Ät hela pumpan – 7 recept, från förrätt till snacks.

Pumpa 7 recept från förrätt till snacks

Har du odlat olika sorters pumpa som jag, och nu står upp över öronen med pumpor?Eller har du kanske kommit hem med en pumpa, eller flera, från affären och letar inspiration till vad som ska göras med dem? Du kanske dessutom är som jag var tidigare och knappt gillar pumpa vilket gör det ännu svårare? […]

Odla bär – 6 sorter på liten yta

Odla bär på liten yta

Behövs det en stor yta för att kunna njuta av en mångfald av bär, eller kan de istället odlas tillsammans? Så här gör jag för att odla 6 olika sorters bär på en liten yta och skördar från juni tills frosten kommer. Prova du också! När vi flyttade till vårt hus för 10 år sedan […]

Pumpa – Skörda, härda och lagra för mat hela vintern

Skörda härda och lagra pumpa

Med lite extra noggrannhet vid och efter skörden kan pumpa lagras i flera månader. Dessutom djupnar smaken och de utvecklar en extra god sötma. Häng med och lär dig hur jag gör! Har du precis som jag odlat pumpa i år och nu ligger de där som färgstarka ufon under de alltmer vissnade rankorna? Nu […]

Fläder – Koka fläderbärssirap och stå emot höstens förkylningar

Recept på fläderbärssirap, Elderberrysyrup

Hösten är här och fläderbuskarna dignar av svarta bär nu är det hög tid att koka fläderbärssirap. Därför gäller det att passa på innan fåglarna hinner före! Vet du om att fläderns svarta bär är ätbara och att de dessutom är en riktig dunderkur mot förkylningar? Prova det här goda recepetet på flädersirap som är […]

Rosmarin ’Arp’, en härdig tuffing

Härdig rosmarin Arp

Min dröm har länge varit att ha en vintergrön rosmarinhäck i trädgärden. Jag vill gå och dra med handen över rosmarinhäcken och känna den goda doften spridas i trädgården. Har jag haft tur har rosmarinplantor överlevt en vinter eller två i trädgården men så kommer en riktigt kall och blöt vinter så har de dött. […]

Fikonblad, tillför god smak i både mat och desserter

Fikonbladsglass fikonbladslindad lax

Visste du att man kan äta fikonblad?Jag har under åren samlat på mig en del fikonträd (Ficus carica) och i väntan på själva fikonen så njuter jag alltid av de gröna, lummiga träden som ger en skön medelhavskänsla på altanen.Så började jag fundera på om man kanske kan äta fikonbladen och efter lite efterforskning visade […]

Odla Citron och andra citrusträd – De vanligaste frågorna

Odla citrusträd och citronträd

Bland de mest lästa inläggen här på bloggen är de som handlar om citrusträd och det kommer flest frågor om just detta.Många av frågorna är återkommande och därför samlar jag här de vanligaste frågorna jag får om just skötsel av citrusträd, både från kärna och vid odling av ett träd köpt i trädgårdshandeln. Citrusträd kan […]

Parkslide, ätbar men invasiv och främmande art.

Parkslide ätbar men invasiv

I veckan har jag varit och plockat toppskott av parkslide på ett område i närheten av mig och jag tänkte berätta för er vilken god växt det faktiskt är. Men innan jag uppmuntrar er att själva plocka och tillaga den här rabarbersmakande otäckingen tänker jag gå igenom en del saker ni bör tänka på. För […]

Beskär och ta sticklingar av lavendel

Beskr och ta sticklingar av lavendel

Nu när våren är här med besked är det dags för mig att frisera mina lavendelplantor.  Det är något jag gör varje år för att de ska fortsätta att vara buskiga och fina i formen. Lavendel är nämligen en vedartad växt som om den får växa fritt blir lång, gänglig och kal nertill. När beskär […]

Avhärdning av citrusträden

Avhärdning av citrusträd på våren

Våren är här och vi längtar ut till solen och värmen! Det gör även citrusträden men gå varligt fram så att de inte får sig en chock av solskenet och temperaturväxlingen. Därför är avhärdning viktigt. Jag låter mina citrusträd stå utomhus så länge som möjligt om hösten och tar in dem först när de har […]