Min dröm har länge varit att ha en vintergrön rosmarinhäck i trädgärden. Jag vill gå och dra med handen över rosmarinhäcken och känna den goda doften spridas i trädgården. Har jag haft tur har rosmarinplantor överlevt en vinter eller två i trädgården men så kommer en riktigt kall och blöt vinter så har de dött.

Men nu har jag köpt hem Rosmarin ’Arp’ och mina förhoppningar är höga.
Jag kan erkänna att det inte är den första eller andra gången jag köpt hem den utan så mycket som den tredje, så jag tänkte berätta om mina tidigare missöden. På så vis slipper du göra mina misstag.

En rosmarinhäck
En rosmarinhäck ska få rama in odlingslådan med perenna lökar medan de växer till sig.
Misstag nummer 1.

Den första plantan av ’Arp’ dog övervattningsdöden. Jag planterade den i en stor balja med andra kryddväxter tillfälligt för att jag skulle på semester. Veckan i princip regnade bort och jag kom hem till en balja full av geggamoja och en vissen planta. Jag planterade om den men den återhämtade sig inte utan dog kort därpå.
Min lärdom, låt absolut inte rosmarinen stå blött!

Misstag nummer 2

Den andra plantan jag köpte levererades på hösten i oktober och jag planterade den direkt i en odlingslåda i köksträdgården. Eftersom den inte hann etablera sig något direkt innan vintern packade jag omsorgsfullt in den med granris i december när kylan började sätta in på allvar. Sedan hade vi en växlande vinter med stundom kyla stundom regn.
På våren när jag tog bort vintertäckningen hade plantan tappat alla sina barrliknande blad och möglat på grund av att det blev för instängt.
Min lärdom, köp plantorna tidigare på säsongen så de hinner etablera sig på sin växtplats innan vintern och klarar sig utan vintertäckning!

Rosmarin 'Arp'
I våras klipptes rosmarinen ner för att ge sticklingar, det har gjort den extra buskig och fin nu
redan första året.

I år fick jag hem mina plantor under våren och planterade direkt ut dem i en av mina odlingslådor. Dessutom var jag snabb på att ta sticklingar på dem (Mer om det kommer till våren för det är ändå inte rätt tidpunkt för det just nu).
Så nu har jag 5 stora väletablerade plantor och omkring 75 sticklingar som allihopa är på god väg att etablera sig innan vintern.
Jag kommer inte att täcka dem utan de kommer att få stå ifred, luftig och väldränerat.

’Arp’, ursprung och specifikationer

Rosmarin ’Arp’ har sitt ursprung i Arp, en liten stad i Texas, Usa och upptäcktes av en kvinna vid namn Madalene Hill.
’Arp’ är känd för sin härdighet då den klarar temperaturer ner till -22 grader och sägs vara den härdigaste av alla Rosmarinsorter.
’Arp’ blommar med ljust blå blommor under sommaren.
Den har barrlika vattenlagrande blad som är silvergröna i färgen.
Bladverkets doft har en ton av citrus utöver den vanliga rosmarindoften.

’Arp’ vill ha en solig, skyddad växtplats med väldränerad jord. Men det går även bra i halvskugga.
Plantan kan bli omkring 120 cm hög och 50 cm bred. Den passar fint i kruka, som solitär eller som en låg häck.
Beskär under sommaren för att skörda och hålla formen på plantan men undvik att klippa in på gammal ved (där det inte växer några blad).

Nu hoppas jag att du har fått lite inspiration till att införskaffa denna rosmarin som klarar betydligt kallare klimat än de vi vanligen hittar i trädgårdsbutikerna!

P.s. Självklart kommer jag att följa upp och berätta hur det går under vintern för mina plantor.
Senare till våren kommer jag även visa hur jag tar sticklingar på mina rosmarinplantor, det är superlätt!

14 svar

  1. Hejsan Anette, jag vet inte om jag kommer att ha plantor för försäljning, det får visa sig till våren i så fall.
   Men hör av dig under våren, det kommer ett inlägg i samband med att det är dags att ta sticklingar så då kan du passa på att höra av dig. Om du ligger med i maillistan så får du mail när blogginlägget publiceras.
   Hälsningar Malou

   1. Jättekul att läsa om! Ger stor inspiration till att lyckas övervintra rosmarin. TACK för att du delar med dig av dina missöden, då blir vi som är dina läsare bättre rosmarinsodlsee redan innan vi startat ??
    Tack för trevlig läsning!
    Anna

 1. Spännande med en härdig rosmarin. Jag försöker varje år övervintra ”vanlig” rosmarin svalt men har hittills inte lyckats. Skulle vara roligt att försöka med ”Arp”. Läser att du ev. kanske har ngr sticklingar till försäljning i vår. Var på nätet kan jag hitta och beställa ”Arp”.
  Mvh Gunilla
  @lilla_minas_odling

  1. Hejsan Gunilla,
   jag har köpt mina från Rühlemanns, Kräuter und duftpflazen i Tysklan (hoppas jag stavade rätt nu)
   Under ena bilden har du länken till dem för jag har lånat bilden därifrån.
   Hälsningar Malou

  1. Hejsan Carolina,
   nej jag kommer tyvärr inte ha några plantor för försäljning. Här hos mig blev det en kall och längre köldperiod än vanligt och mina sticklingar klarade sig inte.
   Tanken är att ta nya och i så fall övervintra dem frostfritt första vintern.
   Mvh Malou

  1. Hejsan Karolin,
   vi flyttade förra året och tyvärr överlevde inte plantorna flytten men i övrigt klarade de sig fint. De växte då i zon 2. Jag har en trädgårdsvän i Växjö som också lyckats bra med sina plantor så den har stor potential. 🙂
   Jag kommer inte sälja sticklingar i år men planen är att göra det från nästa år här på gården.
   Hälsningar Malou

Lämna ett svar