtplatsen. Därför behöver du vara extra noga med fleråriga ogräs som maskrosor och tistlar som annars envist kommer upp igen och konkurrerar med ängsblommorna.

Eftersom de flesta ängsblommorna trivs i mager jord är det en god idé att blanda ut ytlagret av den befintliga jorden med sand. Ta helt enkelt sand och luckra ner i jorden efter att du tagit bort grässvålen. Och du behöver inte vara rädd att ta för mycket sand så snåla inte. Du kan blanda lika delar sand och jord. Om du tagit bort en del jord för att få bort grässvålen kan du dessutom fylla upp ytan med sandblandad ogödslad jord . Det är viktigt att jorden är ogräsfri och ogödslad så du inte får en plantering av ogräs istället för en vacker äng.
Dessutom trivs olika arter av vildbin i den sandiga och torra jorden så på samma gång skapas en miljö för dem att lägga sina ägg på.

Steg 3: Så fröerna

För att det ska vara enklare att så fröerna är det bra att blanda dem med torr sand och innan du strör ut dem på ytan. Vissa fröer är nämligen väldigt små och det är lätt att de annars blir ojämnt fördelade. Strö ut fröerna jämnt över utan och tryck till dem så de trycks ner i den sandblandade jorden. Du kan till och med luckra ner dem lite försiktigt i jorden med en kratta. De behöver ordentlig kontakt med jorden för att gro.
Nu kommer vi till det lite knepigare och det är att inte låta fröerna torka ut tills de har grott. Därför är det viktigt att vattna regelbundet om det är varmt och torrt efter sådden så att jordytan inte torkar upp. Vattna regelbundet ända tills fröerna grott och rötterna letat sig ner under jordytan, annars kommer fröet att torka. Uttorkning av fröet resulterar i att det dör så det här är jätteviktigt för en lyckad sådd.

Steg 4: Ta hand om ängen

Håll koll på ängen genom att plocka bort ogräs som kommer upp och se till att inte gräs etablerar sig i ängen. När blommorna har vuxit upp är de inte speciellt känsliga men vattna vid långvarig torka för friska plantor som ger en rikligare blomning. Och tänk på att inte gå på ängen. Om du anlägger en riktigt stor äng kan det därför vara en bra idé att klippa en gång för att gå på igenom ängen.

Steg 5: Förbered ängen för nästa år

När sommaren går mot sitt slut och blomningen i ängen är över, någon gång i Augusti, är det dags att låta ängen fröa av sig. Nu är det tid att klippa ner ängen. På en liten yta kan det här göras lätt med en häcksax som hos mig. Däremot på en större yta är det ofta lämpligare att ta fram trimmern eller varför inte lien?
Slå ängen och låt växtdelarna ligga kvar. På så vis kan de fröa av sig på växtplatsen. Men ta bort växtdelarna när de fröat av sig. Detta för att hålla jorden mager och inte tillföra näring eller organiskt material. Nu har fröerna bästa möjliga förutsättningar att gro och du kommer att så en vacker äng igen nästa år.

Mina tips för en lyckas sådd

 • Om du tycker att det känns svårt att hålla sådden fuktig tills den grott är det en god idé att så ängsfröerna i pluggbrätten. Fyll pluggbrättet med såjord, vattna på jorden och fördela några fröer i varje plugg. Tryck fast fröerna ordentligt och täck med fiberduk för att hålla kvar fukten. Ställ på en skyddad plats utomhus eller i ett växthus. Vattna och ta hand om plantorna tills du ser rötterna sticka ut i botten av pluggen. Nu när de är större och hanterbara är de redo att planteras ut på ängen. Vattna ordentligt och njut av att se dina småplantor växa till sig.
 • Anlägg ängen på hösten när jorden fortfarande är varm men luften svalare och fuktigare. Det här ger sådden bättre förutsättningar att lyckas utan att du behöver vattna lika mycket. Och till nästa sommar kan du njuta av en vackert blommande äng. Dessutom gör en höstsådd att perenner som i vanliga fall ofta behöver en säsong innan de blommar, kan blomma redan nästa sommar!

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad av mig och Nelson Garden att anlägga din egen äng, för både din egen skulle och för våra pollinerande insekter!


Pionsirap recept piondrink

Pionsirap till sommarens svalkande drycker

Jag älskar pionernas underbara doft! Det är bara så synd att blomningen går över så snabbt för man skulle vilja njuta av dem längre. Men tänk om man kunde konservera den där ljuvliga doften? Det kan du, i min pionsirap!

Dessutom behöver du inte länsa trädgården från vackra blommande pioner utan kan njuta av dem in i sista stund. För här handlar det om att passa på precis när pionerna börjar vissna och släpper sina blad. Fiffigt va?
Så ut med dig och plocka bladen nu innan de falnar helt och prova mitt enkla recept på pion-sirap som piffar till vilken kall dryck som helst i sommar. Receptet hittar du lite längre ner.

Text och bild: Malou Augustin

Ätbara pioner

Det är oklart om alla pioner är ätbara och jag tänker inte gissa mig fram till det utan istället går vi på ett säkert kort och det är Luktpionen, Paeonia lactiflora. Och om du har pioner i din trädgård men inte är helt säker på om det faktiskt är just doftpion då råder jag dig att avstå från att prova det här från just dem.
Du får istället ha tålamod och köpa dig några plantor. Hellre det säkra före det osäkra, eller hur?
Och här är det inte hela växten vi använder oss av utan enbart de ljuvligt doftande kronbladen från blomman.

Skörda pionernas blomblad:

Underbart är som sagt kort och jag hade aldrig velat skörda av mina pioner om det innebar att missa blomningen när den är som vackrast. Så därför är det så perfekt att kronbladen kan skördas från att blomman börjar släppa sin kronblad. Men innan bladen börjar bli bruna. Så njut av blommorna i godan ro och sen när de antingen vissnat av sig själva eller ett regn kommer och dundrar ner så att bladen lossnar, då är du där och plockar dem.
Ju mörkare pioner desto mer färg får din pionsirap även om smaken är densamma om du väljer helt vita pioner.

Sedan är det så att insekter precis som oss äääälskar pioner och därför brukar det kunna krylla av dem i blommorna så mittförslag är att du börjar med att dränka blombladen i ett vattenbad. Då flyter de flesta insekter upp och du kan lätt ta bort dem.
Skulle det råka komma med något kryp är det ingen fara för dig, men för krypet…

Skörda pionblad ätbara pioner

Recept Pionsirap:

Det här behöver du:

ca 1 liter kronblad från pioner (inte hårt packade utan i en bunke bara)
4 dl kokhett vatten
4 dl socker

Gör så här:

Packa de vattenbadade blombladen i en stor glasburk med lock och häll på det heta vattnet.
Tryck ner kronbladen med tex en sked så att de hamnar under vattenytan. De drar snabbt ihop sig i det varma vattnet.
Låt svalna och ställ in i kylen i 24-48 timmar.
Sila av pionbladen och häll upp vätskan i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt sjuda på svag värme tills sockret har löst upp sig.
Häll upp sirapen på en väl rengjordflaska, jag steriliserar min i ugnen på 100 grader i en kvart innan jag använder den.
Låt svalna och förvara i kylskåpet där den håller i cirka en vecka. Eller frys in i iskuber om du vill kunna ta fram när du blir sugen på något gott att dricka.

Serveringsförslag

Pionsirapen får precis samma blommiga och lite kryddiga smak som blommornas doft har och passar perfekt till svalkande drycker.
Favoriten för mig är en skvätt pionsirap ihop med bubbelvatten och pressad citron som toppas med isbitar, ätbara blommor och en citronskiva. Så härligt gott och ser otroligt läckert ut!

Eller så pimpar vi upp den hederliga Gin&Tonic med pionsirap och gärna en gin med smak av citrus eller granskott.
Om man inte är så mycket för GT så fungerar det finfint ihop med lite vodka, pressa i lime och fylla på med bubbelvatten och krossad is.
Eller varför inte en lyxigt bubblig variant där pionsirapen toppas med prosecco eller champagne?

Vill du hitta fler spännande sommar-recept?
Då ska du klicka HÄR så kommer du till lite läckra recept med fikonblad!

Rädda bina

Hjälp våra vilda bin – skapa en oas för dem i din trädgård

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Vivara Naturprodukter som är ett stödföretag till Naturskyddsföreningen.

Vet du en sak? Läget för vilda bin är akut, för i Sverige är en tredjedel av våra vildbiarter på väg att försvinna. Men tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad!

Det finns hela 270 arter av vilda bin i Sverige och de står tillsammans med humlor för den största pollineringen av våra växter. Men idag riskerar en tredjedel av dessa bin att dö ut och det måste vi göra något åt.

Eftersom våra vilda solitärbin till skillnad från honungsbin håller sig inom några hundra meter från boplatsen trivs de på torra och blomrika platser. Naturligt handlar det om ängs- och betesmarker, grustäkter, vägkanter med mera. Och de här platserna kan vi efterlikna i våra trädgårdar och på så vis få fler bin att vilja bosätta sig i och omkring våra trädgårdar!

Text och bild: Malou Augustin

Ordna boplatser i din trädgård

Vildbin bygger sina bon på två sätt, genom att gräva en lång bogång i marken, på sandiga eller grusiga jordar. Eller så använder de håligheter som andra insekter redan gnagt i exempelvis timmerväggar och döda trädstammar, eller naturligt ihåliga stjälkar.

Vivara har ett flertal insektshotell som är framtagna speciellt för att ge olika insekter trygga bon. I den här modellen, insektshotellet Mallorca, bosätter sig gärna nyckelpigor, spindlar, blomflugor, humlor och andra insekter också. Rören med olika grovlek är perfekta för solitärbinas äggläggning. Vilda bin lägger först upp ett förråd av pollen i röret, lägger sedan ett ägg och sluter sedan till äggkammaren. Det här upprepar biet till dess hela röret är fyllt och då stänger biet till i rörets ände. När äggen är kläckta livnär sig larven av pollenförrådet. När larvstadiet är över väntar det lilla biet tills vägen ut är fri. Det betyder att biet från den sista, yttersta kammaren är det som lämnar röret allra först. Insektshotellet sätter man upp på en solig och skyddad plats som bör vara vindstilla och i närheten av blommande växter.

Bygg ett eget insektshotell

Och du kan så klart också skapa egna boplatser i trädgården.
Det kan räcka att borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge, borra hål i en död trädstam eller bunta ihop vass eller bamburör till ett hotell för vilda bin. Hålen ska vara ca 5-6 cm djupa och 3-13 mm breda för att passa olika typer av vilda bin. Men tänk på att inte gå rakt igenom hela brädbiten med borren utan det ska vara stopp så det finns en botten i biboet. Här hos oss har vi också en högstubbe som vi kompletterat med ytterligare hål för just vildbin.

Ordna en bivattnare i trädgården

Bin och andra insekter behöver vatten de också och de brukar söka sig till grunda vattenkällor för att inte riskera att drunkna. Därför är en bivattnare väldigt bra att ha i trädgården och dessutom superenkelt att fixa!
Ett grunt fat med stenar är perfekt som bivattnare och här hos mig har jag det vackra fågelbadet Edine ifrån Vivara. Det hänger under rododendronbusken och det är så härligt att höra hur det surrar inne i busken av bin och andra insekter. Här får de både skydd, pollen och vatten. Och när busken har blommat över får bivattnaren flytta till kvittenträdet utanför växthuset för då tar blomningen där vid.

Odla blommande växter

Det är inte bara för vår egen skull vi behöver odla blommande växter, utan även för binas skull. Från tidigt blommande växter som salix till senare blommande växter som kärleksört.
Så varför inte skapa en blommande rabatt just för insekterna med lavendel, fjärilsbuske, kantnepeta, stäppsalvia, stockrosor med flera? Eller anlägg en äng men blommor som vallmo, blåklint, prästkragar och malva.
Ju större artrikedom av blommande växter, desto större chans att locka flera typer av vildbin till trädgården.

Här kommer en lista på 22 växter som bin fullkomligen älskar! och dessa finns också i Vivaras sortiment.

Öka medvetenheten och kunskapen

Bin, och andra insekter också för den delen är spännande men på samma gång är det väldigt många som är lite nervösa och rädda omkring dem. Allra helst när det gäller våra pollinerare som bin, humlor och getingar som sticker till när de känner sig hotade. Och det här börjar ofta redan från barnsben. Så jag tror att det är jätteviktigt att vi låter barnen, och oss vuxna också för den delen, att titta närmare på dem på ett tryggt sätt, för att lära oss mer om dem och höja medvetenheten kring hur viktiga de är.
De är inte bara irriterande små djur som ska smällas med en tidning utan har ett enormt värde för vårt liv här på jorden. Så varför inte samla hela familjen för en insektsafari?!

Insektsafari i trädgården

Ta burkar med lufthål för att samla in olika insekter och titta närmare på dem. Insekterna hittar man lite överallt, i blommor, bland gräset, på trädstammar eller under stenar. Använd fantasin! Insektsafarin blir dessutom så himla mycket roligare om man verkligen kan studera insekterna på nära håll, som med Vivaras insektsburkar med förstoringsglas.

Då kan vi titta på insekterna i lugn och ro och de tar inte någon skada medan de är i burken och barnen tycker att det är otroligt spännande. Och även jag, måste jag ju säga, för jösses vad det är häftigt att använda förstorningsglaset i locket för att se detaljerna på insekterna som annars är svåra att uppfatta! Vilka färger har insekterna och hur många ben? Barnen tycker det är extra roligt att få rita av insekterna och ge dem ett namn innan de försiktigt släpper ut dem i naturen igen.
Sedan är det viktigt att tänka på att det är djur och de ska inte vara för länge i burken, även om min femåriga dotter gärna hade behållit dem som husdjur. Men för henne och hennes storebror blir även själva frisläppet en lektion i att vilda djur är vilda djur och de hör hemma i naturen.
Och hur ska annars insekterna kunna hjälpa till att pollinera våra växter?

Vill du göra mer skillnad för våra bin?

Var då med och skriv under för att politikerna ska ta ansvar för våra livsviktiga pollinerare och agera mot bekämpningsmedel som skadar bin. Klicka här för att komma direkt till Operation rädda bin!

Vill du läsa mer om hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård?
HÄR kan du läsa mer om hur du tar hand om småfåglarna i din trädgård.

Småfåglar i trädgården

Småfåglar i trädgården – Ta hand om dina små medhjälpare

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Vivara Naturprodukter som är ett stödföretag till Naturskyddsföreningen.

Småfåglar i trädgården är både till nytta och nöje. Utöver att bjuda på fågelsång äter de också mängder av skadegörare som löss och andra kryp. Här får du tips på hur du får småfåglarna att trivas extra bra i din trädgård.

De flesta av oss älskar fåglarnas kvitter och att kika på dem när de vågar sig nära i trädgården. Dessutom är småfåglarna en god tillgång i trädgården eftersom de under sommaren äter en hel del småkryp som annars hade ätit av dina trädgårdsväxter. Jag ser fåglarna som mina medhjälpare och blir alltid glad när jag hör och ser dem i trädgården.
För att få fler fåglar att trivas i din trädgård finns det en del saker du kan göra för att bjuda in dem och få dem att trivas hos dig hela året. Det handlar inte bara om att ge dem mat och vatten utan även att ge dem rätt förutsättningar vid häckningen, trygga bon, platser för utsikt och skyddade miljöer.

Text och bild: Malou Augustin

Skapa skyddade platser för att gynna småfåglarna

Småfåglar trivs bäst på lummiga platser där de kan sitta skyddade. Som i träd, buskage eller glesa häckar. Och gärna vintergröna växter där de lätt kan gömma sig året runt.
Tänk dig naturen som utgångspunkt, buskage och lummighet växlande med öppnare områden och gärna i närheten av vatten. Om du kan få till det i din trädgård kommer den naturligt att locka till sig fler småfåglar.

Efter att ha börjat studera småfåglarna i min trädgård har jag märkt att de har ett visst rörelsemönster. Allra helst innan de vågar sig fram för att äta mat.
Först sätter de sig i en stor oxel i trädgården som ger dem överblick både över min trädgård, men också över området runtomkring. Därefter nästan störtdyker de in i Rododendronbusken intill matstationen. För att sedan flyga upp och sätta sig i silverpäronet på andra sidan av matstationen. Och slutligen ta sig till maten. Talgoxarna kommer ofta i grupp och hämtar mat en efter en, innan de sedan snabbt ger sig iväg in i buskagen i trädgården. Medan rödhaken, som gärna tar maten ifrån marken, kan spatsera runt en stund. Även svarthättan vågar dröja sig kvar och äter i lugn och ro från foderhuset.

Mat till småfåglar i trädgården hela året

Det jag har lärt mig genom samarbetet med Vivara är att det är bra att mata småfåglarna i trädgården under hela året!
Därför känns det extra kul att ha en riktigt snygg fågelmatarstation som passar både i trädgården eller på altanen.
Så här på vintern är det nämligen extra tufft för småfåglarna att hålla värmen. Då de behöver extra fett för att klara kylan, både på dagen och över natten. Vi märker det, för matarstationen är välbesökt främst efter gryningen när småfåglarna startar sin dag. Och sedan lite senare på eftermiddagen innan det börjar skymma.
Även nu när vintern börjar gå mot sitt slut i södra delarna av landet är det en god idé att fortsätta mata fåglarna. För våren innebär att häckningsperioden startar. Då är det extra viktigt för fåglarna att få sig ett energitillskott!
Senare under säsongen kommer ungarna och som behöver mat för att bli starka och friska. Många småfåglar föder dessutom två kullar under en säsong.
När sedan hösten kommer är det dags för fåglarna att bygga upp sina fettreserver inför vintern igen.
Så med andra ord, vi kan hjälpa småfåglarna hela året och återgäldas med den glädjen de sprider!

Olika fågelmat lockar olika småfåglar

Med en variation av fågelmat i trädgården lockar du naturligt olika småfåglar.
Jag använder en fröblandning med krossade och skalade frön i mitt foderhus och fröautomaten. Det skräpar inte ner så mycket och är lättare för mindre fåglar att äta direkt på plats. Och dessutom gör mindre spill och skräp att andra djur som råttor inte blir lockade till matplatsen på samma sätt!
Tillsammans med talgbollar med mjölmask som är full av fett och proteiner, en fettkotte med talg och olika fröer och sädeslag. Plus en energirik kokosnötshalva med jordnöttsmör har fåglarna ett riktigt smörgåsbord i trädgården just nu!

Ge småfåglarna vatten för både bad och dryck

Jag har lärt mig så otroligt mycket genom att sätta mig in i vad fåglarna har för behov och vatten är så klart ett av dem.
Under vintern får småfåglarna i sig vatten via snön men de har så klart lättare att dricka flytande vatten. Därför är ett frosttåligt fågelbad en god idé. Tänk då på att fylla på med färskt vatten minst en gång om dagen, gärna på morgonen eller eftermiddagen när fåglarna tar sig dit för att äta. Här hos mig har de även ett fågelbad på matarstationen och där dricker de flitigt.
Bland det mysigaste jag vet är att se en fågel som badar sig i fågelbadet. Och det är viktigt för fåglarna att kunna bada, för på så vis håller de sin fjäderdräkt i gott skick.
En lummig plats i skydd från rovfåglarna är perfekt för ett fågelbad. Här hos mig är det under den uppstammade rododendronbusken.

Fågelbad betong vivara

Boplatser för småfåglar i trädgården

Det är lätt att tro att småfåglar har lätt att hitta boplatser i naturen men de fåglar som vill bo i håligheter kan ofta ha svårt att hitta boplatser. Därför är det en god idé att sätta upp fågelholkar för småfåglar i trädgården.
Fåglarna använder inte bara holkarna vid häckning utan även som ett skyddande nattbo vid kalla nätter och dåligt väder.
Och eftersom fåglarnas häckningssäsong varar från februari till augusti är det en bra idé att hänga upp holkarna tidigt.
Fågelholkarna jag använder är i en materialblandning av träfiber och betong. Det gör att temperaturen i holken blir stabilare och ger fågelungarna bättre överlevnadschanser under häckningen. Dessutom gör den skrovliga ytan att de fåt bättre grepp och det blir lättare för dem att lämna boet.
Det är viktigt att placera holken i skugga för att skapa ett jämnt klimat i holken, solens värme är förödande för små fågelungar!

Nu är jag redo att välkomna nya fåglar i trädgården och väntar med spänning på att få se om jag får några inneboende i holkarna snart!
Hoppas att du också har blivit inspirerad till att locka fler fåglar till din trädgård för en ökad biologisk mångfald!

Växter och härdighet

Växter och härdighet – 8 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat

Vad betyder egentligen härdighet hos växter och finns det något man kan göra för att påverka den? Här får du tips och råd på hur du kan lyckas med växter som är på gränsen till härdiga hos dig.

Vi bor i ett väldigt avlångt land och det skiljer sig mycket i vilka växter som trivs i norr eller söder. Men också vilka växter som trivs utmed de mildare kusterna vid våra sjöar och hav mot inlandets kallare områden. Det behöver alltså inte handla om några långa avstånd för att det ska skilja sig i växtzoner. Utan förutsättningarna för växterna spelar väldigt stor roll. Om man gör sitt bästa för att skapa ett gynnsamt mikroklimat, kan man odla långt fler växter än vi tror. Just det här ska du få veta mer om nu!

Text och bild: Malou Augustin

Vad är växtzoner för något?

I Sverige använder vi oss av en zonkarta med växtzon 1-8.
Göteborg, där jag håller till ligger i zon 1-2 beroende på hur havsnära läget är och lite olika lokala mikroklimat. Den senast reviderade zonkartan är från 1993 och nu när klimatet förändras är det inte säkert att den stämmer längre. För med klimatförändringarna följer ett mildare klimat som gör att vi kan odla fler arter och sorter.

Internationellt använder man ofta det amerikanska zonsystemet som är framtaget av US Department of Agriculture. Det bygger på den genomsnittliga minimitemperaturen i olika delar av landet. Zon 1 är den kallaste och zon 11 den varmaste. Zon 1-2 här i Göteborg motsvarar ca 7b. Men det är inte ett helt felsäkert verktyg att använda sig av vid växtinköp. Eftersom det i USA kan skilja mycket mellan de olika årstiderna. Och flera områden kan ha en längre vegetationsperiod än vi har. Därför kan en växt som ska klara zon 7b ha svårt att överleva här hos mig. Eller så lyckas den inte blomma eller ge frukt. Eftersom motsvarande växtzon i USA kan ha en kort period av kyla och en betydligt längre och varmare vegetationsperiod än Sverige.

Växtrytmen spelar en avgörande roll för växtens härdighet

Växtrytmen är avgörande för härdigheten då vintern i sig inte är den svåraste perioden för växterna. Det är hösten och våren som är den största prövningen. Det är för att det är då den fysiologiska övergången mellan växtens olika tillväxt- och vilofaser sker. Det första som ger förutsättningar för en god härdighet är invintringen som innebär att årsskottet hårdnar och blir styvt. Det blir förvedat. Invintringen innebär också för många växter att växten återför näring från bladen till andra delar av växten.

Unga plantor vintrar in senare än äldre plantor. Därför kan unga plantor kan behöva mer skydd under vintern. Inte bara under sitt första år utan under flera år tills den börjat vintra in ordentligt. Det är även så att många växter från sydliga och maritima områden invintrar senare och behöver en längre och varmare höst för den här processen. Som till exempel mandelträd.

Under själva invintringen blir växten härdigare och tål lägre temperaturer. Och i februari säger man att köldtåligheten är maximal. Det bästa för processen är långa växtperioder med varma och torra höstar då växten behöver energi för att klara invintringen.

En växt som skadas av köld- eller frostskador har oftast utsatts när den inte varit redo att klara kylan.

Mer än temperaturer påverkar växtens härdighet

Det är inte bara temperaturer som spelar roll för växternas härdighet.
Till exempel vinden fungerar så att den kyler ner luft genom att den transporterar bort värmen. På samma gång har den en uttorkade effekt där den drar iväg fuktig luft och ersätter med torrare luft. En riktigt kall vintervind ger därför lätt upphov till frysskador på framför allt blomknoppar men även bladknoppar och ny tillväxt.

Blöta lerjordar eller fuktighållande torvjordar håller jorden kall längre och tar längre tid att tina upp på våren. De kan därför ge upphov till frysskador på växternas rötter och minskar deras härdighet. Den blöta jorden innehåller dessutom mindre syre. Plus att växterna vid låga temperaturer får svårt att ta upp vatten och näring från marken och på så vis kan vintergröna växter drabbas av frystorka.

Skapa gynnsamma mikroklimat

Att skapa ett gynnsamt mikroklimat i trädgården kan i söder göra att man kan odla mer exotiska växter. Men också att man i norr kan odla fler växter som annars får svårt att klara den kalla vintern. Här kommer mina tips för att ett gynnsamt mikroklimat i din trädgård.

8 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat
 1. Plantera nära byggnader för att låta växterna dra nytta av alstrad värme och vindskydd.
 2. Ett hörn i sydväst ger ett riktigt bra mikroklimat vad gäller vind och sol för soldyrkande växter.
 3. Använd dig av stenar, betong eller tegel som fungerar som värmelagrande element. Antingen genom uppmurade väggar och murar eller stenar i rabatten.
 4. Träd, buskar, stenar, berg och andra fasta objekt som murar skyddar mot så kallad strålningsfrost. Så det kan vara en god idé att plantera växter i anslutning till dem. Tänk på att snö och tjäle går ur långsammare på våren vilket är en nackdel om växterna behöver en längre växtsäsong.
 5. Skydda växterna mot vinden genom att skapa vindskydd i trädgården. Använd dig exempelvis av häckar, buskage eller staket. Ju högre vindskydd, desto längre vindskyddad yta på andra sidan. Men även en låg häck ger bra vindskydd åt marktäckande växter på andra sidan.
 6. Se till att jorden är väldränerad. En väldränerad jord med mycket sand och grus är varm och ökar härdigheten hos växterna. Tänk då på att tillföra ordentligt med vatten och näring under tillväxtperioden. Detta eftersom en sand- eller grusjord i sig inte håller näring och vatten lika bra som en mullrik jord eller lerjord.
 7. Använd dig av hårdgjorda ytor. Sten, grus och plattor värms upp snabbare och håller värmen genom sina lagringsegenskaper. Till skillnad från gräsmattor som inte har samma egenskaper. Så känsliga växter kan med fördel planteras vid en hårdgjord yta.
 8. En södersluttning fångar naturligt upp mer sol än en norrsluttning och skapar på så vis en varm och gynnsam miljö för känsliga växter.

Jag hoppas att du med det här inlägget blir inspirerad att utmana din växtzon och tänja på växternas härdighet!

Vill du läsa mer om exotiska växter som kan odlas i gynnsamma mikroklimat i sverige? HÄR hittar du mer!

P.s Om du gillar mitt inlägg får du gärna stötta mig genom att dela det så att fler kan ta del av det.

ätbar och vacker trädgård

Den stilrena trädgården – med en blandning av ätbara och vackra växter.

Med spirande grönska och vacker natursten förvandlas familjen Bertrandssons trädgård från en grusig nyetablering till flera grönskande trädgårdsrum – med ätbara växter i rabatterna.

När Emma och Martin köpte huset i det nybyggda området i Lerum fastnade de för arkitektens vision – Ett område med husen och trädgårdarna i symbios med naturen, skogen och bergen runtomkring.
Här såg de potentialen att skapa en trädgård med inspiration från Japan
. Med råa material som betong, sprängsten och cortenplåt tillsammans med en stilren, skir grönska och en mjuk övergång mot skogen runtomkring. På grund av trädgårdens begränsade yta valdes pallkragarna bort till förmån för fleråriga ätbara växter i de stilrena rabatterna. 

Text och bild: Malou Augustin

Växtvalet

Växterna i trädgården varierar i formspråk, från det stilrena och minimalistiska på framsidan till det naturliga och vilda på baksidan av huset. På samma vis är det även främst på baksidan av huset de ärbara växterna är planterade, där de kan växa fritt och bli en naturlig övergång till den vilda skogen.

Några karaktärsväxter är bambu, japansk lönn, tallar, magnolia och gräs. Men även ätbara växter som fläder, åkerbär, amerikanska blåbär, och ramslök som bildar en matta i rabatten på våren. Åkerbär och smultron fungerar fint som marktäckare.

Altaner för avskilt umgänge

Familjen spenderar mest tid på den stenlagda framsidan som förutom parkering även blir samlingspunkten på dagen med barnen och grannar. På kvällen drar de sig gärna tillbaka till altanerna på baksidan. På den ena altanen finns det en loungehörna, grill och matplats. Den andra lite mindre altanen som ligger i direkt anslutning till sovrummet rymmer en insynsskyddad spa-del med en jacuzzi.

Familjens avskilda spa

Spadelen ligger nära grannens uteplats men känns ändå intim och privat då den är inramad med en pergola och grönskande bambu. Just spadelen är en av Emma och Martins favoritplatser. Designen kring altanen vid spadelen och hur den knyts samman till den stora altanen är något Emma och Martin blev extra nöjda med. De hade försökt få ordning på det själva två gånger innan, utan att bli nöjda. I mitt förslag knyter jag samman altanerna med en trappa som går rakt igenom en lummig plantering med ramslök och jätterams. Jag valde att öppna upp sovrummets balkongräcke och förlänga balkongen mot altanen med en bred trappa. På så vis går de olika ytorna ihop med varandra.
– ”Det bästa med designprocessen var att få idéer som vi själva inte kommit på. Och just lösningen runt spa-delen och hur den går samman med balkongen utanför sovrummet, känns det som om vi inte kommit på själva, just för att man blir hemmablind.”

Man behöver bo in sig

Intresset för växter har vuxit både för Emma och Martin och de har själva utökat med fler planteringar än vad detaljritningen innehöll från början.
– ”Att få en detaljritning med specifika växtval har gjort att vi lärt oss vilka växter som passar på fler platser i trädgården. Den har även blivit en bra grund att arbeta efter. När vi använder samma växter som på detaljritningen håller sig trädgården enhetlig. Och vi vågar även experimentera med att blanda in lite fler växter utan att det blir rörigt.”

Nu väntar familjen sitt andra barn och behoven har ändrats något. Dottern Saga smiter in till grannens gräsmatta när hon får chansen och därför ska Emma och Martin anlägga gräs på långsidan där det nu är grus. Tanken är att skapa en mer familjevänlig del i trädgården som bjuder in till umgänge och lek. Allra helst under härligt varma sommardagar.
Där var även en spaljé inritad i detaljritningen som inte byggdes men som nu kommer att förverkligas. Den kommer att skapa insynsskydd och en skuggig plats att svalka sig på. Emma drömmer också om ett växthus för odling av tomater och andra godsaker men det får komma senare.
Tillsammans med muren, planteringen mot skogen och de tre välformade klotkörsbären Prunus x eminens ’Umbraculifera’,  som de ofta får komplimanger för, kommer ytan trots gräset ändå harmonisera med övriga trädgården. Trädgården är inte så stor och det gäller att utnyttja ytorna väl, därför har familjen valt bort pallkragarna till förmån för barnen och mer utrymme.
-”Då är det ju kul när man kan få in fleråriga ätbara växter som återkommer. Vi försöker få vårt ätbara att smälta in med övriga växter så att det blir en kul blandning mellan ätbart och prydnad.”

Anläggningsarbetet

Efter designarbetet tog de hjälp med stenläggningen vid entrén och byggnation av en lång mur på trädgårdens ena långsida. Övriga arbeten har de utfört själva och Emma berättar hur Martin med sin envishet kånkat på stenar och byggt murar från morgon till kväll. Själv var hon gravid en del av tiden. Hon hjälpte till genom att gå och putta på Martin i ryggen för att hjälpa honom att skjuta på skottkärran med sprängsten de hämtat hos grannar längre ner för backen.
Just Martins stenarbeten är genomgående i trädgården och har förverkligat en stor del av designens vision. Natursten och sprängsten från området som med han med svett och jäklar anamma murat till vackra upphöjda planteringsbäddar. Och även ringlande stigar igenom rabatter och mellan träd som knyter samman hela trädgården.
Alla planteringar har de själva förberett och anlagt.
– Allt tar mycket längre tid än man räknat med men ett rejält grundarbete gör stor skillnad och är värt allt arbete.

Utöver stenarbetet har Emma och Martin samlat på sig växter från områdets platser för nyetablering där marken skulle röjas. Därifrån har de tagit tillvara på mossa, gräs och blåbärsplantor. Med det här växtmaterialet har de skapat en mjuk, naturlig känsla och suddat ut gränsen mellan den egna trädgården och naturen omkring.

Efter att trädgården blev klar känner Emma och Martin att de nu har mer yta att vara på, med olika rum för olika aktiviteter. De känner att de kan vara hemma och njuta och har inte behovet av att åka hemifrån. Allra helst nu i coronatider känner de sig extra tacksamma över detta.

Trädgårdsfakta:

trädgårdsritning

Här bor: Emma, Martin, Leon, Saga och bebis på väg
Var: Lerum
Trädgårdens ålder: 1 år
Läge: Högt läge på ett berg med granskog och blandskog runt om
Yta: 460 kvadratmeter
Zon: 2
Inplanerade ätbara växter:
Gräslök, Ramslök, Kärleksört, Bergtall, Jätterams, Björnbär, Svartbladig fläder, Rönn, Vindruva, Aronia, Åkerbär, Smultron.

P.s. Här kan du läsa mer om ätbar trädgårdsdesign
Ätbar Trädgårdsdesign – Plantering med en känsla av Italien
Ätbara perenna lökar – Snyggt och gott

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide
Kategorier
Arkiv

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.