Välkommen hit!

Sök
Malou

Din trädgård-
Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Arkiv
Kategorier

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd skötsel och övervintring

Från mandelkärna till mandelträd – skötsel och övervintring

Det går så enkelt och snabbt att från en mandelkärna odla fram ett mandelträd. Men sen då, hur gör man nu med skötsel och övervintring? Häng med här så ska du få tips och råd på hur du får ditt mandelträd att växa och må bra.

Få saker är så tillfredställande för en trädgårdsmänniska som att se hur ett litet frö växer upp till ett stort och ståtligt träd. Det är drygt två år sedan odlade jag mina första mandelträd och sedan dess har jag odlat fram ett dussintal träd. Inte för att jag behöver en massa mandelträd utan för att det är så himla roligt att odla dem.
På en säsong har mitt högsta träd vuxit nästan 2 meter. Tänk dig vilken växtkraft!
Nu står jag, och kanske även du med ett mandelträd och du undrar säkert vad du ska göra med det nu. Hur gör man för att de ska trivas allra bäst, speciellt inför vintern?
(Om du inte har något mandelträd ännu men är sugen på att prova, ladda ner gratisguiden och se hur man gör steg, för steg. Klicka bara på bilden.)

Klicka på bilden för att ladda ner guiden
Text och bild: Malou Augustin

Vatten och näring

Ett ungt mandelträd växer snabbt när det får ordentligt med utrymme och gott om näring. Börja med att odla trädet i kruka för att lättast kunna skydda det på vintern.
Mandeln växer med en pålrot innan roten förgrenar sig, därför är en relativt djup kruka bra redan från början. Välj en kruka som är minst 20-30 centimeter för att undvika rotsnurr. Jag använder gärna rotbeskärande krukor i stil med Airpot.
Mina träd har fått lyxen att husera i växthuset med automatisk droppbevattning för att hålla en jämn fuktighet. Utöver bevattning får de även en ekologisk flytande näring med ungefär lika delar (omkring 3%) kväve, fosfor och kalium. Det här får mandelträdet en gång i veckan från att löven spricker på våren fram till mitten av juli.
I slutet av juli ger jag en pelleterad ekologisk näring utan kväve för att främja trädens invintring.

Från mandelkärna till mandelträd
Det unga mandelträdet växer snabbt!

Skadedjur

Det jag märkt på mina mandelträd är angrepp av främst 4 olika skadedjur. Alla tre är lika envisa och kan ge upphov till så förödande skador att plantan dör. Därför är det bäst att vara förberedd för att kunna bekämpa dem i tid. Tänk även på att hos dig kanske det är andra skadedjur som angriper. Men med nematoder och såpspritlösning kommer man långt.

Sorgmyggor

Sorgmyggorna kalasar mer än gärna på mandlar när de förodlas inomhus under våren och skadorna kan bli förödande. Larverna kan tugga av hela roten innan man ens hinner reagera. Så jag är vaksam och så fort jag börjar se sorgmyggor behandlar jag med nematoder.

Spinnkvalster

Det är egentligen bara en typ av skadedjur som huserat på mandlarna under åren och det är spinnkvalster. Jag behandlar mina angrepp med antingen såpspritlösning som i det här inlägget eller med pyrethrum.

Sniglar

Fösta året jag odlade mandel blev sniglarna överlyckliga. De fullkomligen vräkte i sig de små mandelplantor och jag är glad att jag hade så pass många att jag kunde avvara några plantor.
Så håll ett öga efter sniglarna!

Möss

När mina unga plantor flyttar ut i växthuset har jag haft oturen att få besök av möss och de älskar att gnaga i sig unga mandelplantor. Prunussläktet i sig verkar vara extra gott bland mina växter. Så en musfälla under vinterförvaringen är en god idé om du vet om att du kan få oinbjudna gäster. Eller att ställa plantorna på en mussäker plats.

Beskärning av en ung planta

Som unga plantor kan mandeln dra iväg och helt naturligt växa på olika sätt. Antingen en lång oförgrenad planta eller så förgrenar den sig tidigt och bildar en liten buske.
Därför är det bra att bestämma sig tidigt för vilken form man vill att mandelplantan ska ha.

Uppstammat mandelträd

För ett uppstammat träd behöver man välja ut en huvudstam om plantan växer frögrenat. Alla eventuella sidoskott tas sedan bort tills stammen nått önskad höjd. Där klipper man av stammen med sekatören ovanför ett bladfäste. Det här gör jag när de gått in i vintervila på senhösten och fällt sina löv. Ännu är det inte dags här.

Det kan vara bra att stötta upp en hög trädformad planta då den gängliga stammen annars kan växa riktigt krokigt om den inte har ett stöd.

Buskformad mandelplanta

För en buskform klipper du av trädet långt ner, cirka 10-15 cm från basen ovanför ett bladfäste. Under snittet kommer plantan att stimuleras till att skjuta ut nya skott. Även det här gör jag när trädet gått in i vintervila på senhösten och fällt sina blad. Om det inte är så att plantan vuxit buskformat med flera stammar från första början. Då låter jag dem växa ifred.

Jag har valt att driva fram både busk- och trädformade mandelplantor.

Mandelträd och härdighet

Mandelträd är härdiga i zon 1-2 och det är lätt att vara ivrig att plantera ut sin unga planta.
Dessvärre kan det vara förödande för en ung planta att utstå våra kalla vintrar. Växter som kommer ifrån varmare breddgrader som mandel behöver en längre acklimatieringsperiod när kylan närmar sig. Äldre träd träd har utvecklat sin förmåga att acklimatisera sig och gör det snabbare, på så vis ökar deras härdighet med åldern.

Det är inte säkert att trädet dör av att planteras ut i tidig ålder men räkna med att det fryser ner och får växa upp igen till våren. Här i zon 2 har träd som växer i växthuset frusit ner på topparna när temperaturen krupit ner mot -8 grader.

från mandelkärna till mandelträd övervintring
Här syns det tydligt hur toppen frusit tillbaka under vinterns kallaste period.

Övervintring av mandelträd

För att ge mina mandelträd bästa möjliga förutsättningar förvarar jag dem på två sätt här hos mig. Dit flyttar jag dem när de fällt sina löv och gått in i vintervila.
Några förvaras i växthuset, med krukan nergrävd i växthusbädden. Där inne får jag helt enkelt tåla att de eventuellt fryser ner i topparna.
Och de som mår allra bäst förvaras i vårt isolerade men ouppvärmda garage som håller frostfritt om vintern. De får ingen extra belysning eftersom de är i vintervila.

Trots mörker och kyla kan det hända att mandelträden fortsätter skjuta nya gröna skott i topparna. Det här beror på att de är unga och inte vintrat in ordentligt. Det är ingen fara men det är ett av de synliga tecknen på att de inte är redo att vintra in. Själva stammen brukar inte heller ha förvedat sig under säsongen utan fortsätta att var grön och mjuk under vintern på de unga plantorna. Dessa delar är extra känsliga mot kyla.

från mandelkärna till mandelträd övervintring
Här mitt under kallaste vintern har fortfarande inte träden i växthuset vintrat in ordentligt.

Våren nalkas

Rätt som det är kommer den efterlängtade våren. Mina mandelträd som står i garaget får flytta ut i växthuset i väntan på den ordentliga värmen, Men jag har tålamod och väntar till i April när den kallaste perioden är över. Om jag inte hade haft växthuset skulle jag istället ställa ut dem under milda dagar för att bära in igen när temperaturer sjunker under nollan.
Det går snabbt för mandeln att knoppa och få nytillväxt så det är viktigt att skydda den mot för hårda köldknäppar. En god idé är att använda fiberduk på mandeln och ställa den på ett ljust men skuggigt läge.

Från mandelkärna till Mandelträd avhärda
Mandeln riktigt spritter av växtkraft på våren!

Blomning och frukt

När man odlar ett mandelträd ifrån en mandelkärna får man vänta med spänning på sina mandlar.
Vid gynnsamma förhållanden tar det 5-10 år innan trädet blommar och sätter sin första frukt. Trädet är självfertilt men fruktsättning gynnas av att ha två olika sorter planterade. Vid odling från kärna får plantorna olika genetisk uppsättning så två fröplantor är det samma som två olika sorter.
Eftersom ett mandelträd odlat från en mandelkärna inte blir identisk som sin moderplanta går det inte att veta hur frukten blir från en frösådd planta. Men det är lite av charmen med att odla ett mandelträd från en mandelkärna. Eller vad tycker du?

Läs mer om att odla mandel

Från mandelkärna till mandelträd

Din guide från mandelkärna till mandelträd

Sötmandel

Sötmandel Prunus dulcis, är mandlarna vi köper i mataffären för att ha till matlagning och bakning. Mandel innehåller mycket proteiner, fibrer och mineraler.

Bittermandel

Bittermandel Prunus dulcis var. amara, används främst i bakning. Man skall endast använda det i mindre mängd då bittermandeln är giftig.

Dela:

Sök
Malou

Din trädgård - Vår passion

Vi brinner för den kreativa processen och personliga kontakten i våra olika uppdrag.

Från att hjälpa människor att skapa sin drömträdgård, väcka inspiration och lust av grönska. Till att inspirera, lära ut och utveckla andra människor. 

Detta genom lyhördhet, kunden i fokus och en önskan att lära ut verktygen och strategierna. Oavsett om det handlar om trädgårdsdesign, skötsel, anläggning, utbildning eller marknadsföring.  

Ofta med fokus på det större perspektivet och ALLTID med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gå med i

Trädgårdslivet!

Trädgårdslivet är den nya, fräscha medlemsportalen för dig som älskar ALLT inom trädgård!

 

Tänk dig en plats där du får lära dig trädgård på djupet av mig som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.

Från att få ordning på alla dina idéer till en enhetlig trädgård i din stil, till självkänslan när du vet hur du ska ta hand om trädgårdens växter och hur du kan odla och ta hand om allt ätbart du vill att din trädgård ska innehålla. 

Allt med fokus på just dig och din trädgård. Oavsett vart du bor någonstans!

Som medlem får du trädgårdscoaching, föreläsningar, professionella planteringsritningar, djupgående artiklar, guider och recept som är anpassade för att spara tid, och pengar i för dig trädgården!
Dessutom får du exklusiva rabatter hos mina samarbetspartners.

Så vad väntar du på, spana in Trädgårdslivet!