Behöver det vara svårt att övervintra citrus, eller finns det saker man kan göra för att förenkla det? Här kommer det du behöver tänka på för att övervintra citrus oavsett om det är inomhus, i ett inglasat uterum, ett ouppvärmt garage eller ett orangeri.

Citrusträd är något jag alltid varit extra förtjust i och genom åren har jag samlat på mig en ordentlig samling med träd. Alltifrån fröplantor, sticklingar, små och större träd. Jag har odlat citrus i över 10 år nu och har med åren lärt mig en del av vad som fungerar bra och mindre bra när det kommer till att övervintra citrus.

Nu har dessutom hösten kommit och vintern är på väg och jag vet att det kan vara lite svårt att veta var man ska förvara sitt citrusträd. Det första rådet jag ger är att låta citrusträdet så ute så länge som möjligt för att minska risken för skadedjur. Och många citrusträd är mer härdiga än vi vågar tro. Så här i november står mina träd fortfarande på altanen, under tak och med fiberduk om det är risk för lättare frost. Men snart ska de få flytta in. Under åren har jag haft mina citrusträd både inomhus, i växthus, i garaget och källaren under vintern. Oavsett vad du har för utrymme för att övervintra citrusträd så går det att lösa så länge man tänker på några saker. Och det ska jag berätta om idag!

Byline: Kursiv stil Text: Malou Augustin
Nu mot senhöst och vinter börjar många av citrusfrukterna mogna

Temperatur

Det är bäst att övervintra citrus svalt men ibland är det inte möjligt. Men försök att ställa det på en plats som är så sval som möjlig, det kanske finns ett rum där du kan stänga av elementet?
Se bara upp för om det är dragigt, har en stark en värmekälla som ett element eller om det är golvvärme i rummet, det tycker inte trädet om. Det stressar trädet vilket ofta visar sig genom att det fäller löv.
Om det dessutom är varmt och torr luft kan det vara en fördel att spraya trädet med vatten på morgonen eller eftermiddagen för att skapa en bättre fuktbalans till trädet. Blommor och små fruktkart är känsliga mot torr luft och kan annars ramla av.

Olika citrusträd föredrar olika temperaturer. Man brukar dela in citrusträd i tre grupper och det är en fördel att känna till sin egen sort för att möta dess behov.

Frostkänslig citrus

Dessa trivs bäst vid temperaturer över 5 grader och är bäst att ta in innan när det börjar bli risk för att temperaturerna rör sig ner mot nollan. De klarar av några lättare frostnätter med markfrost om de skyddas med markduk eller fleece. De här klarar ofta övervintring i rumstemperatur lite lättare.

Exempel: Calamondin (Citrus x microcarpa), Söta apelsiner (Citrus x sinensis), Kumquat (Citrus japonica), Tahiti Lime (Citrus × latifolia), Grapefruit (Citrus x paradisi), Mandariner (Citrus reticulata),).

Lite mer tålig citrus

De här citrusträden har inga problem med temperatur ner omkring 0 grader. De klarar till och med korta perioder av temperaturer ner mot -1 eller -2 grader. Men håll utkik efter kraftigare frost för det kan göra skada om trädet står ute i minusgrader en hel natt!

Exempel: Citronträd (Citrus x limon) och Bitter apelsin (Citrus × aurantium), Kaffir Lime (Citrus hystrix), Bergamott (Citrus bergamia).

Frosttålig citrus

Det finns citrusträd som klarar temperaturer ner till -15 grader och dessa kan växa på friland i landets lägre zoner. Det viktiga här är att tänka på att det absolut inte står vatten runt rötterna vintertid, de behöver stå väldränerat.

Exempel: Citrontörne (Poncirus trifoliata), Yuzu (Citrus ichangensis × Citrus reticulata).

Citrusfrukter ramlar av
I för torr luft ramlar lätt små fruktkart och blommor av

Ljus

Oavsett var du placerar ditt träd när du ska övervintra citrus så är det absolut viktigaste att trädet får tillräckligt med ljus. Ett ljust fönster räcker sällan till utan en lampa med extra belysning 10-12 timmar är det bästa. En stark lampa med vitt ljus fungerar alldeles utmärkt. Jag använder lysrör med kallvitt ljus till mina citrusträd. Desto varmare vinterförvaring, desto viktigare är ljuset.
Om trädet inte får tillräckligt med ljus börjar det att tappa blad.

Vatten

Allteftersom temperaturen sjunker kräver trädet allt mindre vatten. Det här beror på att nytillväxten stannar av. Därför behöver trädet avsevärt mindre med vatten vid en svalare vinterförvaring.
Precis som på sommaren , vattna igenom jorden ordentligt och låt överflödet rinna undan. Trädet får inte stå i vatten. Och vattna inte igen förrän jorden på ytan känns torr.
Hur ofta du behöver vattna blir beror på vilken temperatur citrusträdet står i. Mina träd som har en temperatur på max 10 grader på vintern behöver nytt vatten ungefär var tionde dag. Medan ett träd inomhus kan behöva vattnas ett par gånger i veckan.

Skörd av citrus i vinterförvaring
Under vinterförvaringen skördar jag en hel del citrusfrukter

Näring

Med tanke på den citrusnäring som ofta säljs i våra trädgårdsbutiker är det lätt att tro att citrusträden behöver samma typ av näring hela året. Men så är inte riktigt fallet.
På sommaren kräver citrusträd en hel del kväve utöver fosfor, kalium, järn, magnesium och andra viktiga näringsämnen. Ofta mer kväve än en citrusnäring innehåller och mår därför bra av extra tillskott under tillväxtperioden (mars-juli). Man kan ge extra kväve med hjälp av guldvatten under växtsäsongen eller genom att mylla ner kogödsel i krukan på våren.
Under vintern behöver inte citrusträd lika mycket kväve och kan därför nöja sig med citrusnäring eller en annan näring med balanserat NPK (Kväve, Fosfor och Kalium). Plus lite tillskott av järn. Jag ger en balanserad ekologisk näring varje gång jag vattnar och tillsätter lite järnsulfat ungefär en gång i månaden. I en mindre kruka på omkring 5 liter strösslar jag ut en tesked och i mina stora krukor ökar jag mängden till ett par matskedar när krukan rymmer omkring 60 liter. Det brukar räcka bra.

Håll koll på trädet

Citrusträd är inte lövfällande träd och därför är det ett varningstecken att något inte är bra om trädet börjar fälla löv. Ett par stycken är ingen fara men om det börjar bli mer än det, så var uppmärksam när du ska övervintra citrus. Det här har nästan alltid att göra med för mycket eller för lite vatten. Men kan även som jag nämnde innan bero på ojämn temperatur eller för lite ljus.
Allra helst januari och februari är månader då jag märker på mina träd att de, även om de har gott om belysning, en sval temperatur, lagom bevattning och tillräckligt med näring, gärna tappar lite blad. Så när dagarna väl blir längre och frostrisken minskat rejält då tar jag ut mina träd så snart som möjligt. De börjar sin tid utomhus under fiberduk och om det blir temperaturer omkring 0 grader med frostrisk täcker jag dem med fleece eller lätta täcken.
Skulle det komma en kallfront får de snällt flytta in igen tills den är förbi.

Citrusblommor och frukt
Citrusblommorna sprider en underbar doft!

Håll koll efter skadedjur

När citrusträden står utomhus drabbas de sällan av skadedjur. Temperaturen är sval och det finns naturliga fiender för skadedjuren. Men när träden kommer in om vintern, allra helst om det är till rumstemperatur, blir miljön genast gynnsam för ohyra.
Det är betydligt enklare att behandla ohyran om det görs direkt innan angreppet blivit för stort.
Runda bruna cirklar, vitt kladdigt fluff, spindelvävsliknand väv, hål i bladen eller klibbig beläggning är alla tecken på att det finns skadedjur på trädet och bör då behandals så fort som möjligt!
Såpspritlösning är effektivt om inte angreppet är alltför stort. Spraya på plantan morgon eller kväll (inte i direkt solljus) ett par gånger i veckan tills det är borta.

Nu hoppas jag att det här inlägget gör att du enklare vet hur du ska sköta om ditt citrusträd i väntan på våren!

P.s Under åren har det blivit en hel del inlägg om just odling av citrus.
Se rutan längre ner för länkar med alltifrån de vanligaste frågorna till hur du kan göra din egen citrusjord eller ta sticklingar från ditt citrusträd!

Vinterskörd

Många citrusfrukter är färdiga att skörda på vintermånaderna så glöm inte att njuta av frukten!

Läs mer om citrus:

Odla Citron och andra citrusträd – De vanligaste frågorna

Avhärdning av citrusträden

Min egen citrusjord!

Beskär och ta sticklingar av ditt citronträd

Citrus, en ganska krävande medelhavsfavorit.

16 svar

 1. Hej Malou,
  tack för detta inlägg! Jag köpte ett citrus hystrix i våras, på den medföljande etiketten stod det att det inte vill ha under 12 grader (eller om jag googlade det?) Jag har ett uppvärmt växthus med 3 rum där jag håller frostfritt i ett under vintern. Citronen trivs utmärkt och ger massor med frukt. I ett annat rum håller jag 6-8 grader hela vintern, där bor fuchsior och pelargoner samt alla sådder och plantor under vinter och vår. Jag trodde jag skulle behöva flytta in citrus hystrix i huset under vintern men du sätter det i samma kategori som citronen? Citrus hystrix … vilka underbara blad att ha i matlagningen!! Har ju inte fått någon frukt ännu men köpte det för bladens skull.

  1. Hejsan Christina, vad glad jag blir över att du gillar inlägget, tack!
   Ja precis, Citrus hystrix och citron klarar av samma temperaturer. Jag blir lite avundsjuk på dig med din för jag har den på min villhöver-lista 🙂
   Däremot har jag en påse med blad i frysen från min pappas fina träd, för som du säger de är fantastiskt goda i matlagningen!
   Hälsningar Malou

  2. Hej måste bara få fråga; alltså när du säger du har frostfritt ligger temperaturen strax över noll då? Har ett citronträd med bubbelplast runt o försöker hålla mitt oisolerade växthus med fläkt över 0 bara, kan det räcka då?

   1. Hejsan Joanna, ja precis det räcker att det ligger över 0 grader. Jag själv tycker att mina citrusträd, allra helst citronen ger mer frukt och mår bättre när den får övervintra i de kyliga temperaturerna.
    Hälsningar Malou

 2. Hej !

  HUR ÄR DET KAN JAG TA STICKLINGAR FRÅN CITRONTRÄDET NU ELLER ÄR DET FEL ÅRSTID?

  Hälsningar Marita

 3. Hej Malou
  Jag har en tanke att sätta mina större citrusträd i själv vattnade krukor, vilken blandning av jord skall jag använda ?
  Med vänlig hälsning,
  Henrik

  1. Hej Henrik!
   Jag kör en egen blandning av jord till mina citrusträd som jag tycker fungerar riktigt bra. Sen kan jag tillägga att jag har en säckkärra när jag flyttar på mina stora krukor, hade jag inte haft det hade jag bytt ut gruset mot lecakulor eller pimpsten som väger mindre. Och jag tänker testa pimpsten framöver och även biokol när jag planterar om dem i stora krukor, egentligen itne för att jag märker av att blandningen har behov att att förändras men jag gillar att prova lite olika varianter. Den här blandningen är ett bra grundrecept som fungerar väldigt bra om du inte vill köpa citrusjord på säck. Här har du min blandning >>>
   Ha det så gott!

 4. Hej Malou
  Jag har précis planterat om mina citrus plantor i självvattnade krukor, nu kommer jag till min fråga. Du har tidigare skrivit om att du har gjort detta och hur göder du dina plantor. Du nämner i något text att du använder liter extra järnsulfat och pudrar det som tillskot när bladen blir lite gulfläckiga varför ger inte detta i vattnet.
  Så hur göder dina plantor , kan jag inte blanda rätt mängd i vattnet direkt.
  Givetvis är detta beroende på vilken period trädet befinner sig men jag undrar lite kring själva koncentrationen på gödningen i vattnet.

  1. Hej Henrik,
   jag brukar ha ner det i jorden för då löser det upp sig lite tid varje vattning men du kan självklart även lösa upp det i vattnet.
   Jag höftar lite men en tesked i en kruka på omkring 5 liter, en gång i månaden under sommaren brukar vara lagom så länge de inte står där regnet kommer åt och sköljer igenom jorden regelbundet. I större krukor jag har som rymmer omkring 60 liter har jag i ett par matskedar per gång ungefär. Men jag går väldigt mycket efter att se hur mina växter ser ut att må, snarare än en viss mängd.
   Jag hoppas att mitt svar hjälper dig!
   Du kan läsa mer om frågor kring citrus och du klickar på den här länken, jag har försökt samla så mycket jag kan där 🙂
   Hälsningar Malou

  2. Hej!
   Jag har ett citronträd vet inte hur många år åtminstone 5år.
   Vågar man sätta ut dem på våren fastän de blommar,mitt började blomma så vackert när jag skulle ställa det på utsidan,så jag lät det stå inomhus ,fick jättemånga kartar närmare femtio men de ramlade bort, sen efter en tid började det blomma på nytt och fick nya kartar så nu har jag en ganska stor citron,men hur länge räcker det innan de blir färdiga.
   Tyvärr har det nu tappat alla blad och jag tror att det fått för mörkt, hade inte dragit upp rullgardiner som jag annars brukar göra.
   Har ingen värme på ,få se nu hur det går med citronen 🤔

   1. Hejsan Marita,
    trädet behöver sakta vänja sig med utomhuslivet, med start bara en timme eller så om dagen i skuggigt läge. Det här för att temperaturomställningen annars chockar trädet och det släpper sina kart och blommor.
    Citronerna tar cirka ett år på sig att bli färdiga.
    Hoppas att citronen klarar sig fint, de är tåligare än man tror även om de kan se väldigt medtagna ut efter en tuff vinter.
    Lycka till!

 5. Hej jag är ny på citronträd men suktat länge. Nu börjar övervintringen närma sig o jag förstår att mitt blomrum kommer att funka tempraturmässigt men kan du ge ett enkelt förslag på enkel lampa?
  Jag kommer även låta det stå i växthuset längre än planerat o beskära det tack vare dina tips, tack!
  Mvh Lena

  1. Hej Lena, vad kul att du skaffat citronträd!
   Det låter jättebra att den får stå ute så länge som möjligt, det mår de allra bäst av.
   Jag använder lysrör från Biltema i min vinterförvaring. Av modellen T5 och det fungerar kanon.
   Hälsningar Malou

 6. Bra citrusinfo! Har sedan två år varit ägare till en Yuzu planta numera typ 20 cm hög som jfår bo i en kruka. Bär in den till rumsvärme när det vankas minusgrader dvs under vinterperioden. Bor i Zon 2. Ser att den tål en hel del minusgrader. Finns det några erfarenheter om hur den klarat tillvaron när den odlats utomhus och om det då skett med lite hjälp typ värmekabel, vindskydd etc..

  1. Hej Johan,
   jag går i tankarna att investera i en Yuzu och tänker att den inte borde ha några större problem i skyddat läge med väldränerad jord i zon 2 eftersom den är ympad på en så pass härdig grundstam.
   Den är ofta ympad på tex citrontörne och den odlas utan problem här i zon 2.
   Hälsningar Malou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *