Detta inlägg är ett reklamsamarbete ihop med Vivara Naturprodukter som är ett stödföretag till Naturskyddsföreningen.
Småfåglar i trädgården är både till nytta och nöje. Utöver att bjuda på fågelsång äter de också mängder av skadegörare som löss och andra kryp. Här får du tips på hur du får småfåglarna att trivas extra bra i din trädgård.
De flesta av oss älskar fåglarnas kvitter och att kika på dem när de vågar sig nära i trädgården. Dessutom är småfåglarna en god tillgång i trädgården eftersom de under sommaren äter en hel del småkryp som annars hade ätit av dina trädgårdsväxter. Jag ser fåglarna som mina medhjälpare och blir alltid glad när jag hör och ser dem i trädgården.
För att få fler fåglar att trivas i din trädgård finns det en del saker du kan göra för att bjuda in dem och få dem att trivas hos dig hela året. Det handlar inte bara om att ge dem mat och vatten utan även att ge dem rätt förutsättningar vid häckningen, trygga bon, platser för utsikt och skyddade miljöer.
Text och bild: Malou Augustin
Skapa skyddade platser för att gynna småfåglarna
Småfåglar trivs bäst på lummiga platser där de kan sitta skyddade. Som i träd, buskage eller glesa häckar. Och gärna vintergröna växter där de lätt kan gömma sig året runt.
Tänk dig naturen som utgångspunkt, buskage och lummighet växlande med öppnare områden och gärna i närheten av vatten. Om du kan få till det i din trädgård kommer den naturligt att locka till sig fler småfåglar.
Efter att ha börjat studera småfåglarna i min trädgård har jag märkt att de har ett visst rörelsemönster. Allra helst innan de vågar sig fram för att äta mat.
Först sätter de sig i en stor oxel i trädgården som ger dem överblick både över min trädgård, men också över området runtomkring. Därefter nästan störtdyker de in i Rododendronbusken intill matstationen. För att sedan flyga upp och sätta sig i silverpäronet på andra sidan av matstationen. Och slutligen ta sig till maten. Talgoxarna kommer ofta i grupp och hämtar mat en efter en, innan de sedan snabbt ger sig iväg in i buskagen i trädgården. Medan rödhaken, som gärna tar maten ifrån marken, kan spatsera runt en stund. Även svarthättan vågar dröja sig kvar och äter i lugn och ro från foderhuset.
Mat till småfåglar i trädgården hela året
Det jag har lärt mig genom samarbetet med Vivara är att det är bra att mata småfåglarna i trädgården under hela året!
Därför känns det extra kul att ha en riktigt snygg fågelmatarstation som passar både i trädgården eller på altanen.
Så här på vintern är det nämligen extra tufft för småfåglarna att hålla värmen. Då de behöver extra fett för att klara kylan, både på dagen och över natten. Vi märker det, för matarstationen är välbesökt främst efter gryningen när småfåglarna startar sin dag. Och sedan lite senare på eftermiddagen innan det börjar skymma.
Även nu när vintern börjar gå mot sitt slut i södra delarna av landet är det en god idé att fortsätta mata fåglarna. För våren innebär att häckningsperioden startar. Då är det extra viktigt för fåglarna att få sig ett energitillskott!
Senare under säsongen kommer ungarna och som behöver mat för att bli starka och friska. Många småfåglar föder dessutom två kullar under en säsong.
När sedan hösten kommer är det dags för fåglarna att bygga upp sina fettreserver inför vintern igen.
Så med andra ord, vi kan hjälpa småfåglarna hela året och återgäldas med den glädjen de sprider!
Fågelmatarstationen är ett smycke i trädgården Vackra detaljer Praktisk, råttsäker förvaringshink och skopa
Olika fågelmat lockar olika småfåglar
Med en variation av fågelmat i trädgården lockar du naturligt olika småfåglar.
Jag använder en fröblandning med krossade och skalade frön i mitt foderhus och fröautomaten. Det skräpar inte ner så mycket och är lättare för mindre fåglar att äta direkt på plats. Och dessutom gör mindre spill och skräp att andra djur som råttor inte blir lockade till matplatsen på samma sätt!
Tillsammans med talgbollar med mjölmask som är full av fett och proteiner, en fettkotte med talg och olika fröer och sädeslag. Plus en energirik kokosnötshalva med jordnöttsmör har fåglarna ett riktigt smörgåsbord i trädgården just nu!
Talgbollshållaren är liten och nätt Dekorativ fettkotte och Kokosnötshalva. Foderautomaten stänger ute större fåglar
Ge småfåglarna vatten för både bad och dryck
Jag har lärt mig så otroligt mycket genom att sätta mig in i vad fåglarna har för behov och vatten är så klart ett av dem.
Under vintern får småfåglarna i sig vatten via snön men de har så klart lättare att dricka flytande vatten. Därför är ett frosttåligt fågelbad en god idé. Tänk då på att fylla på med färskt vatten minst en gång om dagen, gärna på morgonen eller eftermiddagen när fåglarna tar sig dit för att äta. Här hos mig har de även ett fågelbad på matarstationen och där dricker de flitigt.
Bland det mysigaste jag vet är att se en fågel som badar sig i fågelbadet. Och det är viktigt för fåglarna att kunna bada, för på så vis håller de sin fjäderdräkt i gott skick.
En lummig plats i skydd från rovfåglarna är perfekt för ett fågelbad. Här hos mig är det under den uppstammade rododendronbusken.
Boplatser för småfåglar i trädgården
Det är lätt att tro att småfåglar har lätt att hitta boplatser i naturen men de fåglar som vill bo i håligheter kan ofta ha svårt att hitta boplatser. Därför är det en god idé att sätta upp fågelholkar för småfåglar i trädgården.
Fåglarna använder inte bara holkarna vid häckning utan även som ett skyddande nattbo vid kalla nätter och dåligt väder.
Och eftersom fåglarnas häckningssäsong varar från februari till augusti är det en bra idé att hänga upp holkarna tidigt.
Fågelholkarna jag använder är i en materialblandning av träfiber och betong. Det gör att temperaturen i holken blir stabilare och ger fågelungarna bättre överlevnadschanser under häckningen. Dessutom gör den skrovliga ytan att de fåt bättre grepp och det blir lättare för dem att lämna boet.
Det är viktigt att placera holken i skugga för att skapa ett jämnt klimat i holken, solens värme är förödande för små fågelungar!
Sätt fågelholkarna i skuggigt läge…. och material som träbetong… Ger en jämnare temperatur. De är lätta att öppna… …för enkel rengöring
Nu är jag redo att välkomna nya fåglar i trädgården och väntar med spänning på att få se om jag får några inneboende i holkarna snart!
Hoppas att du också har blivit inspirerad till att locka fler fåglar till din trädgård för en ökad biologisk mångfald!