Deprecated: Required parameter $user_email follows optional parameter $subscriber_id in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/convertkit/includes/class-convertkit-custom-content.php on line 358 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/convertkit/includes/class-convertkit-custom-content.php:358) in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/hummingbird-performance/core/modules/class-page-cache.php on line 1276 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/convertkit/includes/class-convertkit-custom-content.php:358) in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/hummingbird-performance/core/modules/class-page-cache.php on line 1276 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/convertkit/includes/class-convertkit-custom-content.php:358) in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/hummingbird-performance/core/modules/class-page-cache.php on line 1280 Blogg - Evergreen Garden

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
anlägg en äng

5 steg till din egen äng

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Nelson Garden.

Vill du göra något roligare av gräsmattan? Och samtidigt öka den biologiska mångfalden i trädgården på ett sätt som gör att pollinerare dras ännu mer till den? Då är en äng alldeles perfekt med sin vackra blomning! Här får du tips på hur du anlägger och sköter om din egen äng för att den ska hålla sig vacker år efter år.

Ängsblommor som vajar i vinden kan vara det vackraste som finns. Och när blomningen satt igång tycks den bara bli färggrannare för varje dag.
Dessutom behövs det ingen stor yta för en äng som bidrar med både fägring och biologisk mångfald. För även en liten yta tillför ett blickfång i trädgården och gynnar nyttoinsekterna.

Text och bild: Malou Augustin

Anlägg din egen äng

För att lyckas med din egen äng finns det några saker du bör tänka på. När du väl har gjort rätt förberedelser och fröerna grott kommer ängen att sköta sig själv och blomma vacker samtidigt som den lockar till sig mängder av insekter. Visst låter det bra? Med 5 enkla steg är du redo att njuta av din egen äng och med mina specialtips i slutet av inlägget kommer du garanterat att lyckas!

Steg 1: Välj rätt plats

Har du en plats i trädgården som du inte riktigt vet vad du vill göra av? Då är det perfekt att så en äng med Nelson Gardens ängsblommor. Blandningen innehåller fröer till 3 perenna och 10 ettåriga ängsblommor som har olika krav på växtplatsen. Så de fröer som passar på just den växtplatsen du valt är de som kommer att växa upp. På så vis lyckas du med din äng oavsett var du väljer att så den. Perfekt, eller hur? Dessutom kan du använda blandningen på flera platser i trädgården med olika förutsättningar. Och på så vis få en variation av olika ängsblommor i trädgården.
Vill du få ut som mest av blomningen trivs de flesta av ängsblommorna på en solig plats med mager jord.

Här hos mig anlade jag ängen på sydsidan under mitt plommonträd där det är sol ungefär 6 timmar per dag. Jorden är ganska så torr då platsen sluttar något och plommonet tar en hel del av vattnet. Jag valde den här platsen för att jag vill ha ängen där jag ser den flera gånger om dagen. Så nu får jag njuta av ängen så fort jag är i köket och tittar ut genom fönstret.

Steg 2: Förbered växtplatsen
Det är lätt att tro att det bara är att sprida ut fröerna i gräsmattan så kommer det att bli en vacker äng eftersom de ängar vi ser ute i naturen ofta är blandade med gräs och blommor. Men nej, ängsblommorna får svårt att hävda sig bland gräset så blanda inte ens in gräsfröer i blandningen med ängsblommor. I själva verket behöver du ta bort grässvålen och eventuella ogräs från växtplatsen. Därför behöver du vara extra noga med fleråriga ogräs som maskrosor och tistlar som annars envist kommer upp igen och konkurrerar med ängsblommorna.

Eftersom de flesta ängsblommorna trivs i mager jord är det en god idé att blanda ut ytlagret av den befintliga jorden med sand. Ta helt enkelt sand och luckra ner i jorden efter att du tagit bort grässvålen. Och du behöver inte vara rädd att ta för mycket sand så snåla inte. Du kan blanda lika delar sand och jord. Om du tagit bort en del jord för att få bort grässvålen kan du dessutom fylla upp ytan med sandblandad ogödslad jord . Det är viktigt att jorden är ogräsfri och ogödslad så du inte får en plantering av ogräs istället för en vacker äng.
Dessutom trivs olika arter av vildbin i den sandiga och torra jorden så på samma gång skapas en miljö för dem att lägga sina ägg på.

Steg 3: Så fröerna

För att det ska vara enklare att så fröerna är det bra att blanda dem med torr sand och innan du strör ut dem på ytan. Vissa fröer är nämligen väldigt små och det är lätt att de annars blir ojämnt fördelade. Strö ut fröerna jämnt över utan och tryck till dem så de trycks ner i den sandblandade jorden. Du kan till och med luckra ner dem lite försiktigt i jorden med en kratta. De behöver ordentlig kontakt med jorden för att gro.
Nu kommer vi till det lite knepigare och det är att inte låta fröerna torka ut tills de har grott. Därför är det viktigt att vattna regelbundet om det är varmt och torrt efter sådden så att jordytan inte torkar upp. Vattna regelbundet ända tills fröerna grott och rötterna letat sig ner under jordytan, annars kommer fröet att torka. Uttorkning av fröet resulterar i att det dör så det här är jätteviktigt för en lyckad sådd.

Steg 4: Ta hand om ängen

Håll koll på ängen genom att plocka bort ogräs som kommer upp och se till att inte gräs etablerar sig i ängen. När blommorna har vuxit upp är de inte speciellt känsliga men vattna vid långvarig torka för friska plantor som ger en rikligare blomning. Och tänk på att inte gå på ängen. Om du anlägger en riktigt stor äng kan det därför vara en bra idé att klippa en gång för att gå på igenom ängen.

Steg 5: Förbered ängen för nästa år

När sommaren går mot sitt slut och blomningen i ängen är över, någon gång i Augusti, är det dags att låta ängen fröa av sig. Nu är det tid att klippa ner ängen. På en liten yta kan det här göras lätt med en häcksax som hos mig. Däremot på en större yta är det ofta lämpligare att ta fram trimmern eller varför inte lien?
Slå ängen och låt växtdelarna ligga kvar. På så vis kan de fröa av sig på växtplatsen. Men ta bort växtdelarna när de fröat av sig. Detta för att hålla jorden mager och inte tillföra näring eller organiskt material. Nu har fröerna bästa möjliga förutsättningar att gro och du kommer att så en vacker äng igen nästa år.

Mina tips för en lyckas sådd

  • Om du tycker att det känns svårt att hålla sådden fuktig tills den grott är det en god idé att så ängsfröerna i pluggbrätten. Fyll pluggbrättet med såjord, vattna på jorden och fördela några fröer i varje plugg. Tryck fast fröerna ordentligt och täck med fiberduk för att hålla kvar fukten. Ställ på en skyddad plats utomhus eller i ett växthus. Vattna och ta hand om plantorna tills du ser rötterna sticka ut i botten av pluggen. Nu när de är större och hanterbara är de redo att planteras ut på ängen. Vattna ordentligt och njut av att se dina småplantor växa till sig.
  • Anlägg ängen på hösten när jorden fortfarande är varm men luften svalare och fuktigare. Det här ger sådden bättre förutsättningar att lyckas utan att du behöver vattna lika mycket. Och till nästa sommar kan du njuta av en vackert blommande äng. Dessutom gör en höstsådd att perenner som i vanliga fall ofta behöver en säsong innan de blommar, kan blomma redan nästa sommar!

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad av mig och Nelson Garden att anlägga din egen äng, för både din egen skulle och för våra pollinerande insekter!


Pionsirap recept piondrink

Pionsirap till sommarens svalkande drycker

Jag älskar pionernas underbara doft! Det är bara så synd att blomningen går över så snabbt för man skulle vilja njuta av dem längre. Men tänk om man kunde konservera den där ljuvliga doften? Det kan du, i min pionsirap!

Dessutom behöver du inte länsa trädgården från vackra blommande pioner utan kan njuta av dem in i sista stund. För här handlar det om att passa på precis när pionerna börjar vissna och släpper sina blad. Fiffigt va?
Så ut med dig och plocka bladen nu innan de falnar helt och prova mitt enkla recept på pion-sirap som piffar till vilken kall dryck som helst i sommar. Receptet hittar du lite längre ner.

Text och bild: Malou Augustin

Ätbara pioner

Det är oklart om alla pioner är ätbara och jag tänker inte gissa mig fram till det utan istället går vi på ett säkert kort och det är Luktpionen, Paeonia lactiflora. Och om du har pioner i din trädgård men inte är helt säker på om det faktiskt är just doftpion då råder jag dig att avstå från att prova det här från just dem.
Du får istället ha tålamod och köpa dig några plantor. Hellre det säkra före det osäkra, eller hur?
Och här är det inte hela växten vi använder oss av utan enbart de ljuvligt doftande kronbladen från blomman.

Skörda pionernas blomblad:

Underbart är som sagt kort och jag hade aldrig velat skörda av mina pioner om det innebar att missa blomningen när den är som vackrast. Så därför är det så perfekt att kronbladen kan skördas från att blomman börjar släppa sin kronblad. Men innan bladen börjar bli bruna. Så njut av blommorna i godan ro och sen när de antingen vissnat av sig själva eller ett regn kommer och dundrar ner så att bladen lossnar, då är du där och plockar dem.
Ju mörkare pioner desto mer färg får din pionsirap även om smaken är densamma om du väljer helt vita pioner.

Sedan är det så att insekter precis som oss äääälskar pioner och därför brukar det kunna krylla av dem i blommorna så mittförslag är att du börjar med att dränka blombladen i ett vattenbad. Då flyter de flesta insekter upp och du kan lätt ta bort dem.
Skulle det råka komma med något kryp är det ingen fara för dig, men för krypet…

Skörda pionblad ätbara pioner

Recept Pionsirap:

Det här behöver du:

ca 1 liter kronblad från pioner (inte hårt packade utan i en bunke bara)
4 dl kokhett vatten
4 dl socker

Gör så här:

Packa de vattenbadade blombladen i en stor glasburk med lock och häll på det heta vattnet.
Tryck ner kronbladen med tex en sked så att de hamnar under vattenytan. De drar snabbt ihop sig i det varma vattnet.
Låt svalna och ställ in i kylen i 24-48 timmar.
Sila av pionbladen och häll upp vätskan i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt sjuda på svag värme tills sockret har löst upp sig.
Häll upp sirapen på en väl rengjordflaska, jag steriliserar min i ugnen på 100 grader i en kvart innan jag använder den.
Låt svalna och förvara i kylskåpet där den håller i cirka en vecka. Eller frys in i iskuber om du vill kunna ta fram när du blir sugen på något gott att dricka.

Serveringsförslag

Pionsirapen får precis samma blommiga och lite kryddiga smak som blommornas doft har och passar perfekt till svalkande drycker.
Favoriten för mig är en skvätt pionsirap ihop med bubbelvatten och pressad citron som toppas med isbitar, ätbara blommor och en citronskiva. Så härligt gott och ser otroligt läckert ut!

Eller så pimpar vi upp den hederliga Gin&Tonic med pionsirap och gärna en gin med smak av citrus eller granskott.
Om man inte är så mycket för GT så fungerar det finfint ihop med lite vodka, pressa i lime och fylla på med bubbelvatten och krossad is.
Eller varför inte en lyxigt bubblig variant där pionsirapen toppas med prosecco eller champagne?

Vill du hitta fler spännande sommar-recept?
Då ska du klicka HÄR så kommer du till lite läckra recept med fikonblad!

Rädda bina

Hjälp våra vilda bin – skapa en oas för dem i din trädgård

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Vivara Naturprodukter som är ett stödföretag till Naturskyddsföreningen.

Vet du en sak? Läget för vilda bin är akut, för i Sverige är en tredjedel av våra vildbiarter på väg att försvinna. Men tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad!

Det finns hela 270 arter av vilda bin i Sverige och de står tillsammans med humlor för den största pollineringen av våra växter. Men idag riskerar en tredjedel av dessa bin att dö ut och det måste vi göra något åt.

Eftersom våra vilda solitärbin till skillnad från honungsbin håller sig inom några hundra meter från boplatsen trivs de på torra och blomrika platser. Naturligt handlar det om ängs- och betesmarker, grustäkter, vägkanter med mera. Och de här platserna kan vi efterlikna i våra trädgårdar och på så vis få fler bin att vilja bosätta sig i och omkring våra trädgårdar!

Text och bild: Malou Augustin

Ordna boplatser i din trädgård

Vildbin bygger sina bon på två sätt, genom att gräva en lång bogång i marken, på sandiga eller grusiga jordar. Eller så använder de håligheter som andra insekter redan gnagt i exempelvis timmerväggar och döda trädstammar, eller naturligt ihåliga stjälkar.

Vivara har ett flertal insektshotell som är framtagna speciellt för att ge olika insekter trygga bon. I den här modellen, insektshotellet Mallorca, bosätter sig gärna nyckelpigor, spindlar, blomflugor, humlor och andra insekter också. Rören med olika grovlek är perfekta för solitärbinas äggläggning. Vilda bin lägger först upp ett förråd av pollen i röret, lägger sedan ett ägg och sluter sedan till äggkammaren. Det här upprepar biet till dess hela röret är fyllt och då stänger biet till i rörets ände. När äggen är kläckta livnär sig larven av pollenförrådet. När larvstadiet är över väntar det lilla biet tills vägen ut är fri. Det betyder att biet från den sista, yttersta kammaren är det som lämnar röret allra först. Insektshotellet sätter man upp på en solig och skyddad plats som bör vara vindstilla och i närheten av blommande växter.

Bygg ett eget insektshotell

Och du kan så klart också skapa egna boplatser i trädgården.
Det kan räcka att borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge, borra hål i en död trädstam eller bunta ihop vass eller bamburör till ett hotell för vilda bin. Hålen ska vara ca 5-6 cm djupa och 3-13 mm breda för att passa olika typer av vilda bin. Men tänk på att inte gå rakt igenom hela brädbiten med borren utan det ska vara stopp så det finns en botten i biboet. Här hos oss har vi också en högstubbe som vi kompletterat med ytterligare hål för just vildbin.

Ordna en bivattnare i trädgården

Bin och andra insekter behöver vatten de också och de brukar söka sig till grunda vattenkällor för att inte riskera att drunkna. Därför är en bivattnare väldigt bra att ha i trädgården och dessutom superenkelt att fixa!
Ett grunt fat med stenar är perfekt som bivattnare och här hos mig har jag det vackra fågelbadet Edine ifrån Vivara. Det hänger under rododendronbusken och det är så härligt att höra hur det surrar inne i busken av bin och andra insekter. Här får de både skydd, pollen och vatten. Och när busken har blommat över får bivattnaren flytta till kvittenträdet utanför växthuset för då tar blomningen där vid.

Odla blommande växter

Det är inte bara för vår egen skull vi behöver odla blommande växter, utan även för binas skull. Från tidigt blommande växter som salix till senare blommande växter som kärleksört.
Så varför inte skapa en blommande rabatt just för insekterna med lavendel, fjärilsbuske, kantnepeta, stäppsalvia, stockrosor med flera? Eller anlägg en äng men blommor som vallmo, blåklint, prästkragar och malva.
Ju större artrikedom av blommande växter, desto större chans att locka flera typer av vildbin till trädgården.

Här kommer en lista på 22 växter som bin fullkomligen älskar! och dessa finns också i Vivaras sortiment.

Öka medvetenheten och kunskapen

Bin, och andra insekter också för den delen är spännande men på samma gång är det väldigt många som är lite nervösa och rädda omkring dem. Allra helst när det gäller våra pollinerare som bin, humlor och getingar som sticker till när de känner sig hotade. Och det här börjar ofta redan från barnsben. Så jag tror att det är jätteviktigt att vi låter barnen, och oss vuxna också för den delen, att titta närmare på dem på ett tryggt sätt, för att lära oss mer om dem och höja medvetenheten kring hur viktiga de är.
De är inte bara irriterande små djur som ska smällas med en tidning utan har ett enormt värde för vårt liv här på jorden. Så varför inte samla hela familjen för en insektsafari?!

Insektsafari i trädgården

Ta burkar med lufthål för att samla in olika insekter och titta närmare på dem. Insekterna hittar man lite överallt, i blommor, bland gräset, på trädstammar eller under stenar. Använd fantasin! Insektsafarin blir dessutom så himla mycket roligare om man verkligen kan studera insekterna på nära håll, som med Vivaras insektsburkar med förstoringsglas.

Då kan vi titta på insekterna i lugn och ro och de tar inte någon skada medan de är i burken och barnen tycker att det är otroligt spännande. Och även jag, måste jag ju säga, för jösses vad det är häftigt att använda förstorningsglaset i locket för att se detaljerna på insekterna som annars är svåra att uppfatta! Vilka färger har insekterna och hur många ben? Barnen tycker det är extra roligt att få rita av insekterna och ge dem ett namn innan de försiktigt släpper ut dem i naturen igen.
Sedan är det viktigt att tänka på att det är djur och de ska inte vara för länge i burken, även om min femåriga dotter gärna hade behållit dem som husdjur. Men för henne och hennes storebror blir även själva frisläppet en lektion i att vilda djur är vilda djur och de hör hemma i naturen.
Och hur ska annars insekterna kunna hjälpa till att pollinera våra växter?

Vill du göra mer skillnad för våra bin?

Var då med och skriv under för att politikerna ska ta ansvar för våra livsviktiga pollinerare och agera mot bekämpningsmedel som skadar bin. Klicka här för att komma direkt till Operation rädda bin!

Vill du läsa mer om hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård?
HÄR kan du läsa mer om hur du tar hand om småfåglarna i din trädgård.

Småfåglar i trädgården

Småfåglar i trädgården – Ta hand om dina små medhjälpare

Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Vivara Naturprodukter som är ett stödföretag till Naturskyddsföreningen.

Småfåglar i trädgården är både till nytta och nöje. Utöver att bjuda på fågelsång äter de också mängder av skadegörare som löss och andra kryp. Här får du tips på hur du får småfåglarna att trivas extra bra i din trädgård.

De flesta av oss älskar fåglarnas kvitter och att kika på dem när de vågar sig nära i trädgården. Dessutom är småfåglarna en god tillgång i trädgården eftersom de under sommaren äter en hel del småkryp som annars hade ätit av dina trädgårdsväxter. Jag ser fåglarna som mina medhjälpare och blir alltid glad när jag hör och ser dem i trädgården.
För att få fler fåglar att trivas i din trädgård finns det en del saker du kan göra för att bjuda in dem och få dem att trivas hos dig hela året. Det handlar inte bara om att ge dem mat och vatten utan även att ge dem rätt förutsättningar vid häckningen, trygga bon, platser för utsikt och skyddade miljöer.

Text och bild: Malou Augustin

Skapa skyddade platser för att gynna småfåglarna

Småfåglar trivs bäst på lummiga platser där de kan sitta skyddade. Som i träd, buskage eller glesa häckar. Och gärna vintergröna växter där de lätt kan gömma sig året runt.
Tänk dig naturen som utgångspunkt, buskage och lummighet växlande med öppnare områden och gärna i närheten av vatten. Om du kan få till det i din trädgård kommer den naturligt att locka till sig fler småfåglar.

Efter att ha börjat studera småfåglarna i min trädgård har jag märkt att de har ett visst rörelsemönster. Allra helst innan de vågar sig fram för att äta mat.
Först sätter de sig i en stor oxel i trädgården som ger dem överblick både över min trädgård, men också över området runtomkring. Därefter nästan störtdyker de in i Rododendronbusken intill matstationen. För att sedan flyga upp och sätta sig i silverpäronet på andra sidan av matstationen. Och slutligen ta sig till maten. Talgoxarna kommer ofta i grupp och hämtar mat en efter en, innan de sedan snabbt ger sig iväg in i buskagen i trädgården. Medan rödhaken, som gärna tar maten ifrån marken, kan spatsera runt en stund. Även svarthättan vågar dröja sig kvar och äter i lugn och ro från foderhuset.

Mat till småfåglar i trädgården hela året

Det jag har lärt mig genom samarbetet med Vivara är att det är bra att mata småfåglarna i trädgården under hela året!
Därför känns det extra kul att ha en riktigt snygg fågelmatarstation som passar både i trädgården eller på altanen.
Så här på vintern är det nämligen extra tufft för småfåglarna att hålla värmen. Då de behöver extra fett för att klara kylan, både på dagen och över natten. Vi märker det, för matarstationen är välbesökt främst efter gryningen när småfåglarna startar sin dag. Och sedan lite senare på eftermiddagen innan det börjar skymma.
Även nu när vintern börjar gå mot sitt slut i södra delarna av landet är det en god idé att fortsätta mata fåglarna. För våren innebär att häckningsperioden startar. Då är det extra viktigt för fåglarna att få sig ett energitillskott!
Senare under säsongen kommer ungarna och som behöver mat för att bli starka och friska. Många småfåglar föder dessutom två kullar under en säsong.
När sedan hösten kommer är det dags för fåglarna att bygga upp sina fettreserver inför vintern igen.
Så med andra ord, vi kan hjälpa småfåglarna hela året och återgäldas med den glädjen de sprider!

Olika fågelmat lockar olika småfåglar

Med en variation av fågelmat i trädgården lockar du naturligt olika småfåglar.
Jag använder en fröblandning med krossade och skalade frön i mitt foderhus och fröautomaten. Det skräpar inte ner så mycket och är lättare för mindre fåglar att äta direkt på plats. Och dessutom gör mindre spill och skräp att andra djur som råttor inte blir lockade till matplatsen på samma sätt!
Tillsammans med talgbollar med mjölmask som är full av fett och proteiner, en fettkotte med talg och olika fröer och sädeslag. Plus en energirik kokosnötshalva med jordnöttsmör har fåglarna ett riktigt smörgåsbord i trädgården just nu!

Ge småfåglarna vatten för både bad och dryck

Jag har lärt mig så otroligt mycket genom att sätta mig in i vad fåglarna har för behov och vatten är så klart ett av dem.
Under vintern får småfåglarna i sig vatten via snön men de har så klart lättare att dricka flytande vatten. Därför är ett frosttåligt fågelbad en god idé. Tänk då på att fylla på med färskt vatten minst en gång om dagen, gärna på morgonen eller eftermiddagen när fåglarna tar sig dit för att äta. Här hos mig har de även ett fågelbad på matarstationen och där dricker de flitigt.
Bland det mysigaste jag vet är att se en fågel som badar sig i fågelbadet. Och det är viktigt för fåglarna att kunna bada, för på så vis håller de sin fjäderdräkt i gott skick.
En lummig plats i skydd från rovfåglarna är perfekt för ett fågelbad. Här hos mig är det under den uppstammade rododendronbusken.

Fågelbad betong vivara

Boplatser för småfåglar i trädgården

Det är lätt att tro att småfåglar har lätt att hitta boplatser i naturen men de fåglar som vill bo i håligheter kan ofta ha svårt att hitta boplatser. Därför är det en god idé att sätta upp fågelholkar för småfåglar i trädgården.
Fåglarna använder inte bara holkarna vid häckning utan även som ett skyddande nattbo vid kalla nätter och dåligt väder.
Och eftersom fåglarnas häckningssäsong varar från februari till augusti är det en bra idé att hänga upp holkarna tidigt.
Fågelholkarna jag använder är i en materialblandning av träfiber och betong. Det gör att temperaturen i holken blir stabilare och ger fågelungarna bättre överlevnadschanser under häckningen. Dessutom gör den skrovliga ytan att de fåt bättre grepp och det blir lättare för dem att lämna boet.
Det är viktigt att placera holken i skugga för att skapa ett jämnt klimat i holken, solens värme är förödande för små fågelungar!

Nu är jag redo att välkomna nya fåglar i trädgården och väntar med spänning på att få se om jag får några inneboende i holkarna snart!
Hoppas att du också har blivit inspirerad till att locka fler fåglar till din trädgård för en ökad biologisk mångfald!

Växter och härdighet

Växter och härdighet – 8 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat

Vad betyder egentligen härdighet hos växter och finns det något man kan göra för att påverka den? Här får du tips och råd på hur du kan lyckas med växter som är på gränsen till härdiga hos dig.

Vi bor i ett väldigt avlångt land och det skiljer sig mycket i vilka växter som trivs i norr eller söder. Men också vilka växter som trivs utmed de mildare kusterna vid våra sjöar och hav mot inlandets kallare områden. Det behöver alltså inte handla om några långa avstånd för att det ska skilja sig i växtzoner. Utan förutsättningarna för växterna spelar väldigt stor roll. Om man gör sitt bästa för att skapa ett gynnsamt mikroklimat, kan man odla långt fler växter än vi tror. Just det här ska du få veta mer om nu!

Text och bild: Malou Augustin

Vad är växtzoner för något?

I Sverige använder vi oss av en zonkarta med växtzon 1-8.
Göteborg, där jag håller till ligger i zon 1-2 beroende på hur havsnära läget är och lite olika lokala mikroklimat. Den senast reviderade zonkartan är från 1993 och nu när klimatet förändras är det inte säkert att den stämmer längre. För med klimatförändringarna följer ett mildare klimat som gör att vi kan odla fler arter och sorter.

Internationellt använder man ofta det amerikanska zonsystemet som är framtaget av US Department of Agriculture. Det bygger på den genomsnittliga minimitemperaturen i olika delar av landet. Zon 1 är den kallaste och zon 11 den varmaste. Zon 1-2 här i Göteborg motsvarar ca 7b. Men det är inte ett helt felsäkert verktyg att använda sig av vid växtinköp. Eftersom det i USA kan skilja mycket mellan de olika årstiderna. Och flera områden kan ha en längre vegetationsperiod än vi har. Därför kan en växt som ska klara zon 7b ha svårt att överleva här hos mig. Eller så lyckas den inte blomma eller ge frukt. Eftersom motsvarande växtzon i USA kan ha en kort period av kyla och en betydligt längre och varmare vegetationsperiod än Sverige.

Zonkarta sverige
Bild: Riksförbundet svensk trädgård

Växtrytmen spelar en avgörande roll för växtens härdighet

Växtrytmen är avgörande för härdigheten då vintern i sig inte är den svåraste perioden för växterna. Det är hösten och våren som är den största prövningen. Det är för att det är då den fysiologiska övergången mellan växtens olika tillväxt- och vilofaser sker. Det första som ger förutsättningar för en god härdighet är invintringen som innebär att årsskottet hårdnar och blir styvt. Det blir förvedat. Invintringen innebär också för många växter att växten återför näring från bladen till andra delar av växten.

Unga plantor vintrar in senare än äldre plantor. Därför kan unga plantor kan behöva mer skydd under vintern. Inte bara under sitt första år utan under flera år tills den börjat vintra in ordentligt. Det är även så att många växter från sydliga och maritima områden invintrar senare och behöver en längre och varmare höst för den här processen. Som till exempel mandelträd.

Under själva invintringen blir växten härdigare och tål lägre temperaturer. Och i februari säger man att köldtåligheten är maximal. Det bästa för processen är långa växtperioder med varma och torra höstar då växten behöver energi för att klara invintringen.

En växt som skadas av köld- eller frostskador har oftast utsatts när den inte varit redo att klara kylan.

Mer än temperaturer påverkar växtens härdighet

Det är inte bara temperaturer som spelar roll för växternas härdighet.
Till exempel vinden fungerar så att den kyler ner luft genom att den transporterar bort värmen. På samma gång har den en uttorkade effekt där den drar iväg fuktig luft och ersätter med torrare luft. En riktigt kall vintervind ger därför lätt upphov till frysskador på framför allt blomknoppar men även bladknoppar och ny tillväxt.

Blöta lerjordar eller fuktighållande torvjordar håller jorden kall längre och tar längre tid att tina upp på våren. De kan därför ge upphov till frysskador på växternas rötter och minskar deras härdighet. Den blöta jorden innehåller dessutom mindre syre. Plus att växterna vid låga temperaturer får svårt att ta upp vatten och näring från marken och på så vis kan vintergröna växter drabbas av frystorka.

Skapa gynnsamma mikroklimat

Att skapa ett gynnsamt mikroklimat i trädgården kan i söder göra att man kan odla mer exotiska växter. Men också att man i norr kan odla fler växter som annars får svårt att klara den kalla vintern. Här kommer mina tips för att ett gynnsamt mikroklimat i din trädgård.

8 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat
  1. Plantera nära byggnader för att låta växterna dra nytta av alstrad värme och vindskydd.
  2. Ett hörn i sydväst ger ett riktigt bra mikroklimat vad gäller vind och sol för soldyrkande växter.
  3. Använd dig av stenar, betong eller tegel som fungerar som värmelagrande element. Antingen genom uppmurade väggar och murar eller stenar i rabatten.
  4. Träd, buskar, stenar, berg och andra fasta objekt som murar skyddar mot så kallad strålningsfrost. Så det kan vara en god idé att plantera växter i anslutning till dem. Tänk på att snö och tjäle går ur långsammare på våren vilket är en nackdel om växterna behöver en längre växtsäsong.
  5. Skydda växterna mot vinden genom att skapa vindskydd i trädgården. Använd dig exempelvis av häckar, buskage eller staket. Ju högre vindskydd, desto längre vindskyddad yta på andra sidan. Men även en låg häck ger bra vindskydd åt marktäckande växter på andra sidan.
  6. Se till att jorden är väldränerad. En väldränerad jord med mycket sand och grus är varm och ökar härdigheten hos växterna. Tänk då på att tillföra ordentligt med vatten och näring under tillväxtperioden. Detta eftersom en sand- eller grusjord i sig inte håller näring och vatten lika bra som en mullrik jord eller lerjord.
  7. Använd dig av hårdgjorda ytor. Sten, grus och plattor värms upp snabbare och håller värmen genom sina lagringsegenskaper. Till skillnad från gräsmattor som inte har samma egenskaper. Så känsliga växter kan med fördel planteras vid en hårdgjord yta.
  8. En södersluttning fångar naturligt upp mer sol än en norrsluttning och skapar på så vis en varm och gynnsam miljö för känsliga växter.

Jag hoppas att du med det här inlägget blir inspirerad att utmana din växtzon och tänja på växternas härdighet!

Vill du läsa mer om exotiska växter som kan odlas i gynnsamma mikroklimat i sverige? HÄR hittar du mer!

P.s Om du gillar mitt inlägg får du gärna stötta mig genom att dela det så att fler kan ta del av det.

ätbar och vacker trädgård

Den stilrena trädgården – med en blandning av ätbara och vackra växter.

Med spirande grönska och vacker natursten förvandlas familjen Bertrandssons trädgård från en grusig nyetablering till flera grönskande trädgårdsrum – med ätbara växter i rabatterna.

När Emma och Martin köpte huset i det nybyggda området i Lerum fastnade de för arkitektens vision – Ett område med husen och trädgårdarna i symbios med naturen, skogen och bergen runtomkring.
Här såg de potentialen att skapa en trädgård med inspiration från Japan
. Med råa material som betong, sprängsten och cortenplåt tillsammans med en stilren, skir grönska och en mjuk övergång mot skogen runtomkring. På grund av trädgårdens begränsade yta valdes pallkragarna bort till förmån för fleråriga ätbara växter i de stilrena rabatterna. 

Text och bild: Malou Augustin

Växtvalet

Växterna i trädgården varierar i formspråk, från det stilrena och minimalistiska på framsidan till det naturliga och vilda på baksidan av huset. På samma vis är det även främst på baksidan av huset de ärbara växterna är planterade, där de kan växa fritt och bli en naturlig övergång till den vilda skogen.

Några karaktärsväxter är bambu, japansk lönn, tallar, magnolia och gräs. Men även ätbara växter som fläder, åkerbär, amerikanska blåbär, och ramslök som bildar en matta i rabatten på våren. Åkerbär och smultron fungerar fint som marktäckare.

Altaner för avskilt umgänge

Familjen spenderar mest tid på den stenlagda framsidan som förutom parkering även blir samlingspunkten på dagen med barnen och grannar. På kvällen drar de sig gärna tillbaka till altanerna på baksidan. På den ena altanen finns det en loungehörna, grill och matplats. Den andra lite mindre altanen som ligger i direkt anslutning till sovrummet rymmer en insynsskyddad spa-del med en jacuzzi.

Familjens avskilda spa

Spadelen ligger nära grannens uteplats men känns ändå intim och privat då den är inramad med en pergola och grönskande bambu. Just spadelen är en av Emma och Martins favoritplatser. Designen kring altanen vid spadelen och hur den knyts samman till den stora altanen är något Emma och Martin blev extra nöjda med. De hade försökt få ordning på det själva två gånger innan, utan att bli nöjda. I mitt förslag knyter jag samman altanerna med en trappa som går rakt igenom en lummig plantering med ramslök och jätterams. Jag valde att öppna upp sovrummets balkongräcke och förlänga balkongen mot altanen med en bred trappa. På så vis går de olika ytorna ihop med varandra.
– ”Det bästa med designprocessen var att få idéer som vi själva inte kommit på. Och just lösningen runt spa-delen och hur den går samman med balkongen utanför sovrummet, känns det som om vi inte kommit på själva, just för att man blir hemmablind.”

Man behöver bo in sig

Intresset för växter har vuxit både för Emma och Martin och de har själva utökat med fler planteringar än vad detaljritningen innehöll från början.
– ”Att få en detaljritning med specifika växtval har gjort att vi lärt oss vilka växter som passar på fler platser i trädgården. Den har även blivit en bra grund att arbeta efter. När vi använder samma växter som på detaljritningen håller sig trädgården enhetlig. Och vi vågar även experimentera med att blanda in lite fler växter utan att det blir rörigt.”

Nu väntar familjen sitt andra barn och behoven har ändrats något. Dottern Saga smiter in till grannens gräsmatta när hon får chansen och därför ska Emma och Martin anlägga gräs på långsidan där det nu är grus. Tanken är att skapa en mer familjevänlig del i trädgården som bjuder in till umgänge och lek. Allra helst under härligt varma sommardagar.
Där var även en spaljé inritad i detaljritningen som inte byggdes men som nu kommer att förverkligas. Den kommer att skapa insynsskydd och en skuggig plats att svalka sig på. Emma drömmer också om ett växthus för odling av tomater och andra godsaker men det får komma senare.
Tillsammans med muren, planteringen mot skogen och de tre välformade klotkörsbären Prunus x eminens ’Umbraculifera’,  som de ofta får komplimanger för, kommer ytan trots gräset ändå harmonisera med övriga trädgården. Trädgården är inte så stor och det gäller att utnyttja ytorna väl, därför har familjen valt bort pallkragarna till förmån för barnen och mer utrymme.
-”Då är det ju kul när man kan få in fleråriga ätbara växter som återkommer. Vi försöker få vårt ätbara att smälta in med övriga växter så att det blir en kul blandning mellan ätbart och prydnad.”

Anläggningsarbetet

Efter designarbetet tog de hjälp med stenläggningen vid entrén och byggnation av en lång mur på trädgårdens ena långsida. Övriga arbeten har de utfört själva och Emma berättar hur Martin med sin envishet kånkat på stenar och byggt murar från morgon till kväll. Själv var hon gravid en del av tiden. Hon hjälpte till genom att gå och putta på Martin i ryggen för att hjälpa honom att skjuta på skottkärran med sprängsten de hämtat hos grannar längre ner för backen.
Just Martins stenarbeten är genomgående i trädgården och har förverkligat en stor del av designens vision. Natursten och sprängsten från området som med han med svett och jäklar anamma murat till vackra upphöjda planteringsbäddar. Och även ringlande stigar igenom rabatter och mellan träd som knyter samman hela trädgården.
Alla planteringar har de själva förberett och anlagt.
– Allt tar mycket längre tid än man räknat med men ett rejält grundarbete gör stor skillnad och är värt allt arbete.

Utöver stenarbetet har Emma och Martin samlat på sig växter från områdets platser för nyetablering där marken skulle röjas. Därifrån har de tagit tillvara på mossa, gräs och blåbärsplantor. Med det här växtmaterialet har de skapat en mjuk, naturlig känsla och suddat ut gränsen mellan den egna trädgården och naturen omkring.

Efter att trädgården blev klar känner Emma och Martin att de nu har mer yta att vara på, med olika rum för olika aktiviteter. De känner att de kan vara hemma och njuta och har inte behovet av att åka hemifrån. Allra helst nu i coronatider känner de sig extra tacksamma över detta.

Trädgårdsfakta:

trädgårdsritning

Här bor: Emma, Martin, Leon, Saga och bebis på väg
Var: Lerum
Trädgårdens ålder: 1 år
Läge: Högt läge på ett berg med granskog och blandskog runt om
Yta: 460 kvadratmeter
Zon: 2
Inplanerade ätbara växter:
Gräslök, Ramslök, Kärleksört, Bergtall, Jätterams, Björnbär, Svartbladig fläder, Rönn, Vindruva, Aronia, Åkerbär, Smultron.

P.s. Här kan du läsa mer om ätbar trädgårdsdesign
Ätbar Trädgårdsdesign – Plantering med en känsla av Italien
Ätbara perenna lökar – Snyggt och gott

Odla yacun

Odla Yacon – Exotisk, lättodlad & mer än bara en knöl

Har du fått upp ögonen för den ovanliga växten Yacon ännu? Den är trots sitt exotiska ursprung lättodlad och dessutom är det inte bara knölarna som är ätbara. Häng på här för tips och råd för denna vackra, fleråriga grönsak. Börja odla Yacon!

Yacon är en spännande växt med sina stora sammetslena blad och små solroslika blommor. Den växer sig dessutom hög och bred och står som ett exotiskt utropstecken bland övriga växter.
Yacon säljs som en exotisk och god knölväxt och det stämmer verkligen. Men den har fler otroligt fina egenskaper som jag inte tycker vi ska glömma bort.
Yacon är en lite ovanlig planta och det är inte helt lätt att veta hur man ska odla och använda den. Men här får du råd och tips för att odla och skörda din egen Yacon.

Text och bild: Malou Augustin

Vad är Yacon för växt?

Man odlar Yacon, Smallanthus sonchifolius, traditionellt i norra och centrala Anderna, som Colombia, Bolivia och Peru för sina söta och krispiga rotknölar. Den innehåller inulin som har goda probiotiska egenskaper och är ett osmältbart socker. Inulin kan man använda för behandling av till exempel diabetestrots att det ger en söt och god smak.
Den är nära släkt med solrosor och jordärtskocka och det syns både på de små gula blommorna och bladen.

Odla Yacon

Det är inte rotknölarna som ger upphov till nya plantor utan kronan, som likt en dahlia går att dela för att ge upphov till flera nya plantor.
För bästa resultat vill plantan stå i ett skyddat soligt och varmt läge. För det här är trots allt en exotisk växt. I varmare länder kan man odla yacun som en perenn men här i Sverige behöver vi likt Dahlior gräva upp knölarna på hösten för vinterförvaring. De tycker om mycket vatten och en mullrik, näringsrik jord, men klarar även torrare perioder.

Eftersom plantan kommer ifrån varmare klimat än vi har behöver den ganska lång utvecklingstid för att verkligen utveckla många och stora knölar. Minst 5-6 månaders växtperiod men helst uppemot 8 månader innan frosten kommer. Därför brukar jag börja odla yacun inomhus på våren och planterar sedan ut dem när frostrisken är över.

Innan utplantering
förodla yacon

Jag tar fram knölarna i början av April och sätter i krukor med planteringsjord. Dessa får stå inomhus med växtbelysning tills jag i Maj kan börja avhärda dem och sätta ut dem i växthuset tills frostrisken är över.
Var noga med att hålla jorden fuktig och tillsätt gärna flytande näring när de börjar växa.

Vid utplantering

Plantera på ett skyddat, varmt och soligt läge. De stora bladen är ganska mjuka och vindbyar kan skada dem så det är bra att tänka lite extra på det.
Tänk även på att plantan blir 1,5-2 meter hög beroende på sort och växtplats plus att den breder ut sig uppemot en meter i sidled. De stora bladen ger skugga till marken under vilket är bra mot ogräs men gör det svårare att kombinera med lågväxande grödor under.
Jag gödslar i samband med planteringen och då använder jag ekologiskt pelleterat gödsel eller bokashikompost från min jordfabrik.

Skötsel under tillväxtperioden

Håll jorden fuktig, även om plantan tål perioder av torka bra. Ge gärna näring, men tänk på att kväverik näring stimulerar bladmassa snarare än tillväxten på rotknölarna. Jag täcker med gräsklipp i början av sommaren och gödselvattnar med ekologisk flytande näring eller bokashi lakvatten ungefär varannan vattning under sommaren.
Det blir inga direkt skadedjursangrepp på plantan utan den är otroligt lättodlad.

Skörda yaconknölar

Yacon växer sig stor och fin och det är lockande att börja skörda knölarna direkt när hösten närmar sig. Men vänta in i det sista och låt frosten ta kål på plantans ovanjordiska delar. Själva knölarna tål markfrost så länge de inte ligger väldigt ytligt. I så fall är det en god idé att täcka med löv eller annat inför frosten för att skydda knölarna. Det är nämligen så att om plantan får en så pass lång säsong att den producerar riktigt stora knölar så riktigt ser man hur jordytan runt plantan reser på sig, riktigt häftigt faktiskt!
Knölarna är ömtåliga och man behöver vara försiktig när man skördar för att inte skada dem. En skadad knöl tål inte någon längre lagring utan blir snabbt dålig.
Knölarna sprider ut sig runt omkring och under plantans krona så gräv och krafsa försiktigt fram de stora knölarna för att inte skada dem, jag använder en grep och vickar lite lätt på platan för att få loss den skonsamt.
En planta kan ge så mycket som två kilo i skörd och jag var mer än nöjd med mitt dryga kilo i år!

Laga mat på blad och stjälk från Yacon

Yacun ätbara blad

Bladen skördas under växtsäsongen och används som spenat i grytor och omeletter. De godaste bladen är de nyare i toppen på plantan då de har en mjukare textur. Bladen kan också användas som wrap runt olika fyllningar.
Stjälken kan också tillagas i grytor och andra varma rätter.
Både blad och stjälk har en god ”grön” smak om jag ska försöka förklara smaken.

Rotknölar från Yacon ger många alternativ

Rotknölarna från Yacon har vanligen cremevitt fruktkött med en mild och söt smak samtidigt som köttet är väldigt krispigt. Som ett mindre sött äpple i smak ungefär. Sötman blir mer intensiv om rotknölen får ligga och lagras ett par veckor efter skörd. Men men får vara försiktig så att inte knölen skadas för då minskar hållbarheten markant. I kylen håller en knöl i minst tre månader. Det går även bra att frysa in bitar eller puré av rotknölarna.

Rotknölen är god att äta som den är, bara tvätta eller skala först och skvätt eventuellt på lite citron. Den är även god rå i smoothies och sallader.

Tillagad är den ganska anonym i smaken men innehåller mycket glutaminsyra som agerar som en smakförstärkare. Konsistensen är som vattenkastanjer. Därför tycker jag att den är extra god i asiatiska rätter.
Eller så utnyttjar man det söta och använder den i en efterrättspaj och det den är känd för, kokar sirap på den.
I dagarna här kommer jag att visa på Instagram hur jag gör godis på Yacon, så håll utkik!

P.s Yacon är som sagt släkt med jordärtskocka som är lite lättare att få tag på och du kan läs mer om HÄR>>

Så året runt tomater inomhusodling

Så tomater året runt – Inomhusodling som förlänger säsongen

Detta inlägg är en del av ett reklamsamarbete med Nelson Garden

Odla goda och färgstarka tomater inomhus hela året, även på vintern! Här får du råd och tips för en lyckad odling.

Så snart kylan kommer börjar vi intala oss att det är skönt att vila från odlingen. Men det tar inte speciellt lång tid så kliar det ihärdigt i de gröna fingrarna. Man saknar redan känslan av jord under naglarna och smaken från nyplockade tomater på tungan. Så låt inte vintern hindra dig!
Det går nämligen alldeles utmärkt att odla flera olika grönsaker inomhus på fönsterbrädan hela året, och tomater är en av dem!

Text och bild: Malou Augustin

Sådd

Så fröerna 0,5 cm djupt i såjord eller planteringsjord. Jag sår mina tomatfröer i planteringsjord då de även tål lite mer näringsrik jord. På så vis sparar jag såjorden till mer känsliga fröer.
Därefter ställer du sådden ljust och i rumstemperatur tills de gror. Alternativt på en värmematta så går det ännu fortare men det är knappt nödvändigt. Se även till att hålla sådden fuktig men inte blöt. Efter ungefär en vecka tittar de första små plantorna upp.
När fröerna grott gallrar jag så att det är en planta per kruka, annars blir det lätt för trångt för att de ska växa bra.
Detta eftersom två plantor i samma trånga kruka konkurrerar med varandra om både rotutrymme, näring, vatten och ljus. De brukar då tendera att bli långa rangliga plantor med mycket blad istället för kraftiga plantor som koncentrerar sig på att sätta frukt.

Tomatfröer

Omplantering

Beroende på storlek på krukan du använder tar det olika lång tid innan du behöver plantera om dina tomatplantor. Kika på undersidan av krukan, när rötterna börjar söka sig ut är det dags att ge tomatplantan en större kruka.
Speciellt om det är så att de stått lite mörkt och blivit långa och gängliga är det ett utmärkt tillfälle att plantera om dem djupare för att få en stabilare planta. Därför sätter du dem så jorden når till första karaktärsbladen. Det går även att sätta ännu djupare genom att vira stjälken i krukan som på bilden. Tomatplantan kommer att skjuta fler rötter utmed stjälken. Skulle den råka gå av är det inte heller någon fara. Bara håll håll jorden fuktig så rotar sig den avbrutna plantan snabbt.

Min tomatplantor får slutligen bo i en kruka som rymmer ungefär 1 liter jord och det fungerar väldigt bra.

Belysning

Ställ tomaterna så svalt och ljust som möjligt. Exempelvis ett fönster mot öster eller söder utan element under, alternativt stäng av elementet. Tomater som odlas inomhus ger naturligt mindre skörd än de som odlas utomhus eftersom det är svårt för oss att tillgodose behovet av ljus. Därför är växtbelysning en bra investering om man vill få en riktigt lyckad skörd.

Med växtbelysning
Tomater inomhus

Det finns mängder av alternativ för extrabelysning, Nelson Garden har till exempel smidig växtbelysning som kan hängas i fönstret över plantorna.
Man kan även spara plats genom att hänga upp belysningen under ett bord genom att sätta fast krokar under bordsskivan, som jag har gjort inne i mitt kontor.
Sätt en timer och låt plantorna få växtbelysning cirka 12 timmar om dygnet. Min belysning är igång 08-20 varje dag.

Utan extrabelysning

Om du inte har möjlighet att ordna extrabelysning är det fullt möjligt att odla tomater i ett riktigt ljust fönster. I ett söder eller österfönster med full sol, helst 6 timmar eller mer trivs tomaterna bra. Däremot ger plantorna något mindre skörd utan ordentligt belysning. Men det är oftast inte främst för skördens skull vi odlar inomhus under vintern, utan för odlingsglädjens skull så då kan man kanske ha lite överseende med det.
Dessutom får man tänka på att tomatplantorna blir något högre när de odlas utan extraljus, de sträcker sig helt enkelt efter ljuset och blir rangligare i växtsättet.

Näring och vatten

Tomter är näringsälskande växter och det är därför viktigt att vattna och ge näring regelbundet. Eftersom växter generellt trivs bäst med att få näring ofta brukar jag ge alla mina växter en svag dos näring vid varje bevattning. Tomaterna är inget undantag. Jag använder en flytande ekologisk näring och tillför cirka 1% näring i vattnet varje gång. Så i 1 liter har jag i ca 1 ml näringslösning.
Eftersom det handlar om så små mängder per gång underlättar det doseringen att ha en vattenkanna på minst ett par liter.

Pollinering

Ute i naturen hjälper vinden till med pollinering genom att ruska plantorna. Så för att ge samma effekt inomhus är det en god idé att ruska lätt på blomklasen för att gynna fruktsättningen.
En annan god idé med att ruska lätt på blomklasen är att man luktar somrigt av tomat efteråt. Win win eller vad säger du?

körsbärstomat

Vilka tomater kan odlas inomhus?

Egentligen kan alla tomatsorter odlas inomhus men det är de små busktomaterna som lämpar sig allra bäst eftersom de är lättare att hantera och tillgodose behoven för. Eftersom det är busktomater man odlar skall plantorna inte tjuvas. Istället tillåts de producera sidoskott för att ge en ökad skörd. Tomaterna ger sedan skörd cirka 3 månader efter sådd. Här är de sorter från Nelson Garden som jag odlar.

’Tiny Tim’

En liten och lättodlad busktomat som blir 30-40 cm hög. Trots sin storlek producerar plantan mängder av små, söta tomater. Den kräver inget stöd men det kan vara en fördel för att få en fin och upprätt planta.

’Siderno’ F1

En något större busktomat som blir omkring 45 cm hög. Även denna får rikligt med små, röda tomater. De har en större benägenhet än ’Tiny Tim’ att dra iväg mot ljuset om de till exempel står i ett fönster. Därför har mina plantor fått stöd med en bambupinne.

’Balkonzauber’

Detta är en lite högre busktomat som blir 50-60 cm hög och producerar medelstora röda tomater med söt smak.
Den här plantan behöver precis som ’Siderno’ stöd för att bibehålla ett rakt växtsätt.

Vad säger du, blir du sugen på att testa? Om du sår dina frön nu, kan du kanske skörda lagom till Påsk, hur lyxigt vore inte det?

Jag blir jätteglad om du skriver en kommentar eller delar inlägget till andra som kanske också är nyfikna på inomhusodling av tomat.

P.s. Om du skulle råka få ohyra på dina tomater kan du använda dig av Såpspritlösning som jag har recept på HÄR.

Odla groddar och skott

Groddar och skott – Odla superfood hemma på köksbänken!

Detta är ett reklamsamarbete med Sproutly.
Att odla groddar och skott är ett enkelt, snabbt och billigt sätt att odla fram din egen superfood hemma i köket. Hållbar och hälsosam mat när den är som bäst! Häng med och se hur och varför du också ska börja odla groddar och skott.

Jag har aldrig varit någon groddare och odlar egentligen bara lite ärtskott. Jag brukar istället köpa hem färdiga groddar och skott ifrån affären. Men det är slut med det för min del nu!
För med hjälp av den otroligt pedagogiska och vackra boken Groddar och Skott, skriven av Jonas Bendroth från Sproutly och Annika Christensen från Annikas Naturliga Ting är jag nu helt hooked.
Jag har lärt mig hur enkelt och snabbt det går att grodda. Dessutom är det fantastiskt nyttigt, det ser trevligt ut och resulterar i mängder av hållbar mat som hela familjen älskar.
Om du inte redan odlar groddar och skott då är det hög tid att du börjar nu och jag kan lova att du absolut inte ångrar dig!

Hållbar och hälsosam mat när den är som bäst!

Text: Malou Augustin

Vad är Groddar och Skott för något?

Allting börjar med ett frö som innehåller den färdiga plantans anlag för att kunna växa sig till en stor och fin planta. Utöver det innehåller även fröet en koncentrerad kraft och precis rätt mängd av näring för att överleva när fröet grott men inte fått sina rötter ännu.

Grodd
Groddar och skott

När fröet kommer i kontakt med vatten och håller sig fuktigt i rumstemperatur startar växtprocessen i fröet och det vaknar till liv. Nu börjar växer det snart ut en liten ”svans”. Svansen är i själva verket fröets outvecklade rot. Det här stadiet på fröet kallar vi för för grodd. För att få riktigt fina groddar ska fröerna gro i en luftig och rymlig miljö och i samband med att man sköljer igenom groddarna rör man runt dem så de inte får fäste. Man äter hela grodden och den har en härligt krispig konsistens. Tänk att ett stenhårt litet frö på bara några dagar är förvandlat till något så gott!

Skott
Ärtskott

Efter groddfasen kommer nästa tillväxtfas i växternas liv. Det skjuter ut skott. För att odla skott låter man i så fall fröet vara och groddarna rota sig. Man behöver ingen jord för detta utan vatten räcker här också. Då omvandlar grodden sig till små rötter som får ta fäste. Grodden skjuter sedan upp ett skott mot ljuset. Ljuset får igång fotosyntesen och på grund av fotosyntesen grönskar skottet. Skotten skördar man sedan av efter ungefär 1 vecka beroende på sort.

Så här odlar jag groddar och skott

Groddar

Börja med att mäta upp hur mycket groddar du ska ha. Tänk på att några frön blir väldigt mycket groddar i slutändan så ta inte för mycket! Sedan är det dags att tvätta av groddarna, jag gör det genom att skölja dem i omkring 15 sekunder. Sedan lägger jag dem i en skål, fyller på med ordentligt med vatten och blötlägger. De fröer jag skriver om här har jag gjort i ordning på kvällen innan jag går och lägger mig så är de redo på morgonen. Efter blötläggningen sköljer jag dem igen och därefter hamnar de i sin burk eller sil. Sedan får de sig en titt morgon och när jag minns, även kväll då jag sköljer igenom dem. Sedan är det bara att köra på i några dagar och förundras över hur snabbt groddarna växer. Jag föredrar att skörda mina innan de får för sig att grönska.

Skott

Mina skott odlar jag främst i jord. Jag blötlägger fröerna och trycker sedan ner de på jordytan. Täck med en handduk de första tre dygnen för att hålla kvar fukten. Spraya även med vatten på fröerna de första dagarna. Sedan kan man börja vattna i jorden då rötterna letat sig ner. Står skotten ljust växer blir de inte långa lika snabbt som om de står lite mörkare. Därför är vintermånadernas mörker är till en fördel här – långa fina skott!

5 goda och bra nybörjarfröer

Bovete – en snabb vän till tarmfloran

På bara ett par dygn börjar groddningen av bovete. Sedan har man en grodd att njuta av som är både god och gör gott. Den hjälper nämligen bakterierna i tjocktarmen att producera kortkedjiga fettsyror som kan ha en positiv effekt på IBS. Ljuv musik i mina öron!
För att odla skott tar det 7-10 dagar till skörd.
Blötläggning: 8-12 timmar.

Linser – proteinrikrik nybörjargrodd

Efter 3 dagars groddning är linserna klara. Därefter kan man äta de som de är i sallader eller använda i allt ifrån vegofärs till bröd eller smoothies. Med hela 18 % järn och 18% av det dagliga intaget är de härligt näringsrika. Samtidigt innehåller de hela 9% protein.
Blötläggning: 12-24 timmar

Mungbönor – ljusskygg favorit

På bara 4 dagar groddas mina barns absolut favorit, mungbönsgroddar. De fullkomligen älskar dem och skulle kort sagt kunna vräka i sig hur mycket som helst. På inrådan av Annika odlar jag mina i mörker så de inte blir beska. Till det använder jag en groddskål drejad av Ellen Claesson Ceramics för Sproutly. Groddskålen hittar du här.
Blötläggning: 12-24 timmar

Rädisor – läckert pepprig smak

Rädisgroddarna tar 4-5 dagar och de blev lite av en smaksensation för mig. Matlagning, såsom en ganska alldaglig sallad är fantastisk ihop med rädisornas pepprighet. De lyfter smakerna till en annan nivå.
Skräms inte av det vita luddet, det är inte mögel utan små fibriller som bildats. Fibriller är små rothår/rotludd som har som uppgift att fånga upp den sista fukten i luften när grodden börjar torka. Så det är ett tecken på att allt fungerar precis som det ska. Rädisgroddar får ofta fibriller.
För att odla skott eller bladgrönt tar det 5-7 dagar.
Blötläggning: 8-12 timmar

Ärtor – Enzymrik trotjänare

Ärtgroddar går otroligt fort, bara 1-2 dagar efter blötläggning. Jag har inte odlat ärtgroddar innan men här hemma har vi ofta ärtskott i fönstret, flera krukor. För utöver att vara riktigt goda är ärtskotten även vackra att se på. Ärtor innehåller massor av enzymer som hjälper de goda tarmbakterierna att bryta ner mat till näring.
För att odla skott tar det 7-10 dagar.
Blötläggning: 12 timmar

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget och blir inspirerad till att prova odla groddar och skott du också!
Om du odlar egna groddar eller skott är det superkul om du delar med dig på sociala medier och märker inlägget med hashtaggen ”#evergreenssprouts”. Allt blir så mycket roligare när vi delar med oss och gör det tillsammans.

Ta hand om dig så hörs vi snart igen!

Visste du att?

Odla groddar är en god gärning för vår planet. Sex gånger så mycket frön än färdiga groddar får plats på i lastbil. De kräver mindre landyta för odling. De är nästan alltid odlade på ekologist vis och gynnas friska odlingsmarker som binder koldioxid bättre.

Du kan grodda och odla skott i nästan vad som helst.

En sil, en skål, på ett fat, i en kruka, i en lergryta eller i gamla mjölkkartonger. Skott kan gro på papper, i jord, i vatten….

Plantering med en känsla av italien

Ätbar Trädgårdsdesign – Plantering med en känsla av Italien

Stekande sol och värme är underbart men påfrestande för många växter. Men med rätt planering skapar du en hållbar och vacker rabatt, full av ätbara växter. Följ med och inspireras av en ätbar trädgårdsdesign med en känsla av Italien!

Planteringen intill uppfarten är det första som syns, både för oss i familjen och för besökare som kommer hem till oss. Så när vi började med den för 5 år sedan, planerades den med omsorg för att ge ett trevligt intryck hela året. Inte heller är det någon slump att planteringen för tankarna till Italien då det är mitt absoluta favoritresmål och jag så gärna vill ha en del av Italien hemma i min trädgård.
Läget är perfekt för örter och kryddor som trivs extra bra här i den varma, väldränerade jorden och sommarens stekande solsken. Så det fick helt enkelt bli en Italieninspirerad plantering med växter som är både ätbara, snygga och lättskötta.
Här får du se hur och med vilka växter entrérabatten är utformad. Dessutom får du tips på fler ätliga växter som hade passat i planteringen. Häng med!

Text och bild: Malou Augustin

Inspirerad av Italien

Italiensk inspirerarad trädgård
Redan ett par år efter anläggningen av planteringen var den riktigt väletablerad

Inspirationen till rabatten kommer från flera resor i Italien och främst från vår bröllopsresa och Hotel Ravesi på den lilla ön Malfa norr om Sicilien. Det familjeägda lilla hotellet har den mest underbara italienska trädgård man kan tänka sig! Så jag tog en del av den trädgården hem i hjärtat och återskapade känslan i vår entrérabatt. Rabatten är stilren och lugn i sitt formspråk samtidigt som växterna är lummiga. Jag flörtade med de Italienska trädgårdarna både genom kontrasterna i färgtoner, former och växtval när jag planerade den här planteringen. Men också genom att använda upprepningar av växter som skapar ett lugnt och klassiskt flöde i rabatten. Genom att använda växter i flera nivåer, både marktäckare och uppstammade träd får rabatten en ombonad känsla trots sin stilrena bas. Min sinnesbild är en olivträdslund utmed en italiensk bergssluttning som doftar av naturens örter och kryddor som täcker marken under träden…. Kan du se det framför dig?

Planerad med våra behov i åtanke

Redan från början låg fokus på att möta de behov vi hade för platsen och trädgården som helhet. Kort sagt fick vi sitta ner och skriva upp vilka funktioner platsen behöver uppfylla. Lekande barn, bred last i form av matkassar och möjlighet att passera med en välfylld skottkärra. Helt enkelt en passage som klarar mycket liv och rörelse. Till behoven hör även att det ska vara en lättskött plantering som med tiden kräver minimal ogräsrensning. Torktåliga växter som trivs i stekhet sol och inte behöver vattnas eftersom det inte finns en vattenpost eller vattentunna på den sidan av huset. Dessutom vill vi spara på vatten. Kort sagt en plantering som är snygg hela året utan någon större ansträngning. Slutligen vill vi även ha en plantering där det växer fleråriga ätbara växter, främst örter i sådan mängd att skörden inte gör den mindre estetiskt tilltalande. Det vill säga, vi kan skörda utan att det märks.

Anpassad efter platsens förutsättningar

Själva växtbädden står på berg, därför är den uppbyggd med cortenstål och jorddjupet är ungefär 50 centimeter. I botten ligger grova grenar och organiskt material från komposten likt en Hügelkultur. På toppen är det påfyllt med väldränerad och ogräsfri rabattjord. Det här gör att jorden snabbt torkar upp på ytan men håller mer fukt i botten. Det är en torr och varm växtplats och med den hårdgjorda yta under kan växtrötterna inte heller söka på djupet efter vatten.
Rabatten sträcker sig utmed huset mellan en gång av betongplattor och en 1,5 meter hög stenmur i natursten från en tidigare husgrund. Tack vara det sydvästliga och skyddade läget blir platsen otroligt varm redan när vårsolen tittar fram. När solen är framme under sommaren är det nästan olidligt varmt mot stenmuren. Alla de här förutsättningarna gör att torktåliga och solälskande växter är nödvändigt.

Färg och form

Silvrig italiensk plantering
Mjuka silvriga toner är en favorit hos mig.

För oss är det som sagt viktigt att den här sidan av huset har ett lugnt och välkomnande intryck. Och mycket av det som inspirerar i de italienska trädgårdarna är kontrasten mellan det hårda konstruerade och det mjuka naturliga. Stålets varma, rostiga toner gifter sig fint med betongen och naturstenens kalla nyanser.
Växterna går i mjukt silvriga nyanser blandat med kalla gröna toner med blå och vita blommor. Både bladen och blommorna varierar med runda och spetsiga former som ger en fin kontrast till varandra. Även om planteringen är ganska stor, 6 meter lång och 2 meder djup på det bredaste stället så har jag inte fyllt den med en mängd olika växter utan valt ut några återkommande sorter. På så vis blir planteringen varierad utan att vara rörig.

Växtval

Trädgårdsritning ätbar trädgårdsdesign
Det är sällan jag ritar min egen trädgård och jag lägger inte samma tid och energi på det som att designa andras. Det blir lite som kravlöst klotter kan man säga.

Planteringen är från början inte anlagd att vara helt ätbar med en stor mängd olika sorters ätbara växter. För när jag skapade den hade jag ännu inte landat i att vilja odla ätbart i hela trädgården. Men ändå är det här en nästan helt ätbar plantering. Kanske känns alla växter inte självklara att äta men hade jag gjort om den idag när jag har mer kunskap efter min trädgårdsmästarutbildning hade jag förmodligen inte förändrat så mycket i den ändå. För det är en plantering jag skördar ifrån hela året, minst en gång i veckan. Och även om jag vill odla ätbart överallt så är en vacker trädgård med mina favoritväxter lika viktigt för mig. För den som vill ha en ännu mer ätbar plantering kommer här även förslag på komplementväxter att byta mot om man vill få ännu större ätbar användning av planteringen.

1. Pyrus salicifolia, Silverpäron
Silverpäron
Nordens oliv kallas silverpäronet, och jag kan inte annat än hålla med.

Silverpäron har tyvärr inte ätliga frukter även om det sägs att de ska vara någorlunda aptitliga om de får bli så pass övermogna att de blivit bruna. Jag har inte provat.
Om man vill ha ett ätbart substitut fungerar en uppstammad Eleagnus umbellata, Koreansk silverbuske. Eller en uppstammad Hippophae rhamnoides, Havtorn.

2. Salvia officinalis, Salvia
Salvia officinalis
Den upphöjda planteringen gör att växterna kommer närmare och samtidigt hålls undan från förbispringande barn.

Salvian är mina absoluta favorit i planteringen. Den är vintergrön, sprider sig med avläggare och används flitigt i köket. Om man bor för nordligt för salvian hade jag däremot bytt ut den och då ganska drastiskt. Jag hade satt en Rosenkvitten istället, Chaenomeles japonica. Det hade inte gett ett silvrigt uttryck men en vacker växt med läckert gula frukter på hösten. De är riktigt goda att göra till exempel marmelad och fruktgodis av.
Är det silvriga man är ute efter så hade Stachys byzantina, Lammöra, varit ett alternativ. De är ätbara, de ludna bladen smakar som fisk om de paneras och friteras. Jag har testat och det var väldigt gott även om jag inte är så mycket för friterad mat.

3. Anaphalis margaritacea, Pärleternell.
Pärleternell eller Ulleternell
Se så vacker den är, tänk att till en början tyckte jag inte om den. Annat är det nu!

Nu ska jag börja med att erkänna att jag inte är säker på om det är Päreternell eller Ulleternell jag har i min plantering för de fanns i trädgården när vi flyttade hit. Så därför har jag inte smakat mina. Men om det är pärleternell så är blommorna ätbara. För mig spelar det ingen roll. Jag älskar eternellens vackra blomställning som håller sig fin långt in på vintern. Dessutom är den en utmärkt marktäckare!

4. Nepetea x faassenii, Kantnepeta
Kantnepeta
Kantnepetan är blå även när blommorna vissnat. Jag klipper ner de efter blomning för då hinner de oftast med en omgång till.

Så vacker och så tacksam växt. Jag älskar Kantnepeta! På nepetan använder jag bladen, antingen som en extra krydda i sallader, kalla såser eller i te. Men främst har jag den för att den är så otroligt vacker och pollinerarna älskar den.

5. Salvia nemorosa, Stäppsalvia
Stäppsalvia
Även stäppsalvian bjuder på en andra blomning om man är snabb på att klippa ner den efter den första. Dessutom lätt att ta sticklingar på!

Stäppsalvian odlar jag inte för några ätbara egenskaper utan för att den är vacker. En ätbar trädgård behöver inte BARA ha ätbara växter. Men om man vill ha ett ätbart alternativ hade jag valt Agastache foeniculum, Anisisop som jag odlar på andra ställen i trädgården. Den drar också pollinerare och är fantastiskt god i te! Den enda nackdelen är att den, trots att den är perenn är ganska kortlivad och därför valde jag bort den i den här planteringen.

6. Muscari botryoides, Pärlhyacint
Pärlhyacint
Visst är den väl synd att äta av?

Jo men visst, pärlhyacinten är ätbar. Blomknopparna och blommorna är ätbara. Men i min plantering får de vara ifred. Vill du ha tips på andra perenna ätbara lökar finns det i det här inlägget.

7. Origanum vulgare ssp hirtum, Grekisk oregano.
Grekisk oregano
Tidigt på våren kommer den grekiska oreganon igång, helt i min smak!

Min stora planta av Grekisk oregano riktigt stormtrivs i det grusiga läget mot husgrunden. Tänk att några fröer kan växa och bli så omfångsrika på bara några år! Den här hade jag inte bytt för allt i världen för under säsongen går jag och plockar av den till nsätan varje måltid eller bara för att ha lite gott på en macka med ost och solmogna tomater. Mums!

8. Crocus sativus, Saffranskrokus
Saffranskrokus
Här blommade krokusen inomhus förra året, än så länge blommar de inte ute i planteringen, men de har kommit upp!

Nykomlingen i planteringen är saffranskrokus. Jag trodde att jag hade satt lökarna i växthuset men jag har planterat dem i gruset mot husgrunden. De blommar inte ännu men är på väg upp så med andra ord har de klarat sin första vinter. Det ska bli spännande att följa dem i fortsättningen!

Ett sista tips

Fastna inte i tankegångar att ha så mycket olika växter som möjligt, koncentrera dig på det du tycker är gott. För om du ser fram emot att skörda blir odlingsglädjen så mycket större!
Du behöver inte bara odla ätbart heller bara för att jag kallar det en ätbar trädgårdsdesign. Bonusen kommer av att vidga vyerna och flytta det ätbara ut ifrån köksträdgården och örtträdgården så att de kan tillföra fägring och ätbart i alla rabatter.
Jag planterar inte perenna knölväxter ihop med buskar eller perenner med ovanjordiska ätliga delar. För jag vill undvika att störa i jorden och det skulle jag i så fall göra vid varje skörd av de underjordiska knölarna. De har jag istället främst i köksträdgården eller på en annan egen plats.

Ätbara perenna lökar

Klicka här för att komma till inlägget

Ätbar trädgårdsdesign

Odla 6 sorters bär på liten yta

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide